80 éves Hollywood leghíresebb bajszosa: íme, a leghíresebb Burt Reynolds-filmek!

film bajusz Burt Reynolds Hollywood
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy páratlan karriert is ünneplünk ma a jubileumi születésnap mellett Burt Reynolds-al, melynek kapcsán összegyűjtöttük a legfontosabbnak tartott és kedvenc filmjeinket az egykori hollywoodi férfiideáltól.

Navajo Joe (1966)

Burt Reynolds a pályája kezdetén elsősorban westernekben játszott, és gyakran félvér vagy bennszülött karaktereket, amiben közrejátszott a saját állítólagos sokadági indián származása is. Ezek közül a legemlékezetesebb a legendás spagettiwestern-rendező Sergio Corbucci filmje, melyben Reynolds a törzsének tagjait lemészároló gazfickók ellen fogad bosszút a Vadnyugaton.

Gyilkos túra (1972)

John Boorman mára filmtörténeti klasszikussá nemesedő rendezése tette igazi sztárrá Reynoldsot, pedig nem is főszerepet alakított benne, csak az egyik (igaz férfiassága és keménysége miatt meghatározó) tagot abból a turistacsapatból, akik egy kenutúra során összetűzésbe keverednek a helyiekkel, és az élet-halál harcig kénytelenek elmenni. A film egyben a nemrég elhunyt magyar operatőrlegenda, Zsigmond Vilmos karrierjében is mérföldkőnek számított.

Hajrá, fegyencváros! (1974)

A rettenetes magyar címmel rendelkező filmben egy jól ismert történetséma kerül elő: a börtönben focimeccset szerveznek a rabok és az őrök között, ez pedig egy idő után sokkal többről kezd szólni, mint a sportról. Reynolds az elítélt egykori focisztárt alakította, akire a csapat szervezését bízzák — ami azért is volt különösen jó választás, mert egy sérülés közbejöttéig maga is profi futballkarrier előtt állt ifjúkorában.

Smokey és a bandita (1977)

Nálunk kevésbé ismert, de Amerikában Burt Reynolds egyik legikonikusabb és legsikeresebb filmje a két folytatást is megélt Smokey és a bandita, amelyben a neki olyannyira jól álló, egyszerre macsó és jókedélyű, ízesen poénkodó huncut csirkefogó figurát hozta, számos autósüldözés közepette.

Ágyúgolyó futam (1981)

A karakter lényege és a sok autósüldözés nem változott a karrierje ezen korszakának másik híres filmjében sem, csak a kerettörténet és a partnerek lettek mások. Az őrült, az egész keresztülszelő illegális autóverseny résztvevőinek szerepében olyan sztárok száguldoztak Reynolds mellett, mint Roger Moore, Jackie Chan, Dean Martin, vagy Sammy Davis Jr.

Boogie Nights (1997)

Némi karrierhullámvölgy és egy sikeres tévés kitérő (Kisvárosi mesék) után ezzel a filmmel tért vissza igazán Burt Reynolds a mozis élvonalba, immár nem a macsó főszereplő, hanem a dörzsölt és tapasztalt, ősz halántékű pornóproducer szerepében. P. T. Anderson korszakos filmjének mellékszerepe pedig egy Golden Globe-ot és egy Oscar-jelölést is hozott a számára.

Csontdaráló (2005)

Reynolds az utóbbi években előszeretettel vállal olyan epizódszerepeket, amelyek egyben kikacsintást jelentenek a régi filmjeire és szerepeire. Ilyen volt a Hazárd megye lordjaiban a helyi keresztapa figurája, és a saját egykori börtönös-focis filmjének remake-jében az edző karaktere. Nem csak karizmája, de öniróniája is van, immár 80 éve. Boldog születésnapot, Burt Reynolds!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.