A nagy kérdés: idén vajon fényes Oscar-szobrocskával a hóna alatt sétál ki a gáláról Leonardo DiCaprio? És egyáltalán: szerinted kik lesznek az idei év győztesei a február 28-ai eseményen? Tippeld meg! 

A 88. Oscar-gálán az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája a 2015-ös év legjobb filmjeit díjazza. A rangos eseményre idén február 28-án, a Los Angeles-i Dolby Színházban kerül sor. A ceremónia házigazdája a 2005-ös, 77. Oscar-gála után ismét Chris Rock amerikai komikus, színész, tévé- és filmproducer lesz. De lássuk a jelölteket a legnagyobb érdeklődést kiváltó kategóriákban. Tippeld meg te is, kik lesznek a felsorolt kategóriák győztesei!

 

 

 

 

 

 

 

Így öltöztek a világsztárok a 2015-ös Oscar-díjátadóra. A legszebb ruhákért KATTINTS IDE. Mindenidők legeszebb és legcsúnyább ruháiért pedig IDE és IDE.

 

De milyen is lesz idén az a bizonyos szobor?
Ismét kézműves bronzöntvényből készülnek az Oscar-szobrok: az amerikai filmakadémia egy New York állambeli képzőművészeti öntödét bízott meg a munkával, a bronzból megformált szobrok továbbra is 24 karátos aranybevonatot kapnak - tudtuk meg az MTI-től. A filmakadémia az Oscar-díjak hőskorához nyúlt vissza, amikor úgy döntött, hogy idén már az eredeti, 1929-es bronz öntőforma alapján készítteti el a szobrokat. A Polich Tallix kézműves szakemberei George Stanley eredeti szobrát vették alapul, amely az MGM egykori művészeti igazgatója, Cedric Gibbons vázlatai nyomán született meg. "A 21. századi technológia némi segédletével megadhatjuk a tiszteletet az Oscar büszke kezdeteinek" - mondta Cheryl Boone Isaacs, a filmakadémia elnöke. Nagyszerű hagyomány folytatódik a gyökerekhez való visszatéréssel. Megtiszteltetés, hogy művészeti tapasztalatainkat és technikai tudásunkat az Oscar szolgálatába állíthatjuk - jelentette ki Dick Polich, a New York állambeli Rock Tavernben működő Polich Tallix alapítója és vezetője. A műhely digitálisan beszkennelte az 1929-es szobrot és a modernkori alapzatát. A digitális Oscart aztán 3D-s nyomtatóval nyomtatták ki és ennek segítségével született az öntőforma, amivel viaszból ki tudták önteni a szobrokat. Minden viaszszobor kerámia burkolatot kapott, majd a figurákat addig hevítették, míg kifolyt belőlük a viasz és csak az üres külső köpeny maradt. A szobrokat ezután forró, folyékony bronzba mártották, lehűtötték és makulátlanra csiszolták. A szobrok 24 karátos aranyborításáról egy neves brooklyni cég, az Epner Technology gondoskodik. A szobrocskák bronz alapja némi fekete patinát is kap, a figurákat végül kézzel csiszolják tükörfényesre. Az ötven Oscar-díj elkészítése három hónapot vesz igénybe ezzel a módszerrel. A szobrok mérete nem változott, 34 centiméter magasak és 3,8 kg súlyúak. Az akadémia tájékoztatása szerint az új Oscar alapvetően megtartja a fizikai jellemzőit azoknak az Oscaroknak, amelyeket 1982-től a tavalyi évig a chicagói R. S. Owens & Company gyártott. A filmes testület kapcsolatban is marad a céggel, ők gondoskodnak a korábbi Oscarok karbantartásáról, és más díjakat, egyebek mellett a tudományos és technikai eredményekért járó plaketteket is tőlük rendeli a filmakadémia.