20 érdekesség a 20 éves Trainspottingról

film érdekesség mozi Trainspotting
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Alig néhány nappal ezelőtt múlt pontosan két évtizede, hogy Angliában bemutatták a Trainspottingot, ennek kapcsán pedig összegyűjtöttünk egy nagy adag kevéssé köztudott információt a híres-neves kultfilmről.
  • A híres „Válaszd az életet!” monológ eredetileg a film közepe táján hangzott volna el. Amikor azonban Danny Boyle és John Hodge forgatókönyvíró valami igazán ütős kezdést keresett a filmhez, eszükbe jutott, hogy előrehozhatnák ezt.

    Eléggé bejött.

Forrás: giphy.com
  • A film alapjául szolgáló, azonos című regény szerzője, Irvine Welsh egy apró szerepben feltűnik a filmben: ő játssza Mikey Forrestert, Renton dealerét.
  • A nevezetes Skócia Legrosszabb Vécéje jelenethez a gusztustalanul mocskos fülkebelsőt illatos csokoládé szétkenésével oldották meg.

  • A Spudot játszó Ewen Bremmer korábban a regényből készült színpadi változatban Rentont alakította.
  • A heroinbelövős közeli képekhez a kellékes csapat készített egy speciális műkezet, élethű bőrrel, erekkel, sőt kiserkenő vérrel az injekciós tű nyomán.
  • A film híressé vált, egyedi grafikájú plakátján és promóanyagain ott látható egymás mellett az összes főszereplő, egyet kivéve: Kevin McKidd (Tommy) ugyanis épp nyaralni volt a fotózás idején.
Forrás: giphy.com
  • A Renton tini szexpartnerét játszó Kelly Macdonald számára ez volt élete első színészi munkája, és Glasgow utcáin szórólapokon szereplőket keresve fedezték fel. Danny Boyle kimondottan ismeretlen arcot akart erre a szerepre, akiről elhiszik idősebb létére is (Macdonald 19 volt akkor), hogy iskolás lány. A színésznő máig őrzi azt a bizonyos szórólapot.

  • Egy interjúban a Begbie-t alakító Robert Carlyle elárulta, hogy a figurát látens homoszexuális fickóként képzelte el, és így építette fel az alakítását – szerinte Begbie azért ennyire agresszív és dühös a világra, mert fél vállalni önmagát. A regényt író Irvine Welsh ezt egy érvényes megközelítésnek nevezte. (A regényben amúgy Begbie egy nagydarab, melák fickó, Carlyle pedig kimondottan vékonydongájú.)
  • Begbie bajuszát Robert Carlyle a híres Liverpool-focista Ian Rush arcszőrzetéről mintázta.

  • A film címe magyarul „vonatfigyelést” vagy „vonatszámolást” jelent, ami egy valóban létező, és meglehetősen fura hobbi, de Irvine Welsh szerint a heroinozás tökéletes metaforája. Mindenesetre jó kis lefordíthatatlan cím, meg is hagyták az eredetit szinte minden országban, még a hardcore filmcímfordítások hazájában, azaz nálunk is.
  • Ezzel szemben a filmbeli karakterek skót akcentusa olyan durva, hogy azt nem lehetett minden országban meghagyni: az amerikai forgalmazás kedvéért az első húsz percet újraszinkronizálták enyhébb akcentusban beszélve az eredeti szereplők, hogy hozzászoktassák a tengerentúli nézők fülét a dologhoz.
Forrás: giphy.com
  • A Trainspotting majdnem nyert egy Oscart is! A legjobb adaptált forgatókönyv kategóriájában jelölték érte John Hodge-ot, de végül a Pengeélen című filmért Billy Bob Thornton elvitte előle a díjat.

  • John Hodge korábban orvosként dolgozott, ahol nagy tapasztalatot és számos sztorit gyűjtött drogfüggőkről, melyek közül néhány a filmbe is bekerült. Ilyen volt többek között az öregek otthonából tévét lopós jelenet.
  • Noha a történet Edinburghban játszódik, szinte az összes belső jelenetet és a külsők közül is jó néhányat Glasgow-ban forgatták.
  • A film képi világának kialakításában Danny Boyle rendező számára a fő inspirációt Francis Bacon festményei jelentették, amelyek szerinte „egy köztes világot ábrázolnak: részben valóságot, részben fantáziát”.
  • Magyarországon a Trainspottingot 1996. október 3-án mutatták be a mozik.

