15 különleges kulisszatitok kultfilmek forgatási helyszíneiről

film Gyűrűk ura forgatás kulisszatitok sorozatok2015 titok 300 Keresztapa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogy a Gyűrűk ura szereplői szó szerint aknamezőn lépkedtek? És hogy a 300 forgatásán hány napot töltött a stáb szabad ég alatt? Vagy hogy jártak-e a Keresztapa hősei Corleone városában? Mindezekre és még számos más kérdésre híres filmek forgatási helyszíneiről most választ kapsz.

Csatatér bombák között, katonai gyakorlótelepen

A Gyűrűk ura harmadik részének végső nagy csatajelenetében, amikor Mordor kapui elé vonulnak a jók seregei, a forgatási helyszín egy korábbi katonai gyakorlóterep volt. Ugyan megtisztították már korábban, de így is felhívták a színészek és statiszták figyelmét, hogy lehetőleg ne próbáljanak meg ásni a földbe és kiálló tárgyakba belerúgni. Még így is találtak a felvételek végére néhány hatástalanított régi bombát és aknát, amiket az új-zélandi hadseregnek kellett elszállítania.

Fekália helyett csokoládé

A Trainspotting egyik leghíresebb jelenete a „Skócia legrosszabb vécéje” néven elhíresül képsor, amiben egy undorítóan mocskos kocsmai illemhely mélyére kell Ewan McGregornak alámerülnie a belepottyant drog visszaszerzésének céljából. Nos, a forgatáson az ominózus vécét csokival dekorálták ki — az helyettesítette a fekáliát, így pedig ínycsiklandóan illatozott az egész helyiség a felvételek idején.

Forrás: Youtube

Űrbéli táj a sivatagban

A Csillagok háborújának azon jeleneteit, melyek Luke Skywalker „hazájában”, azaz a Tatooine bolygón játszódnak, a tunéziai sivatagban vették fel (a belsőket pedig a tunéziai Matmata egyik hoteljében). Maga a név is innen jött: létezik egy Tataouine nevű helység a közelben, a neve pedig megtetszett George Lucasnak. Maga a szó berberül ’szemek’-et jelent.

Zuhanás a makettek közé

Az Aviátor című filmben a házak között „landoló” repülőgép zuhanásának jelenetét miniatűr díszlettel oldották meg: felépítettek egy fél kisvárost körülbelül derékmagasságú, és rendkívül élethűre megfestett házakból-utcákból, hogy aztán azokat rombolják össze.

Olaszország helyett Wales és Anglia

Az épp mozikban futó, módfelett szórakoztató és lazán stílusos Guy Ritchie-kémfilm, Az U.N.C.L.E. embere egy epikus üldözési jelenetet is tartalmaz a fináléban, aminek során motorral és autóval is üldözik az itáliai hegyek között hőseink a női főszereplőt fogva tartó egyik rosszfiút. Azok az itáliai hegyek pedig a valóságban csak részben voltak itáliai hegyek: még Olaszországon belül is több különböző, egymástól távol eső helyszínen vették fel az üldözés egyes részeit, de Wales és Anglia is szolgált forgatási helyszínül ugyanehhez a jelenethez. Azaz könnyen lehet, hogy egy-egy vágás a filmben ez esetben sokszáz kilométernyire lévő helyszíneket választ el a valóságban.

A Jóbarátok soha nem jártak abban a hában, amit a sorozatból ismerünk

Az a ház, aminek a képét oly sokszor mutatják kívülről a Jóbarátokban, mint a szereplők lakhelyét, a 100 Bedford St, Corner Grove, New York City, NY cím alatt található, és soha egyetlen képkockát sem forgattak benne a sorozatból. A jeleneteket az amerikai sitcomok hagyományaihoz híven ugyanis stúdióban, élő közönség előtt vették fel.

Forrás: Youtube

Corleone helyett Forza d’Agro

A szicíliai, valóban létező és a filmbeli családnak nevet adó Corleone városa a hetvenes években már túlzottan kiépült és modernizálódott, így a Keresztapa forgatásán nem ott vették fel a corleonei jeleneteket. Helyette Savoca és a Taorminához közeli Forza d’Agro szolgált helyszínül. Al Pacino ennek ellenére meglátogatta Corleone városát a forgatás idején, már csak azért is, mert az anyai nagyszülei épp onnan vándoroltak ki Amerikába.

