"Hogy jönnek a szerelemhez a levágott nyúlfülek?" - Ezt olvassuk az olvasás világnapján

olvasnivaló könyv olvasás világnapja szerkesztőségi cikk szerkesztőség könyvajánló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Annyi világnap van, hogy követni sem tudjuk őket, az olvasáséra viszont mindannyian felkaptuk a fejünket. Szeretjük a betűket, a szavakat, a jóféle szókapcsolatokért vagy jópofa mondatokért egyenesen rajongunk. Azt már tudod, hogyan írunk, ha kíváncsi vagy arra, mit olvasunk épp és miért, akkor tedd az egyetlen dolgot, ami ezen a napon kötelező: olvass tovább.

Barbi, Ez zsír! és Trend rovat

"Néha szükség van olyan könyvekre, amik kicsit megtanítanak másként látni a dolgokat. Steve Chandler műve épp ilyen. Olyan dolgokról ír, amelyekkel napi szinten küzdünk és megtanít arra, hogyan kezeljük a hétköznapi problémákat. Persze ilyen könyv mellé nekem kell a romantika is: A Csillagainkban a hiba nagyon megható történet két beteg fiatalról. A belőle készült filmet még nem láttam, szívesebben olvasom inkább könyv formájában. Csak ajánlani tudom!"

Forrás: Life.hu

Andi, Intim rovat

"Hogy miért Caitlin Moran könyvét olvasom? Azért, mert abban, amit előtte olvastam - Dr. Brandy Engler: Férfiak a díványomon, elhangzott, hogy a Hogyan legyünk tökös csajok mennyire király. És hogy a dögös szexuálpszichológusnő kötetét miért kezdtem el? Nos, azért, mert azelőtt Khaled Hossinitől olvastam az És a hegyek visszhangozzákot, ami annyira tetszett, hogy meg akartam venni az afgán író korábbi, Papírsárkányok című művét is, de a kiadó könyvesboltjában közölték, elfogyott és újra kell nyomni. Oké, akkor várok - hazudtam, hiszen nyilvánvaló volt, hogy nem élhetek olyan sokáig könyv nélkül ;)"

Forrás: Life.hu

Kriszta, fotórovat-vezető

"Mondhatni egy vándorkönyv az, amit olvasok - A karmának nincs humorérzéke Florence Scovel Shinntől. Nyáron, németországi fellépőútunk során, az élet dolgait boncolgatva került szóba, és hogy ott van hátul a csomagtartóban: olvassuk csak el. Először az egyik barátnőm ragadta magához, és nagy hatással volt rá. Olyannyira, hogy második olvasáskor már tudatosan jegyzetelte ki magának a neki legfontosabb gondolatokat. Elkezdte alkalmazni a könyv tanácsait a mindennapjaiban, és úgy tűnik, neki eddig bevált. Most épp én vagyok soron, és én is jegyzetelek. A könyv írója szerint mindenkinek adott a boldog, gazdag és kiegyensúlyozott élet. Csak rajtunk múlik: a gondolatainkon, tetteinken, a kimondott szavakon. 'A szabályok pofonegyszerűek: félelem nélküli hit, ellen nem állás és szeretet.'"

Forrás: Life.hu

Judit, Kult rovat

"Egyszerre három könyvet fényképeztem le - mindig azt olvasom éppen, amelyikhez nagyobb kedvet érzek. Kettő közülük 'régi adósság', a harmadik pedig az agyzsibbasztás az igazán fárasztó napok végére.

