A legfiatalabb olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina 1988 óta, ő a modern olimpiák egyik legsikeresebb magyar sportolója. Első ötkarikás győzelme, az egyik legemlékezetesebb is!

Nincs ember, aki ne ismerné Magyarországon Egerszegi Krisztina nevét, aki ötször állhatott a dobogó legfelső fokára az olimpiai játékok során: egyszer Atlantában, háromszor Barcelonában, és egyszer Szöulban. Az utóbbi volt az első ötkarikás játéka, ahol 14 évesen történelmet írt!

Forrás: AFP/Kitamura Toshifumi

A legtöbb ember még ma is beleborzong abba a hajrába, amit Egerszegi Krisztina 200 méter háton véghez vitt, és nem lehet elfelejteni, hogy szurkolt érte Vitray Tamás! "És elkezdett hajrázni ez a pici lány. Majdnem egy testhossz az előnye! Bírja-e majd végig? Gyere Egérke, gyere kicsi lány, ússzál!" - bíztatta a kommentátor, és a legnagyobb meglepetésre Egerszegi Krisztina le is győzte az összes esélyest.

Ezzel kezdődött el a pályafutása, ami egészen elképesztő eredményekkel zárult. Egerszegi az egyetlen női úszó, aki öt egyéni olimpiai aranyérmet szerzett. Ő a második úszónő, aki háromszor nyert ugyanabban a versenyszámban.