„Coco” Chanel, azaz Gabrielle Bonheur francia divattervező, a Chanel divatház alapítója, a haute couture, a francia elegancia és a 20. század divatjának egyik legkiemelkedőbb képviselője, aki a mai modern, felszabadult, elegáns és dinamikus nő szimbóluma is egyben. Halála után 44 évvel örökérvényű igazságaival emlékszünk meg róla.

„Ha szépülni szeretnél, a lelkeddel és a szíveddel kell kezdened, mert amíg azok nincsenek rendben, egyetlen kozmetikum sem hat!”

„Ha olyan dolgokat akarsz birtokolni, amelyek még soha nem voltak a tieid, olyan dolgokat kell tenned értük, amiket még sosem tettél!”

„Minden férfi életében csak egy nő létezik, a többi csupán az árnyéka.”

„Húszévesen olyan az arcod, amilyennek a természet teremtette. Harmincévesen olyan, amilyenre az élet formálta. De ötvenévesen olyan, amilyet megérdemelsz.”

Forrás: AFP

„Visszafogni magad, amikor bánt valami, és nem hisztériázni, amikor fáj – ilyen a tökéletes nő.”

„A luxus nem a szegénység ellentéte, hanem az ízléstelenségé.”

„Aki nem szereti önmagát, annak rendszerint igaza van.”

„A nők sokkal figyelmesebben választanak hálóinget, mint férjet.”

Coco Chanel divattá tette a rövid szoknyát, a kis fekete ruhát, a csillogó kosztümékszereket és mindenekelőtt a világ legnépszerűbb parfümjét, a Chanel N°5-öt. Meghatározó védjegyei közé tartozik a tweed anyagból készített kosztüm, a többsoros gyöngyből készült kosztümékszerek és a bézs színű, fekete orrú lábbeli. Szabászati stílusát az egyedi, férfias vonású, letisztult, néhol tengerészek és katonák öltözetére emlékeztető stílusjegyek jellemzik.

 Fekete ruhája és fehér gyöngyei forradalmasították a nőt és a női öltözködést.

- mondta róla egy ízben Christian Dior.