A rendező saját lakásán forgott a felvétel

A hosszú búcsú című kultikus Rober Altman filmben Philip Marlowe (a fiatal Elliott Gould megformálásában) a nyomozása során gyakori vendég lesz egy híres író és annak felesége tengerparti házában, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a hullámokra. A ház Robert Altman lakhelye volt akkoriban — az pedig rendkívül ritka, hogy egy rendező a saját lakását adja egy forgatáshoz, mivel ő tudja a legjobban, mekkora felfordulással jár az ilyesmi.

Colosseum és annak pontos mása

A Gladiátor Colosseumban játszódó jelenetei kedvéért mintegy egymillió dolláros költségből felépítettek egy díszletarénát a máltai forgatáson, aminek a mérete egyharmada volt az igazi Colosseumnak. Még így is csak az alsó két szektorát töltötték meg statisztákkal — a többi nézőt digitális sokszorosítással és a forgatáson használt többszáz papírember segítségével oldották meg. Az épületet pedig végül számítógépes effektekkel utólag nagyobbra vették: a filmben látható Colosseum méretesebb, mint az eredeti volt az ókori Rómában.

Alsógatyában a valódi tömegben

A legutóbbi legjobb film Oscar-díját elnyerő Birdman (avagy a mellőzés meglepő ereje) szinte végig egy Broadway-n álló kis színházban forgott, az egyik jelenetben azonban a főszereplő Michael Keaton kizárja magát, és egy szál alsónadrágban kell átvágnia a tömegen. Mivel a film kedvéért nem zárathatták le az egész Broadway-t, így az utcai tömeg valódi — annyit tettek csak hozzá a filmesek, hogy a Keatonhöz közelebb látható járókelők fizetett statiszták voltak.

Forrás: Youtube

Hurrikán a dinoszauruszok között

A Jurassic Park forgatásán Hawaii játszotta a filmbeli, őslényparknak átalakított magánszigetet. A felvételek idején azonban épp lecsapott az Iniki hurrikán, ami teljesen tönkretette a díszleteket, és egy ideig még az is lehetségesnek tűnt, hogy végképp elmossa a forgatást. Végül csak egy jelentős csúszás lett a következménye (és sokmillió dolláros kár), na meg az ijedtség — kivéve Sir Richard Attenborough-t, aki a többi stábtag cidrizése közepette vígan iszogatott a hotel bárjában, mondván látott ő már ennél durvábbakat a második világháborúban.

Kopaszon Dél-Afrikában

Charlize Theron élete legmegterhelőbb forgatási élményének nevezte a Mad Max: A harag útját, és nem azért, mert le kellett borotválnia hozzá a haját. A legnehezebb az volt a színésznő számára, hogy 140 napot kellett egyfolytában eltöltenie a filmmel, ráadásul az idő nagy részében a világtól teljesen elzárt területeken (a Namib-sivatagban, Dél-Afrikában és Ausztráliában). Ugyan vele volt a kisfia közben, de kimozdulni nem lehetett sehova a forróságból és a porból — erre mondják persze azt a kegyetlen rendezők, hogy legalább jobban át tudta élni a szerepét.

300 a blueboxban

A 300 forgatása gyakorlatilag teljes egészében stúdióban, kék és zöld háttér előtt zajlott — a szereplők mögé utólag, digitálisan teremtették meg a táj- és látványelemeket. A stáb egyetlen napot forgatott csak a stúdió falain kívül, szabad ég alatt: erre is csak a Spártába érkező lovasok jelenete miatt volt szükség.

Forrás: Youtube

Két stáb, három ország, egy forgatás

A Trónok harca legutóbbi évadához összesen 180 napot forgattak, két párhuzamosan dolgozó fő stábbal, három országban. Ez utóbbi adat ráadásul kevesebb is, mint az előző évadokban, hisz most Marokkót kihagyták, így maradt Észak-Írország, Izland és Horvátország. Déli szomszédunknál a Királyvár körüli eseményeket vették fel Dubrovnikban, valamint Daenerys történetszálát (ez került át Marokkóból) a római kori épületekkel teli Splitben. Itt délen dolgozott a „Dragon” névre keresztelt stáb, míg a „Wolf” egység közben Izlandon és Észak-Írországban tevékenykedett — a Fal környékén, a Vas-szigeteken és az Északi Királyságban, valamint a háborús övezetekben játszódó eseményeket forgatva le. Az ötödik évad felvételeihez már ismét négy országban dolgozik a stáb, jelen pillanatban is: Spanyolország csatlakozott.

