kaszkadőr veszély film szerep filmsztár Harrison Ford Jackie Chan Sylvester Stallone Tom Cruise
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tom Cruise az új Mission: Impossible nyitójelenetében kívülről kapaszkodik egy felszálló repülőgép oldalába — ez pedig nem trükk, és nem is a dublőre játszotta el helyette. A számítógépes effektek és túlbiztosított filmsztárok korában ritka az ilyen bevállalósság, gyorsan össze is gyűjtöttük egy listára a legnevesebb, kaszkadőr nélkül is tökös színészeket.

Sylvester Stallone

A jó öreg Sly még most, hetvenhez közeledve is presztízskérdést csinál abból, hogy az akciójelenetek többségét maga játssza el, és ez pláne így volt ez fiatal korában. A Rambo első részében az általa alakított, rendőrök elől menekülő vietnami veteránt sarokba szorítják, és ő végső megoldásként egy szikláról leugrik a szakadékban álló egyik fa lombjára, így tompítva az esést. A Rocky-imidzsben épp ekkor tobzódó Stallone ragaszkodott hozzá, hogy ő csinálhassa meg a jelenetet — biztosítókötél nélkül. Ráadásul a harmadik felvétel sikerült csak tökéletesre, addigra pedig összeszedett egy bordarepedést. Ehhez képest már szinte semmiség, hogy a Rocky IV forgatásán a minél nagyobb élethűség kedvéért azt kérte Dolph Lundgrentől, hogy igazán, teljes erőből üsse ki őt a ringben, aminek a vége egy nyolcnapos kórházi ápolás lett.

Harrison Ford

Van az a rengeteg kaland, ugrálás, menekülés, egyensúlyozás, veszélyes helyzet az Indiana Jones-trilógiában... nos, azokat 99%-ban maga Harrison Ford csinálta végig, aki sosem szívlelte a kaszkadőrökkel való helyettesítést — viszont mindig szeretett jó formában lenni, és élvezni is ennek előnyeit. A maradék 1% onnan jött össze, hogy a dublőre, Vic Armstrong szólt neki, hogy nem fog fizetést kapni, ha egyetlen jelenetben sem helyettesítheti őt... Aki még a negyedik, 65 évesen eljátszott Indiana Jones-filmben is maga hajtotta végre az akciók több mint felét a kamera előtt.

Jackie Chan

Ha valakiről, Jackie Chanről mindenki tudja, hogy fénykorának filmjeiben kaszkadőr nélkül forgatott, ez része is volt a legendáriumának, sőt gyakran a filmjei végén külön meg is mutatták stáblista alatti jelenetekben, mennyi munkával járt egy-egy mutatvány. Nem csoda: annyi esést, bunyót, üvegtörést, ugrást, mint ami az ő rendkívül mozgékony harcművészeti stílusából következett, tényleg szinte hihetetlen teljesítmény volt egymagában megvalósítania. Mondjuk volt honnan meríteni: filmes karrierje első éveiben kaszkadőrként dolgozott, többek között Bruce Lee-filmekben is. A sérülések pedig őt sem kerülhették el: egyik legemlékezetesebb filmje, a Rendőrsztori fináléjában egy karácsonyfaégőkkel kivilágított oszlopon csúszik le egy pláza emeletéről a földszintre, keresztül egy üvegtetőn — a jelenetben Chan a vágásokon és horzsolásokon túl egy medenceficamot is összeszedett, és megégtek a kezei.

Jason Statham

Az angol keményfiú élsportolói (műugrói) pályafutás után nyergelt át a filmezésre, így érthető, hogy nem riad vissza a fizikai kihívásoktól sem. Mondjuk eleinte ez inkább kényszerűségből volt így: A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső költségvetésébe például egyszerűen nem fértek bele kaszkadőrök. De az Expendables harmadik részében már hagyatkozhatott volna rájuk, mégsem tette: az egyik jelenetben egy teherautót vezetve kellett volna fékeznie, kiszállni és tüzelni — viszont a kocsi valamiért nem állt meg, és Stathammel együtt a Fekete-tengerbe zuhant. Ő pedig nyugodtan kiúszott a vezetőfülkéből, miközben mögötte a mélybe süllyedt a járgány.

Tom Cruise

Lehet, hogy kicsit kapuzárási pánikja van, de az immár ötven felett járó, és még mindig akciósztár Tom Cruise-ról leginkább az utóbbi években kapunk egyre gyakrabban olyan híreket, miszerint maga hajtott végre egy-egy lélegzetelállító kaszkadőrmutatványt a filmjeiben. Az új Mission: Impossible első jelenetében ezt egy felszálló repülőgép oldalán kívülről kapaszkodva tette meg — nyilván biztosítókötéllel és speciális kontaktlencsével, hogy nyitva tudja tartani a szemét, de ez akkor se semmi. A Mission: Impossible-széria előző részében pedig a világ legmagasabb épülete, a dubai Burj Khalifa oldalán ereszkedett alá, sőt repült be az üvegen át — kaszkadőr nélkül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.