Extrém hangszereken muzsikáló zenészek és egy kísérletező kórus karmestere lehet bárki, aki május 5-én a Trafóba látogat. Ezen az estén a Bélaműhely és a Soharóza ad koncertet, a közönség soraiból jelentkező karmester-jelöltekkel.

A Karmesterjátékon a 6 fős zenekar és a 25 fős kórus kották helyett az önként jelentkező nézők mozdulatait, gesztusait követi majd. Beszélni nem ér, mutogatni, jelelni és grimaszolni viszont annál inkább – ezt a zenekar és a kórus eljátssza, elénekli majd. Nem mindennapi élményre számíthatsz tehát, hiszen egyéni vizuális kódjaidat hallgathatod vissza zenei formában.

Két olyan csapat fogott össze erre az estére, amely a megszokott zenei kereteket nemhogy feszegeti, de darabokra is szaggatja. A Bélaműhely Sound Art 2007-óta épít ipari hulladékból hangkeltő eszközöket. Eddig már több mint húsz különböző típust hoztak létre, a kollekció három darabja pedig egyedülálló a világon. Öntözőkanna, biciklialkatrészek, billentyűzet, olajoshordó – minden tárgy hangszerré változik a csapat zenészeinek keze alatt.

Forrás: Trafó/ Kovács Márton

A Soharóza kórusa sem klasszikus formáció: tagjai nem hivatásos zenészek, ők az emberi hang, a nyelv, az ősi zenék és a komponált zeneművek felhasználásával keresnek új formákat. Különleges akusztikájú extrém helyeken is felléptek már, nemcsak barlangban, hanem egy erőmű vezérlőteremben is.

A belépőjegyekből befolyt összeget a produkcióról készülő felvételre fordítják. A csapatokat egyébként hangszerek örökbefogadásával is támogathatod.

Ha egy igazi zenei kalandra vágysz, akkor május 5-én irány a Trafó!