Pár hete lenyűgöző filmet forgatott egy magyar stáb a tibeti gyógyászatról, gondoltuk kifaggatjuk őket, miben áll a keleti gyógyítás titka. 

Januárban mutatták be a mozikban a Menla hagyatéka című, tibeti rákgyógyászatról szóló magyar dokumentumfilmet. A Dolma lányaival bemutatkozó író-rendező, Miklós Ádám 16 éves korától kezdve foglalkozik filmkészítéssel. Filmes tanulmányait Skócia legrégebbi egyetemén, a University of St Andrewson folytatta, ahol Vilmos herceg és Katalin hercegnő is végezte tanulmányait. A győri fiatalembert és stábját skóciai látogatásakor egy magánbeszélgetésen a dalai láma is fogadta. Miklós ezúttal a tibeti orvoslás és a rákgyógyászat összefüggéséről készített filmet, amely minden korábbinál jobb betekintést enged a tibeti gyógyászat évszázados hagyományaiba. A Life.hu kérdéseire Ádám és producer kollégája, Adrián válaszoltak. 

Forrás: Miklós Ádám

Hogyan kerültél kapcsolatba a beteg hölggyel, akiről a film szól, honnan az ismeretség?

Adam: Vijayjal Dharamszalában, a tibeti klinikán találkoztunk, és egy orvos ajánlására kezdtünk el vele forgatni. A nyelvi akadályok ellenére nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot. 

Miben más a tibeti gyógyítása a rákbetegségnek, mint az európai? 

Adam: A filmünk objektívan próbálja bemutatni a tibeti gyógyászat rákkezelését. A megszólaló betegek mind pozitív, mind negatív példával szolgálnak. A filmben bemutatjuk a tibeti gyógyászat pozitív gondolati síkját, például a szoros beteg-orvos viszonyt, a helyes hozzáállást és a pozitív gondolkodást. A filmmel nem szeretnénk állást foglalni, mivel a forgatás során tapasztaltak sem adnának alapot arra, hogy eldönthessük, melyik vagy mi a helyes út. A filmben elhangzottak egy lehetőségként szolgálnak, azonban, ahogy a filmben a tibeti orvos is mondja, csodaszer nincsen. 

Forrás: Miklós Ádám

Mennyi ideig forgattátok a filmet?

Adrián: A forgatás összesen két hónapig tartott. Egy hónapot töltöttünk a dél-indai Bangalor (ma Bengaluru) városában, dr. Dorjee Rhapten Neshar klinikáján, aki a tibeti gyógyászat egyik kiemelkedő egyénisége. A második hónapban a Himalája lábainál fekvő Dharamszala város lett forgatásunk helyszíne. A város nemcsak azért híres, mert itt található Őszentsége, a dalai láma temploma és egyben a tibeti kolónia központja, hanem itt működik a tradicionális tibeti orvoslás legfőbb intézménye, a Men-Tsee-Khang is. 

Forrás: Miklós Ádám

Mióta jársz ki Tibetbe?

Adrián: A film a tibeti gyógyászatról szól, mi azonban nem jártunk Tibetben. Indiában, Dharamszalában van jelenleg a tibeti orvoslás központja. Őszentsége, a dalai láma ebben a városban telepedett le, miután kénytelen volt elmenekülni Tibetből. 

Forrás: Miklós Ádám

Milyen volt a személyes találkozás a dalai lámával? Milyen hatással volt rád egy ekkora tanító, mester? Miről beszélgettetek? 

Adrián: Hatalmas élmény volt, ahogy nagy mosollyal fogadott, majd megáldott minket. Első filmünk, a Dolma lányai volt a beszélgetésünk témája. Megköszönte, hogy elkészítettük a filmet, és elmondta, hogy fontosnak tartja ezt a témakört. 

Téged gyógyítottak meg már tibeti orvosok? Ha igen, milyenek a tapasztalataid?

Adrián: Betegség nélkül megúsztam a forgatási hónapokat, így nem volt szükségem a tibeti orvosok kezelésére, ettől függetlenül kértem egy általános vizsgálatot. Ami meglepő volt, hogy korábbi betegségeket és az életmódomat pontosan tudták a pulzusomból diagnosztizálni. 

Hogy jutottál be a szerzetesekhez? Azokba a „műhelyekbe”, ahol a gyógyszereket készítik?

Adrián: A filmünk második fázisában a Men Tsee Khang intézménye fogadott minket, akikkel már a forgatás előtt is kapcsolatban álltunk. Nemcsak szabadon forgathattunk az intézményen belül, de itt is szállásoltak el minket a vendégszobákban. Belekerültünk az ottani körforgásba. A kantinon étkeztünk, eljártunk az órákra, imádságokra, és figyeltük a gyógyszergyártást és a rendeléseket. 

Mit gondolsz, ha valaki nem buddhista, nem meditál, akkor is teljes mértékben hatnak ezek a gyógyszerek? 

Adam: Ahogy a filmben az egyik szerzetes orvos is mondja: „Nem kell buddhistának lenni, ahhoz, hogy valaki a tibeti gyógyászatot válassza.”