Máté Bence: "Szeretném megmutatni azt a világot, amit elképzelni is csak nehezen tudunk"

Forrás: Facebook/Bence Mate's Photography -
Nagy Göncöl Máté Bence természetfotó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A természetfotós, Máté Bence Nagy göncöl című művével idén ősszel megnyerte a BBC Wildlife világversenyt, madarak kategóriában. A fiatal, pusztaszeri művész rengeteget dolgozott a képen, mire elkészült a tökéletes, díjnyertes mű. Kultúrcsemege Máté Bencével.

Mennyi ideig is tartott, mire úgy érezted, hogy elkészültél?

Tulajdonképpen több évig, és úgy gondoltam, még nincs is kész, jobb is lehetne, amikor megtudtam, lehet nevezni a versenyre. Két lehetőségem volt: tökéletesítem, és várok még egy évet, vagy publikálom még így, nem tökéletesen is. Aztán úgy döntöttem, mégis elküldöm a félkész verziót, hiszen a BBC-nek csak egyszer van ötvenedik világversenye. Nagyon örülök, hogy valaki meglátta benne a fantáziát, és azt, amit én is mutatni akartam a képpel.

Forrás: Facebook/Bence Mate's Photography

Az igaz, hogy 74 éjjelen keresztül mindössze néhány méterről figyelted a madarakat? Hogy lehet ezt kibírni?

Igen, tényleg ennyi ideig figyeltem őket. Egy kényelmes les kell hozzá. Készítettem magamnak egy olyan lest, amiről jól látni a madarakat, és anélkül lehet lazítani néha egy kicsit, hogy elüldözném őket. Nagy tapasztalat kell, főleg a szürke gémek esetében, mert ez a madárfajta a legfélénkebb. Óvatosan kell körülöttük mozogni. A képet egyébként nem távirányítással készítettem, hanem kézzel, állvánnyal.

Miért pont a gémek?

Nagyon motivál az éjjeli állatfotózás. Szeretném megmutatni az embereknek azt a világot, amit elképzelni is csak nehezen tudnak. Éjjel nem látja az ember, milyenek az állatok. Szerencsére nagyon jó technikai eszközök állnak már rendelkezésre az elképzelt képi világ elkészítéséhez, és én mindig is érdeklődtem a technikai megvalósítás iránt.

Nagy Göncöl
Forrás: Facebook/Bence Mate's Photography

Magyar Természet Napja

Téged is érdekel, mi lesz a legszebb hazai tájakkal? Tudod, hogy más is óvná, védené? Itt az alkalom, hogy egymásra találjatok: itt csatlakozhatsz a Magyar Természet Napja mozgalomhoz!

Fotózol mást is, mint a természetet? Vagy jobban szereted ezt, mint ha mondjuk embereket kellene fotóznod?

Többnyire természetet, mindig is érdekelt az élővilág. Nem tudom megmondani, melyik a jobb, ez olyan, mint a palacsinta és a csokitorta.

Úgy tudom, éltél Londonban is egy ideig. Elgondolkodtam azon, ez milyen elképesztő szélsőség, milyen lehetett megélni a lüktető világvárost egy fiúnak, aki a csendes Pusztaszerről indult.

Tudod, mi volt a legjobb élményem Londonnal kapcsolatban? Amikor hazajöttem! Megtapasztaltam, milyen jó is itthon. Most képzeld el, a falusi gyerek Londonban... De úgy voltam vele, hogy az életem 1%-át kell olyan helyen eltöltenem, amit utálok, de legalább megtanulok jól angolul. Fél évig takarítottam, kertészkedtem, burgert sütöttem, aztán hazajöttem.

Forrás: http://www.matebence.hu

És azóta a vállalkozásodon dolgozol, igaz?

Bizony, évek óta külföldre szervezek fotóturista utakat.

Sok embert érdekel a fotózás?

Sokakat érdekel, de kevés olyan fanatikus van, mint mondjuk én.

A Life.hu Kulturcsemege sorozatában gyakran kérdezünk kedvencekről. Te tudsz valami olyan művet ajánlani, amit akár a madarakkal, akár a fotózással kapcsolatban érdemes elolvasnunk?

Hát, ha a madarakról most nem is jut eszembe olvasmány, van egy ötletem. Aki szeretné megtudni, hogy lehet megvalósítani tulajdonképpen a semmiből az álmait, olvassa el a könyvemet!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.