Elhunyt Zaha Hadid, iraki születésű, brit sztárépítész, aki világszerte több ikonikus épületet tervezett, köztük a wolfsburgi Phaeno múzeumot és a londoni olimpiai úszóközpontot. 

Zaha Hadid csütörtökön hunyt el. Az utóbbi időben Miamiban kezeltette magát egy kórházban hörgőhuruttal. Az iraki születésű brit építésszel az első hírek szerint azonban szívinfarktus végzett - számolt be a Guardian.

Forrás: AFP/Leon Neal

Zaha Hadid az építészet világszerte meghatározó és befolyásos személyisége. Az iraki-brit építész munkáin egytől egyig érezni lehet sajátos, neofuturisztikus stílusát: 

erősen ívelt vonalak, hosszúkás szerkezetek, töredezett geometrikus formák jellemzik az általa tervezett épületeket.

Díjak

Munkáiért rengeteg díjat bezsebelt, elsőként ő lett a Pritzker-díj női díjazottja, 2010-ben és 2011-ben pedig a brit királyi építész akadémia Stirling-díjjal tüntette ki, először a római MAXXI (National Museum of the XXI Century Arts) múzeumáért, majd egy évvel később az Evelyn Grace akadémiáért (Evelyn Grace Academy). 2016-ban elsőként lett a RIBA aranyérem női díjazottja, a díjjal, amelyet személyesen a királynő hagy jóvá, egész életműveket jutalmaznak, mégpedig olyan személy vagy csoport életművét, aki, illetve amely

közvetve vagy közvetlenül nagy hatást gyakorolt az építészet fejlődésére.

MAXXIForrás: zaha-hadid.com

Hadid nevéhez olyan alkotások köthetők, mint a londoni Millennium Dome-ban található Mind Zone és Feet Zone, de ő tervezte 2007-ben a vezető olasz bútorgyártó vállalat, a B&B Italia Moon System kanapéját, sőt 2009-ben a Lacoste ruházati márkának is dolgozott. 2010-ben pedig az iraki kormány megbízta

az Iraki Központi Bank új épületének megtervezésével.

Iraki Központi BankForrás: zaha-hadid.com