Amikor Budapest a kukában landol

A Z világháború című filmhez jó sok anyagot forgattak Budapesten, ám a moziban látható változatban egyáltalán nem tűnik fel a magyar főváros. Mindez pedig nem azért történt, mert ebben a filmben Budapest nem önmagát, hanem Moszkvát „alakította” — hanem azért, mert elégedetlenek voltak a film első változatával a producerek, így teljesen kivágatták belőle a moszkvai/budapesti szekvenciát, és pótforgatásban mással helyettesítették.

Eolo Perfido: Ijesztően perverz fotósorozat bohócokról (18+)http://www.life.hu/kult/20150816-eolo-perfido-fotos-ijesztoen-perverz-fotosorozata-bohocokrol.htmlA bohócok eredetileg a szórakoztatás eszközei. Egyesek szerint azonban kifejezetten ijesztőek a vastagon mázolt arcú figurák. Eolo Perfido olasz fotográfus képein mindenképpen azok. Sőt!Kult--Feledi Zsuzsanna: a pauszok gyógyítójahttp://www.life.hu/kult/20150812-interju-feledi-zsuzsa-a-lechner-tudaskozpont-papirrestauratoraval.html"Nem kérek takarítást!" - olvasható a papírrestaurátor szobájának ajtaján. Kis szobában nagy asztal, kiterítve több ívnyi pausz, rajta fekete vonalak, kézzel készült tervek: Élmunkás tér, Marx tér, Arany János utca – a 3-as metró Deák tér- Árpád híd közötti szakaszának grafikus intézkedési tervei 1968-ból. A fal mellett állványokon és polcokon repedezett sárga, barna és fehér papírtekercsek, kihajtott ívek, bögre és szemüvegek, radír és papírkefe. Itt dolgozik Feledi Zsuzsanna a Lechner Tudásközpont papírrestaurátora. KultOrigoItt az új Tarantino film előzetese - gyönyörű képek, ütős zene, minden idők legjobb szereposztásahttp://www.life.hu/kult/20150813-quentin-tarantino-hateful-eight-legujabb-westernjenek-elozetese.htmlMiután Tarantino tervbe vett westernjének forgatókönyvét valaki feltette az internetre, a sértett rendező kijelentette: nem csinálja meg a filmet, ám jobb belátásra tért. Szerencsére. És már itt is van az első előzetes.KultOrigoA 10 leghasznosabb bölcsesség a dalai lámátólhttp://www.life.hu/kult/20150812-a-tiz-leghasznosabb-bolcsesseg-a-dalai-lamatol-amit-manapsag-is-alkalmazhatunk.htmlŐszentségéhez, a dalai lámához számtalan, saját életünkre is igaz és megfontolni való bölcsesség köthető. Mivel idén júliusban ünnepelte a dalai láma a 80. születésnapját, ez alkalomból összegyűjtöttük a 10 kedvenc idézetünket tőle.KultAFPNem csak a kifutón különlegesek: 5 szupermodell, aki most válik filmsztárráhttp://www.life.hu/kult/20150728-nem-csak-a-kifuton-kulonlegesek-ot-szupermodell-aki-most-valik-filmsztarra.htmlCara Delevingne, napjaink egyik legmenőbb szupermodellje a héten debütáló Papírvárosok című filmben főszerepet játszik, és nem ő az egyetlen a szakmájából, aki hasonló babérokra tör. Korábban sokaknak (Cameron Diaz, Charlize Theron, Milla Jovovich...) sikerült már a váltás a divatszakma és a filmvilág között - most összegyűjtöttük a jelen legígéretesebb próbálkozóit.KultOrigoA halál előtt és az után - döbbenetes portrékhttp://www.life.hu/kult/20150721-walter-schels-fotos-keszitette-azt-a-fotosorozatot-amelyen-halaluk-elott-es-utan-orokitette-meg-az.htmlWalter Schels fotográfus döbbenetes sorozatot készített: a halál előtti és a halál utáni pillanatot örökítette meg.KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.