Mrs. Doubtfire - Apa csak egy van Holt költők társasága Jó reggelt, Vietnam! Good Will Hunting A halászkirály legendája Robin Williams
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elment Robin Williams, de  felejthetetlen filmjei velünk maradnak. Sokszor játszott "szomorú bohócot" - egy-egy különc karaktert, aki humorral oldja meg a konfliktusait - csak aztán a nagy kacagásnak torokszorító gombóc lesz a vége... Nagy színész volt.

Jó reggelt, Vietnam! (1987)

A címben idézett, szlogenné vált mondattal köszöntötte a helyi rádió hullámhosszán harsány vidámsággal az amerikai hadsereg bázisán állomásozó katonákat - hangulatjavítás céljából küldték a vietnami háborúban harcoló honfitársai közé. A film üzenete kettős - egyszerre beszél a háború és erőszak értelmetlenségéről és a boldogságra törekvés fontosságáról. A harminchetedik évében járó színész az alakításáért Golden Globe-ot kapott.

Holt költők társasága (1989)

Ebben a filmben irodalomtanárt alakít, aki - ahogy az őt megtaláló karakterekre többnyire jellemző - letér a megszokott útról. Biflázás helyett a versek és drámák élvezetére igyekszik hangolni tanítványait. A diákok rajonganak érte, és lázadni kezdenek a fennálló iskolai rend és a szülői akarat ellen - a saját útjukat szeretnék járni a tanári inspiráció hatására. Csakhogy megmutatni az utat kevés - ha nem tudod megvédeni a konfliktusoktól a gyerekeket. Ennek a történetnek szomorú a vége - hagy egy csomó kérdőjelet, vajon szabad-e megmutatni a szabadságot a gyengébbeknek, ha kivívni nem tudod nekik.

Ha még többet szeretnél tudni Robin Williamsről, olvasd el az Origo írását is róla!

A halászkirály legendája (1991)

Itt Robin egy bolondos figura, aki a huszadik századi New Yorkban a Szent Grált keresi... a filmben lassan bontakozik ki személyes tragédiája, megtudjuk, miért kattan ki valaki a rendes kerékvágásból. Bár a háttér drámai, van benne egy felejthetetlenül vicces jelenet, amikor hősünk a Central Parkban meztelenkedik, mert a "kis fickónak" is kell egy kis szabad levegő... Az alakításért ismét megkapta a Golden Globe-díjat.

Mrs. Doubtfire - Apa csak egy van (1993)

Az öt felejthetetlen film közül ennek kerete emlékeztet leginkább vígjátékra - egy elvált apukát játszik benne, aki házvezetőnőnek öltözve marad gyermekei közelében - csakhogy a női ruha a vicces szituációk mellett megintcsak valami szomorúnak is a jelképévé válik... annak, hogy férfiként, apaként nem állt úgy helyt, mint kellett volna. Az alakítását ismét Golden Globe-díjjal jutalmazták.

Good Will Hunting (1997)

Szerepe ezúttal is az elesettek támogatása, Ő a pszichológus, aki a főhőst ráébreszti arra, hogy a gyerekkorában elszevedett erőszakért nem felelős - "Nem a te hibád!". Ezért végre, sok jelölés után megkapta az Oscar-díjat is (mint a legjobb mellékszereplő).

/1408/Robin2014812101624

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.