Forrás: Life.hu

Az első a Magister M - egy izgalmas, történelmi színezetű kalandregény, amelyet a magyar zenész, Pierrot írt a férjemmel, Gábor Endrével koprodukcióban. Most kicsit lebuktam, mert tavaly jelent meg, én pedig csak most találtam időt rá, hogy a kezembe vegyem. Egy ókorban elveszett karperec megkaparintása a cél, nagyrészt Pécsett játszódik, ahová egyetemre jártunk, és benne vannak a pécsi kultúra színei az Angster orgonakészítő műhelytől a frissen feltárt és a látogatók előtt megnyitott ókeresztény sírokig. A másik a Biblia, amit egyszer az életben végig kell olvasni, mivel a huszadik századig a legjelentősebb alapanyag volt a zene, a képzőművészet és az irodalom számára - például egyik kedvenc könyvem, Bulgakov Mester és Margaritája sem születhetett volna meg nélküle. A harmadik ugyancsak kedvenc, egy elég termékeny amerikai krimiíró műve, aki évtizedekig bűnügyi újságíróként dolgozott - majd élete második felében elkezdte kiírni magából a tapasztaltakat. Legalább 20 könyvét olvastam már, ez a kötete egy szexuális ragadozó szörnyeteg utáni nyomozásról szól. John Sandford írásaiban azt kedvelem, hogy az izgalmas krimiszál mellett nagyon hiteles képet ad az amerikai hétköznapokról is - vásárolni mehetünk vele a Walmartba, vagy éppen megtudjuk, hogyan kell felépíteni egy üzleti vállalkozást, amely számítógépes játékok tervezésén alapul."

Bea, hírszerkesztő

"Thomas Manntól A varázshegyet néhány éve már olvastam, de azóta sokat változtam és kíváncsi vagyok, most hogyan hat rám - ezért kezdtem el újra. A kedvenc könyvem Elizabeth Gilbert Ízek, imák, szerelmek című könyve. Gilbertnek örökké hálás leszek, mert ez a mű inspirált, hogy elinduljak a jóga és meditáció útján. Szepes Mária Vörös oroszlánja pedig az örök megunhatatlan! A felsorolásból nem hagyhatók ki a hegymászókról szóló adrenalinfokozó könyvek. Joe Simpson Zuhanás a csöndbe és Aron Ralston 127 óra cím könyvét egy percre sem tudtam letenni, annyira magával ragadott."

Forrás: Life.hu

#mutimitolvasol

Kíváncsiak vagyunk, te mit olvasol. Posztolj egy fotót az Instagramra a #mutimitolvasol hashtaggel és írj róla pár szót vagy mondatot. A legjobb fotókat és leírásokat egy cikkben tesszük közzé itt, a Life.hu-n. (Figyelem, ahhoz hogy lássuk a fotódat, nyilvános profil szükséges!)

Judit, Család rovat

"'Sötéten, titokzatosan érik a múltban a jelen, jelenben a jövő.' - írja Paul Auster, és ezzel a mondatával zseniálisan foglalja össze regényének nyomasztó hangulatát. A detektívregények koronázatlan királyának első kötete három kisregényt foglal magában, amelyek egyikéből sem hiányzik a szövevényes történet, a David Lynch-szerű groteszk és szürreális képi világ illetve az austeri hősökre jellemző identitászavar. Imádok belecsöppenni a regényeinek introvertált világába, ami az első mondatok olvasása után azonnal magával ragad. Nem is tudom, hányadjára olvasom ezt a kötetet, de mindig felfedezek benne valami újat."

Forrás: Life.hu

Edina, hírszerkesztő

"Egy klasszikus és egy kortárs... A Csáth Géza novellákat még a gimis éveim alatt szerettem meg, többször olvastam őket, aztán később már nem vettem le a polcról. A napokban a szerelmem juttatta eszembe, amikor elmesélt a kötetből néhány történetet... és kedvet kaptam, hogy legközelebb én meséljek neki. Szerelem, elmúlás, álmok, szomorúság és valamiféle bizarr szexualitás - azon a hangon, ahogy csak az egykori nyugatosok tudtak megszólalni. Az meg már végképp a romantika netovábbja, hogy az egész életében mámort kereső Csáth féltékenységében először feleségét, majd magát is megölte.

Forrás: Life.hu

A boldog hentes feleségét egy barátnőmtől kaptam kölcsön. Mindketten keveset olvasunk mostanában, de olyan lelkesen mesélt róla, hogy én is kedvet kaptam. Nem kevésbé bizarr kis írás, mint Csáth novellái. A fülszöveg szerint 'ez a regény egy beteljesületlen szerelem története'... - Hogy miért? És hogy jönnek a szerelemhez a marhapofák, csirkelábak és a levágott szőrös kis nyúlfülek? Talán úgy, hogy az evés szeretete a szexualitásunk mikéntje és az öléshez való hozzáállásunk sokkal többet elárul rólunk, mint a szavaink. Apropó, szavak. A regénynek nagy erénye, hogy a nyelvezete teljesen letisztult, semmi felesleges bonyolítás, minden a helyén van az amúgy megszokottnál sokkal hosszabb mondatokban."

