Hamvazószerdáig tart, így kedd este, február 17-én véget ér Mohácson a farsang egyik legszínesebb és leghíresebb mulatsága, a busójárás. A sokszor rémisztő maskarákat, a hatalmas bekecseket, vagyis ezt a különleges, látványos népszokást természetesen a Life.hu sem hagyhatta ki.

Fiatalság, bolondság

Gyermekként a busók félelmetesek voltak, dühítően nyomulósak és büdösek. Felnőttként különlegesek, viccesek, bohókásak, kicsit őrültek és kifejezetten mutatósak. Már egyáltalán nem ijesztőek az élénk színű, faragott fűzfamaszkok, az óriási kecskeszarvak, sem pedig a jellegzetes fegyverek; a hatalmas buzogányok, a méteres kereplők, vagy éppen a legfurfangosabb pénisz alakú botok, bökdösők.

Fotó: Margitay Klára/Life.hu
Pákolitz István: Busó farsang
Szőrével kifelé fordítják mind a subákat, madzaggal kötik át, ráfűzve kong a kolompjuk; zúgva-búg a busók nagy kürtje, amott a kereplők vad recsegésétől visszhangzik messze a tájék, mintha pokolból támadt volna az ördögi népség, várja az indítást a busó-had.

Ahogy az az Origo busócikkéből is kiderül, a tradíciók szerint a felvonulás a partraszállással kezdődik, és ez farsangvasárnapon is így volt. A Szigetről csónakba szállt busók éktelen rikoltozás és kereplőzaj közepette eveztek át a Dunán, mi pedig a parton rohantunk feléjük és eléjük, nehogy lemaradjunk hajóik érkezéséről. A szerencsések, akik elkapták a menetet, a busócsoportokkal együtt csatlakozhattak a felvonuláshoz, amely az egyik legfontosabb momentuma volt a február 12-től kedd éjjeléig tartó ünnepségsorozatnak.

Fotó: Margitay Klára/Life.hu
A vízkereszttől hamvazószerdáig, azaz a nagyböjt kezdetéig tartó farsangi időszak csúcspontja Mohácson egyértelműen a karnevál, amelyet idehaza a népnyelvben csak a farsang farkaként emlegettek. Ez tulajdonképpen három napig, farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó télbúcsúztató ünnepség.

Legszívesebben meztelenre vetkőznék

Vasárnap úgy tűnt, a télbúcsúztatás igencsak jól sikerült, a szikrázó napsütés ugyanis komoly fejfájást okozott a tetőtől talpig beöltözött busóknak. Petibusó, aki kérte, hogy hozzászólását ezen a néven tegyem közzé, és aki mindössze egy cigaretta erejéig és idejéig szabadult meg álarcától és az alatta megbúvó símaszktól, elmondta, hogy ennyire még sosem izzadt a busóhacuka alatt az évek során. Pedig már nem először öltötte fel méretes bekecsét és kötötte a derekára a súlyos kolompokat. "Legszívesebben meztelenre vetkőznék, de nem lehet, és persze nem fogok. Ez a nap, illetve ez a hét erről szól, szóval mindent ki fogok bírni. Ezt elszívom, aztán megyek, és ijesztgetek, szurkálok és pörgetek tovább."

IllusztrációFotó: Margitay Klára/Life.hu

 Azt a kérdést, hogy mit is ért pontosan szurkálás alatt, válasz nélkül hagyta, és egy széles mosollyal nyugtázta, melyből rögtön tudtam, mire gondol. A busók pálcákkal, villákkal és makkvégződésű rudakkal való bökdösését a nők egy bizonyos életkorig riasztónak, onnan felfelé inkább hízelgőnek találják, de persze vannak olyanok is, akiket zavarba ejt a dolog, mások pedig egyenesen irtóznak tőle.

!
A 16-17. században bujaságot szimbolizáló szokásai miatt általában tiltották a farsangi mulatozást, de a hagyományok erősebbnek bizonyultak, mint az egyházi rosszallás.

"Mivel farsangkor rájuk nem vonatkoznak a hétköznapok erkölcsi szabályai, vonulás közben kisebb csoportjaik be-betérnek a házakba, kocsmákba egy-egy sajátos csíny, műsorszám erejéig. Szokás még a pajzánkodó nővadászat is, a bámészkodó szemrevalóbb hölgyek kirángatása és ölelgetése. A buzogány sem hiábavaló kellék, amellyel gyakran illetlen testtájékon bökdösik meg a hölgyeket" - derül ki az Origo írásából.

/1502/Szexs20152161244

A tél megy, a tavasz érkezik

Peti tehát elment szurkálni, az érdeklődő tömeg pedig ezen a napsütötte vasárnap délutánon sorfalat képezve csodálta a legkülönfélébb szekerek és busójárgányok, valamint az álarcosok felvonulását, amely a Kóló térről indult a Széchenyi térre.

Ezután, ahogy ez már csak lenni szokott, hatalmas buli vette kezdetét a Busóudvar színpadán, ahol volt busóavatás, és az 1200 résztvevőből kiválasztották a busók busóját is. Majd jött a farsangi koporsó vízre bocsátása, melyre rengetegen voltak kíváncsiak. A tél szimbolikus elbúcsúztatása után pedig már csak a Széchenyi téri máglyagyújtás és a busók körtánca volt hátra, ami annak ellenére, hogy a programok egészen február 17-ig tartanak, gyönyörű megkoronázása volt a rendezvénynek. És persze az egész farsangi hétvégének is, amelyről mindenki kellően megszurkálva, üvöltözve és kerepelve tért haza.