Az a bizonyos nagy nap természetesen a filmesek fantáziáját is számtalanszor megihlette a maga izgalmával, érzelmeivel, szorongásával, humorával, vagy épp drámájával. A mozikba érkező Bazi nagy görög lagzi 2 kapcsán összegyűjtöttünk 7 különlegesen emlékezetes esküvőt a filmvilágból.

Négy esküvő és egy temetés (1994)

Oké, csaltunk rögtön az elején a számokkal, mert ebben a filmben kapásból négy emlékezetes esküvő van, ahogy azt a cím is elárulja. Az összejövésre ítélt Hugh Grant és Andie MacDowell pedig a legkülönfélébb szereposztásokban vesznek részt rajtuk, csak persze sokáig épp úgy nem, ahogy kéne.

Macska-jaj (1998)

Na, ebben a lagziban aztán van igazi bulibáró, meg mulatási, és a nézésében meg a járásában sincs senkinek hiba. Kusturica fergeteges balkáni komédiájának fináléját adja az a dupla esküvő, ami szimpla kényszerházasságnak indul, hogy aztán örömünnep váljon belőle, és egy kettéfűrészelt kerti budi révén még a gonosz is elnyerje méltó büntetését.

Muriel esküvője (1994)

A Toni Collette által alakított Muriel egész életében csak az esküvőjét tervezgeti — csak épp nincs kivel megtartani. Ez a keserédes történet többek között arról szól, ahogyan lesz — és ahogyan Muriel is rájön, hogy nem az esküvő a lényeg.

Bazi nagy görög lagzi (2002)

A semmiből érkezve lett az előző évtized egyik nagy sikerfilmje ez a multikulti romantikus lagzivígjáték egy görög lány (és családja) és egy amerikai srác frigyéről — amely hatását mi sem jelzi jobban, mint hogy azóta számtalan egyéb film magyar címébe erőltették már bele a bazi szót.

Ünneprontók ünnepe (2005)

Ebben a filmben is akad jó pár esküvő: a két cseppet sem romantikus és csibész főhős ugyanis azzal szórakozik, hogy idegenek lagzijaira lóg be bulizni — meg persze elcsábítani a koszorúslányokat. Gond csak akkor támad, amikor az egyikük beleszeret egy menyasszonyba.

Koszorúslányok (2011)

Kevésbé maga az esküvő, mint annak előkészületei állnak az utóbbi évek egyik legsikeresebb csajvígjátéknak középpontjában — de annyi előzetes program kapcsolódik az eseményhez, hogy igazából végig azt érezzük, mintha már azon lennénk. Ez pedig sok esetben igencsak kínos érzés.

Eszeveszett mesék (2014)

Ennek a parádés argentin szkeccsfilmnek csak az utolsó epizódja mutatja be egy esküvő eseményeit, de az annyira emlékezetes, hogy mindenképp itt a helye. A nagy felhajtással megszervezett lagzi közepén ugyanis a menyasszony megtudja, hogy a jövendőbelije megcsalta, a reakciója (és a belőle következő eseménysor) pedig páratlan.

 

+1: Bazi nagy görög lagzi 2 (2016)

Közel másfél évtizeddel az előző nagy sikerük és lagzijuk után március 31-től a Portokalos família tagjai visszatérnek a mozikba, hogy megmutassák, mi fán terem a(z amerikai) görög virtus. Az ürügy erre kissé kimódolt (kiderül, hogy a szülők házassága hivatalosan érvénytelen, és újra kell tartani), de ha folyik az ouzo, és repkednek a poénok, akkor nem lehet baj.