Tragédiák árnyékolta siker és csillogás - 70 éves lett Liza Minnelli

Forrás: Northfoto -
Judy Garland Liza Minnelli születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Liza Minnelli Hollywood egyik élő legendája. Pályafutása során szinte minden rangosabb díjat begyűjtött, sikeres karrierje hátterében azonban – édesanyjához hasonlóan – boldogtalan magánélet rejtőzött. 

Liza Minnelli 1946. március 12-én született Vincente Minnelli rendező és Judy Garland gyermekeként. Édesapja a pletykák szerint meleg volt, azt beszélik, hogy mikor New York-ban élt, nyíltan vállalta másságát, ám mikor Hollywoodban tartózkodott, a karrierje érdekében titkolta. Édesanyja Judy Garland rövid, mindössze negyvenhét évig tartó életének nagy részét rivaldafényben töltötte, drámai és musicalszerepeivel, és énekesként is, a 20. század első felének egyik legnagyobb sztárjává vált.

Édesanyja, Judy Garland Forrás: AFP

Liza születése idején Garland már komoly alkohol- és gyógyszerfüggőségtől szenvedett, a kicsi Liza karrierjét azonban a családi megpróbáltatások nem hátráltatták. Hamarabb tanult meg énekelni és táncolni, mint írni és olvasni. Hétévesen már a Palace Theatre tagja lett New Yorkban, 17 évesen szerepelt a Best Foot Forward című musicalben, amiért megkapta a Theatre World díjat, 19 évesen pedig már a Broadwayn játszott. Mindössze 22 éves volt, amikor édesanyja gyógyszer-túladagolásban meghalt.

Forrás: Facebook/Liza Minnelli

Judy Garland boldogtalan személyisége megpecsételte lánya sorsát is. Liza állandó küzdelmet folytatott az édesanyjától örökölt vagy inkább eltanult gyógyszer, alkohol- és kábítószer- szenvedélybetegségeivel.

Voltak időszakok, amikor már csak a gyógyszerek és alkohol segítségével tudott létezni, aztán 1984-ben barátnője, Liz Taylor rábeszélésére részt vett egy elvonókúrán. Bár a klinikán talpra állították, szenvedélybetegsége továbbra is élete állandó kísérője maradt. Ehhez az is hozzájárulhatott, hogy – szintén csak anyjához hasonlóan – Lizának sem volt szerencséje a férfiakkal: négy házassága is válással végződött, egyik kapcsolatából sem született gyermeke.

Forrás: Northfoto

A 70 éves díva tavaly márciusban ismét egy rehabilitációs központba vonult, hogy segítséget kapjon drog- és alkoholproblémái legyőzéséhez. Ha igazak a hírek, az utóbbi egy évben nem újult ki szenvedélybetegsége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.