Többévnyi betegeskedés után, 63 éves korában elhunyt Richard Glatzer, a Still Alice című dráma író-társrendezője. Julianne Moore játszotta a film főszereplőjét, egy nyelvészprofesszort, akinél Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. Alakításáért pár hete elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat.

Glatzernél négy éve állapították meg, hogy az idegsejtek pusztulásával járó, végül bénulást okozó ALS-ben szenved. Állapota rohamosan romlott, ő azonban párjával, Wash Westmorelanddel - aki egyben az alkotótársa is volt - elkészítette a Still Alice-t.

Forrás: AFP/Alberto E. Rodriguez
Ez egy nagyon-nagyon szomorú film
A Still Alice egy ötvenéves, boldog házasságban élő, háromgyermekes egyetemi tanárról szól, akinél váratlanul Alzheimer-kórt diagnosztizálnak, ráadásul a betegség egy gyorsabb lefolyású, örökletes formáját. Férje, akit Alec Baldwin formál meg, nem igazán tud mit kezdeni a helyzettel és szeretné ugyanúgy élni tovább az életét, csakúgy, mint a két idősebb gyermekük. Egyedül a fiatalabbik lány, akit a látványos karrier-újrapozicionáláson munkálkodó Kristen Stewart formál meg, képes tartósan támogatni a szellemileg egyre inkább leépülő anyját. A film szereplőiről és bővebben a történetről ITT olvashatsz többet.

Az utolsó időkben már csak úgy tudott kommunikálni, hogy a jobb nagylábujjával nyomogatott egy erre a célra módosított iPadot. Az alkotó pályautásáról az Origón olvashatsz bővebben