A kultúrára ott is rátalálhatsz, ahol nem is keresnéd - ódon budapesti házakban, hűvös falak között... Megnéztük, milyen a régi pesti házak kultvilága.

A romkocsmák évek óta népszerűek, és nem csak a pestiek körében: a külföldi turisták is kihagyhatatlan programnak tekintik a lerobbant bérházakban történő éjszakai lazulást. A Life.hu ezúttal nem a mámoros esték hangulatára volt kíváncsi, helyette azt jártuk körül, milyen nappali kulturális élményeket kínálnak a régi pesti épületek.

DIZÁJNERPALOTA

Paloma kortárs kreatív művészek birodalma Budapest belvárosában, a patinás Wagner ház belső udvarának félemeletén található. Az évek óta üresen álló helyiségeket fiatal designerek közösen, önerőből újították fel, és új tartalommal töltötték meg.

PalomaForrás: facebook/Paloma

Így vált önfenntartó művészeti és kulturális projekté - ahol kiállítótér, bemutatóterem, nyitott műhely és rendezvényhelyszín egyaránt megtalálható, mindez azért, hogy legyen hol bemutatni a kortárs magyar tehetségek sokoldalú kreativitását.

"A '90-es években az épület félemeletén üzletház működött, majd 15 évig üresen állt. Amikor rátaláltam, már nagyon rossz állapotban volt" - mondta el Kárpáti Zsuzsi, a kreatív átalakítás egyik megálmodója. "Az önkormányzattal sikerült megállapodnom, felújítottam, majd kultúrával foglalkozó partnereket, dizájnereket, ruhatervezőket, ékszertervezőket kerestem a projekthez, így a Palomában összkapcsolódhattak a művészeti ágak. Most éppen egy operaelőadást szervezünk, persze valószínűleg kis létszámú közönségnek, de ettől lesz az előadás atmoszférája különleges!" 

Itt találod:
1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 14-16., félemelet

INKUBÁTORHÁZ

Jurányi ház 2012 őszén nyitotta meg kapuit. Aktív háttérként támogatják a kreativitást - céljuk egy alkotói bázis, szellemi műhely létrehozása volt. Produkció és projekt remekül megférnek egymás mellett: egy helyen lebonyolíthatók a próbák, a díszletmunka, a jelmezkészítés, zártkörű bemutatók, valamint a díszletraktározás, jelmeztárolás, irodai munka és a pénzszerző pályázatírás. 

A Jurányi ház hangulatos teraszaForrás: facebook/Jurányi ház

A falak közé a nyitás óta több mint 50 szervezet költözött be, köztük vizuális művészeti csoportok, kis színházi társulatok és civil szervezetek. Az egykori középiskola 6500 négyzetméteres épületében bőven elférnek a próbatermek, színháztermek, kávézók. Így az impozáns budai miliőben létrejött egy olyan centrum, ahol a kultúrát kedvelők összejöhetnek egy kávéra vagy megnézhetnek egy jó színházi előadást.

Itt találod:
1027 Budapest, Jurányi u. 1.

KÖZÖSSÉGI JÁTSZÓTÉR

A Papírollót is bérházból alakították ki, egyszerre közösségi játszótér és kocsma, ahol bárki, aki betoppan, egészen biztosan remekül fogja érezni magát. A bérházban 3 éve lakásszínház is működik nonprofit, civil kezdeményezésként. Ide bárki besétálhat az utcáról és színésszé vagy nézővé válhat - kedve szerint!

IllusztrációForrás: Thinkstock

"A próbáink és munkáink nyilvánosak, ez a hely egyáltalán nem akar elzárkózott színház lenni - nyitottan együttműködünk az utca népével. Előadások közben a saját területünket szépítgetjük, alakítgatjuk - amennyi időnk csak akad rá. Az egészben az a legjobb, hogy nem kell kompromisszumokat kötnünk: ha hibázunk, és ezért elpártolnak tőlünk, akkor csak magunkat okolhatjuk" - mondta el Müller Ádám, a társulat tagja.

Itt találod:
1085 Budapest, Kőfaragó u. 8.