Csütörtökön veszi kezdetét a hungarikummá vált mohácsi busójárás. A közel egy hétig tartó eseményen a hírek szerint körülbelül 1200 jelmezes fog fáradozni azon, hogy elűzze a telet. Összeszedtünk néhány érdekességet a busójárásról.

„Maszkot ölt apraja-nagyja" című farsangi készülődéssel veszi kezdetét csütörtökön a mohácsi busójárás. A 6 napon át tartó eseményen 30 helyszínen várja az érdeklődőket a 70 reggeltől estig tartó program - tudósít az MTI.

Tudtad?
A századfordulótól egészen az ötvenes évekig tartott az a szokás, amely szerint kisfarsangkor a legények összeálltak, majd ki álarcban, ki anélkül sorban meglátogatták a lányos házakat. Amelyik lányhoz nem kopogtak be, az hatalmas szégyennek számított.

A sokácok híres farsangi fesztiválját elsőként egy 1783-as feljegyzés említi. A legenda szerint a mohácsi sokácok furfangos ősei a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.