A magyar rendező rendkívül büszke a Saul fiára, és bár nagyon szeretné, nem akarja elkiabálni az Oscar-díj győzelmét. Bár világszerte imádják a filmet, vannak országok, ahol kifejezetten kevés visszhangot kapott a produkció. 

A film készítői és szereplői a minap sajtótájékoztatót tartottak, ahol a Golden Globe elnyerése mellett a Saul fia különlegeségéről, és más országok reakcióiról is szó esett. A holokauszt ábrázolása, és a különleges, eddig kevésszer látott karakterbemutatása mellett több újítás is megtalálható az alkotásban - írja a Librarius

Nemes Jeles LászlóFotó: Pozsonyi Janka

"A holokauszt ábrázolása a nézőket megnyugtató úton haladt a filmekben, és ezzel elégedetlen voltam. Elveszítettük az egyént a holokausztábrázolásban, a korábbi filmekben mindig kollektív történeteket, ködösített tömegeket, túlélőket láttunk. Abszolút tudatos döntés volt, hogy a néző ne kívülről, egy utólagos szemszögből, hanem belülről lássa, mi történt a koncentrációs táborban; hogy a mai világ fel tudja fogni, mit jelentett a holokauszt. Ha az embert, az egyéniséget látjuk meg a történetben, nem maradunk kívülállók" - mondta a film rendezője Nemes Jeles László. 

Röhrig Géza a Saul fia című filmbenForrás: Mozinet

Röhrig Géza többször utalt arra, hogy Németország számára kellemetlen a film, mivel többen úgy gondolják, hogy az ország már rég megbűnhődött a zsidók ellen elkövetett bűneikért. A német sajtó nem is kapta fel úgy a Saul fiát, mint például a tengerentúlon. "Németország, ahol élek, ezt a filmet teljesen elhallgatja. A Golden Globe-bal kapcsolatos hírekből kivágták azt a részt, amikor a díját átadták. Szívből kívánom, hogy a film megnyerje az Oscart, mert azt már nem lehet elhallgatni. Kérem Lászlót, hogy ne feledkezzen meg Németországról, figyeljenek oda a forgalmazók, mert itt valami nagyon csúnya és igazságtalan dolog történik" - nyilatkozta Röhrig Géza a lapnak. 

Ezekkel a filmekkel száll harcba a Saul fia az Oscar-díjért
A legjobb idegen nyelvű film kategória többi jelöltjéről az utobbi időben kevés szó esett. Nézzük, vajon mekkora eséllyel indul Nemes Jeles László művével szemben.