Woody Allen világhírű amerikai rendező 80. születésnapja alkalmából öt klasszikus alkotását tűzi műsorra az Uránia Nemzeti Filmszínház keddtől február elejéig Budapesten.

Az Uránia mozi retrospektív vetítéssorozata a négy Oscar-díjjal elismert, 1977-ben készült Annie Hall című film vetítésével veszi kezdetét kedden. Az alkotást 35 milliméteres filmszalagról játsszák - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban. Mint írják, az Annie Hall-t néhány hete minden idők legviccesebb forgatókönyvének választotta az Amerikai Írók Céhe.

5 szállóigévé vált mondat Woody Allentől
"Lehetetlenség, hogy valaki objektív módon élje át a saját halálát és közben tovább fütyörésszen."

"Az őrültség viszonylagos állapot. Ki mondhatná meg, ki az őrült valójában?!"

"Megismerhetjük-e ténylegesen a világmindenséget? Ugyan, hiszen a kínai negyedben is alig ismeri ki magát az ember!"

A különbség szex és szerelem között az, hogy a szex oldja, míg a szerelem okozza a feszültséget.

"Nincsen semmi rossz az örök semmiben, ha az ember az alkalomhoz illően van öltözve!"


December 15-én játsszák az 1979-es Manhattan című filmet, január 12-én az 1986-ban készült Hannah és nővéreit, január 26-án a 2001-es A Jade skorpió átkát játsszák. Február 9-én a 2002-ben készült Hollywoody történetet vetítésével zárul a retrospektív sorozat.

Forrás: AFP/Photo12

A mozi válogatásban felvillannak a rendező kedvenc témái: a szerelmi, bűnügyi bonyodalmak, alkotói válságok és mély önvizsgálatok. A sorozat első két filmjében Woody Allen magyar hangja Kern András, a másik három alkotást eredeti nyelven, magyar felirattal láthatják az érdeklődők.
Woody Allen amerikai író, színész, humorista, filmrendező és filmproducer 1935-ben született a New York-i Brooklynban. Az Anni Hall című filmjének rendezéséért és a legjobb eredeti forgatókönyvért 1978-ben megkapta az Oscar-díjat, de az Éjfélkor Párizsban című filmje forgatókönyvét is Oscar-díjjal jutalmazták 2012-ben.