Egy kis kedvcsináló

"És akkor, amikor úgy tűnt, hogy befejezte és végre talán elindulhatunk haza, akkor azt látom, hogy mielőtt elsírhatnám magam a fáradtságtól, a mellőzöttségtől és a felháborodástól, hát ugyanolyan megfontoltan, ahogy szétpakolta az alkatrészeket, kezdi őket visszarakosgatni arra a hatalmas, kiterített bőrre, és azok ugyanolyan fegyelmezetten, ahogy szétváltak a kése pengéje előtt, most visszaállnak, ki-ki a starthelyére. Én pedig, dermedten az iszonyattól, legszívesebben odavetettem volna magam az asztalra a tonhal mellé, hogy messe föl az én hasamat is, filézzen ki, nyúzzon meg engem is, mert ez így nem élet, többet van a kezében ez a dög, mint én, a hites felesége.”

Eszter, főszerkesztő-helyettes

"'Soha nem olvastam még regényben a szülővárosomról - főleg nem ilyen megközelítésből. Nem éltem felnőttként Békéscsabán, csak havonta egyszer-kétszer járok haza. Ismerek viszont dr. Voith Jocókat, és ifjú Szalma Lajosokat is, akik elvágyódnak, mégis a tyeplában brüggölnek. Sőt, ki tudja, talán magam is valamelyikük lennék, ha visszaköltözök. A könyv után nosztalgikus vágyódást érzek egy olyan Tótváros után, amely soha nem létezett - vagy csak egy-egy pillanatra' - valami hasonlót írtam Grecsó Krisztiánnak, miután elolvastam a Tánciskola című könyvét. Kedvesen válaszolt és meghívott egy könyvbemutatóra, ahol dedikáltat is. Aztán olvastam tőle mást is. Most éppen: Megyek utánad.

Forrás: Life.hu

És nem csak megyek, falok is: egyszerre több könyvet is olvasok. Régebben soha nem csináltam ilyet - akkor is legyűrtem valamit, ha nagyon nem tetszett vagy fájt olvasni. Ma már nincs ilyen szabály. A Mentsd meg az életed Erica Jong szókimondó, a hetvenes években nagy botrányt kavart trilógiájának második része. Repülni tanít. Életmentő kötetnek ott van A Suutari-levelek, amely csak még jobban megerősít abban, amit már amúgy is tudok. Berki Judit könyvébe épp csak beleolvastam, de tudom, hogy szeretni fogom - majd, ha tényleg belemerülök."

Lovasi szerelmes, Lauren Graham csodálatos - Nagy nyári könyvajánlóhttp://www.life.hu/intim/20140716-konyvajanlo-nyarra-lovasi-andras-khaled-hosseini-lauren-graham.htmlEzen a nyáron is kiváló kötetekkel kényeztetik az olvasásmániásokat a kiadók. Van itt könyv a Szívek szállodája sztárjának tollából, vélhetően az egyik legnépszerűbb magyar zenészről, és egy új regény a Papírsárkányok szerzőjétől. Van útmutatónk az urakhoz, és egy olyan mű is, amely kellően erotikus ahhoz, hogy meghozza a kedvünket a nyári vaduláshoz. Ezeket olvassuk idén nyáron!Intim--Imádsz olvasni? Így még szerethetőbbek lesznek a könyveid!http://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20140901-hogyan-legyek-jo-no-szivecskes-konyvjelzo.htmlKönyvjelzőre mindig szükség van. A mai videóból kiderül, hogyan is kell elkészíteni a szíves verziót.Hogyan legyek jó nőOrigoNagy ötlet: civil könyvkritikahttp://www.life.hu/kult/20131204-vallalkozasok-a-kulturaban-rovatunkban-a-moly-konyves-kozosseget-mutatjuk-be.htmlHa valaki már gyerekkorban hozzászokik ahhoz, hogy olvasson, és arra is kíváncsi, hogy a barátai mit olvasnak, és mi a véleményük az olvasott könyvekről, annak elég sok idejét emésztheti fel, míg sok-sok beszélgetésből összeáll a fejében a legnépszerűbb könyvek listája. Hacsak…Kult

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.