  • A legnagyobb filmes adatbázis, az IMDb oldalán a világ mozinézőinek szavazatai nyomán összeálló ranglistán a Trainspotting minden idők 158. legjobb filmjeként áll.
  • Hogy a maga idejében mekkora kultusza volt a filmnek, azt jól mutatja az is, hogy Mundruczó Kornél pár évvel későbbi első rendezésében, a Nincsen nekem vágyam semmiben az egyik főhős Trainspotting feliratú pólóban mászkál a pesti Duna-korzón.
Forrás: giphy.com
  • Egy Trainspotting 2 esetleg? Igen! A dolog olyannyira aktuális, hogy épp 2016 tavaszán kezdődik a forgatás, amely kedvéért minden fontosabb szereplő és alkotótárs visszatér. Bemutató valamikor 2017-ben.

  • A második rész is egy regényt vesz alapul, hisz könyvben már régóta létezik folytatása a Trainspottingnak: Irvine Welsh megírta azt Pornó címmel a kétezres évek elején. Ahogy az már a címből is kiderült, ebben a felnőttfilmezés világába tettek kirándulást Rentonék – és a sztoriját nyilván nem emelhetik át egy az egyben most a filmbe, hisz a regényben alig voltak idősebbek a karakterek a Trainspotting-beli önmaguknál, most pedig 20 évvel öregebbek a színészek. Robert Carlyle szerint mindenesetre „ez egyike a legkirályabb forgatókönyveknek, amiket valaha olvastam.”

    Alig várjuk!

7 film az egyház legbotrányosabb ügyeirőlhttp://www.life.hu/kult/20160301-7-film-az-egyhaz-legbotranyosabb-ugyeirol.htmlA gyerekmolesztáló papokat leleplező újságírókról szóló, friss Oscar-díjas Spotlight kapcsán összegyűjtöttük a téma 7 emlékezetes filmjét. Melyek a látszattal ellentétben a (többségében valóban megtörtént) sötét ügyeket feltárva nem az egyházat magát támadják — sőt épp segítik a nyilvánosság kényszerítő erejével a szembenézésben, megtisztulásban, és az igazi hivatása beteljesítésében. Kult--Árvaturizmus Kambodzsában - egy hely, ahol már szinte minden eladóhttp://www.life.hu/kult/20160224-arvaturizmus-kambodzsaban-egy-hely-ahol-mar-szinte-minden-elado.htmlKambodzsa 20. századi történetében a háború, a politikai instabilitás és a tömeges népirtás a mindennapi élet szerves részévé vált. Bár a Vörös Khmer-rezsim óta már felnőtt egy új generáció, és az ország lassan újjáéled a terrorból, ennek ellenére a terület még ma is Ázsia egyik legelmaradottabb és legszegényebb térsége. Kult--A legsármosabb kémek a filmvásznon James Bondtól Napoleon Solóighttp://www.life.hu/kult/20160225-a-legsarmosabb-kemek-a-filmvasznon-james-bondtol-napoleon-soloig.htmlHalálosan hatékonyak és halálosan jóképűek, hidegvérrel akcióznak és hidegvérrel csábítanak, közben pedig elképesztően stílusosak és elegánsak is. Összegyűjtöttük a kémeket, akik a legnagyobb hatással vannak ránk. Kult--A 12 legjobb idézet a szerelemről http://www.life.hu/kult/20160107-a-12-legjobb-idezet-a-szerelemrol-szerelemes-filmekbol.htmlAz összebújós, romantikus filmek telis-tele vannak alapigazságokkal a szerelemről. Íme, a mi kedvenceink - természetesen a teljesség igénye nélkül. Kult--Filmkritika: A szobahttp://www.life.hu/kult/20160201-filmkritika-a-szoba.htmlMilyen lenne, ha először ötévesen éreznéd a szelet az arcodon? Istók Levente kritikája. Kult--A filmvászon legmocskosabb nagypapáihttp://www.life.hu/kult/20160131-a-filmvaszon-legmocskosabb-nagypapai.htmlBékés öregkor, bölcs tanácsok, vasárnapi húsleves? Egy fenét! Ezek a nagyszülők tesznek arra, hogyan kéne viselkedniük a társadalmi és családi elvárások szerint, ehelyett azt csinálják, amihez kedvük van. Akkor is, ha az botrányosan szörnyű. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.