Büszkeség és balítélet A gyertyák csonkig égnek Elárult szavak Polaroidok New York Trilógia Vadon (film) A dán lány olvasás könyv Macskabölcső corleonis
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Íme, a Life.hu szerkesztőinek kedvenc olvasmányai idén. Bátran ajánljuk mindenkinek, akár a karácsonyfa alá is.

#mutimitolvasol

Kíváncsiak vagyunk, te mit olvasol. Posztolj egy fotót az Instagramra a #mutimitolvasol hashtaggel, és írj róla pár szót vagy mondatot. (Figyelem, ahhoz, hogy lássuk a fotódat, nyilvános profil szükséges!)

Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek

Tartalom: Az 1942-ben megjelent, nagy indulatoktól feszülő, szuggesztív erejű regény - az író stílusművészetének remeke - vakító élességgel világít a barátság, a hűség és az árulás örvényeibe. Két régi barát évtizedek után újra találkozik, s végigbeszélik az éjszakát. A múltra visszatekintve egyikükből vádlott, másikukból vádló lesz: egyikük annak idején elárulta, sőt majdnem megölte barátját, elcsábította a feleségét, örökre tönkretette az életét. Ám a tragédiát valójában nem alkalmi gyengeség okozta: egy világrend széthullása a hagyományos erkölcsi értékek megrendülését is jelenti.

Amiért ajánlom: Ez nem egy mai darab (1942), de az egyik kedvencem, mert a barátságról, hűségről és a megbocsátásról szól, közben pedig az adott kor társadalmát is elképesztően ábrázolja. Nagyon jól és emészthető módon fogalmazza meg az akkori világrend széthullásának kérdését, az ebből adódó kapcsolati változásokat, az erkölcsi normák változását. Vannak időszakok, amikor elő-előveszem és újraolvasom. Sok minden kiderül az újraolvasás közben magamról - nekem ez jó kis befelé figyelés és önterápia is.

Gergely Kata, Hírrovat-vezető

Forrás: libri.hu

Bruck András: Elárult szavak

Tartalom: Regény a mindent felemésztő érzelmekről, a féltékenységről és az árulásról, melyben a szerelmi játszmák lényege tárulkozik fel. Félix és Edit szerelme egyszerre elsöprő és kínzóan fájdalmas, hevesen lángoló és szívből gyűlölő, védelmező és támadó, ahol az elmulasztott szavak megbosszulják magukat, s a bizalmatlanság rémisztő árnnyá nő. Vajon túl lehet-e lépni a sérelmeken, fátylat lehet-e borítani a múltra, s megláthatjuk-e valaha is a másikat úgy, amilyen az valójában?

Amiért ajánlom: Korábban több könyvet is olvastam egyszerre, egy klasszikust és egyet valamely kortárs szerzőtől. Újabban azonban már csak egyet választok ki, olyat, amelynek jó eséllyel a végére is érek. Ilyen volt Bruck András Elárult szavak című regénye is: egy nap alatt elolvastam. Egyszerre szerelmes regény és krimi, ami pont annyira súlyos, hogy érezd, irodalmat olvasol, de egy fárasztó nap után is be tudod fogadni. Ajánlom mindenkinek, akit foglalkoztat a féltékenység, a megbocsátás és az örök(nek tűnő) szerelem témája. És bár a ezek a témák közhelyesnek tűnhetnek, ez a regény egyáltalán nem az.

Losonci Edina, címlapos

Forrás: libri.hu

David Ebershoff: A dán lány

Igaz történet alapján

Tartalom: A megtörtént eseményeket feldolgozó történet egy egyszerű kéréssel indul: a feleség apró szívességet kér a férjétől. Egy hűvös koppenhágai délutánon a művészházaspár, ki-ki a maga festőállványánál, a műteremlakásukban dolgozik. Az asszony modellje váratlanul lemondja a találkozót, és ő aggódik, hogy így nem tudja időben befejezni a portrét. Megkérdezi a férjét, nem venné-e fel a modell cipőjét és harisnyáját, hogy megfesthesse, ahogy a harisnya a bokánál gyűrődik. A férj először meghökken, de aztán igent mond. És ezzel kezdetét veszi a huszadik század legszenvedélyesebb és legszokatlanabb szerelmi története...

Amiért ajánlom: Csodás mű, egyszerűen imádom. Az író fantasztikusan ábrázolja az 1920-30-as évek dán, majd párizsi hangulatát. A könyv főszereplője bármilyen szempontból példakép lehet a számunkra, hiszen megmutatja, hogy soha nem kell gátat szabni az érzéseinknek és a vágyainknak. Ezt a sokakat megbotránkoztató/meglepő folyamatot Ebershoff finoman "tálalja" nekünk, egy csipetnyi humorral. Bátran ajánlom bármelyik korosztály számára, akár karácsonyra is.

Dobi Viktória, Bulvár rovatszerkesztő

Forrás: libri.hu

Simon Márton: Polaroidok

Tartalom: Simon Márton új verseskötete a nagyvárosi szorongás szótára. Szélesvásznú történeteket mesél el néhány szóban vagy egy-egy mondatban, a félig kihunyt fényreklámok tömörségével. Baltával és körömollóval esik neki a nyelvnek, mintha mindig azt az egyetlen elrugaszkodási pontot keresné, ahol költészet és valóság egymásba zuhan. De miután megtalálta és megmutatta nekünk, udvariasan hátralép, és csak annyit mond: Uram, íme, a szakadék, amit rendelt

Amiért ajánlom: Több könyvet is szoktam olvasni párhuzamosan, és emiatt csak kevésnek jutok a végére. A Polaroidokban pont az tetszett, hogy elfért még a legkisebb helyen is, bárhol felüthettem, bárhol folytathattam, és pontosan azt fejezte ki akkor, ott és amelyik polaroidot olvastam, amit éppen éreztem. Semmi maszlag, csak néhány sor, össze-vissza számozott versszakokkal és sajátos, "nagyvárosi szorongásos" hangulatvilággal. Szerintem akiknek eddig hozzám hasonlóan csak Ady Endre és József Attila jelentette a nagybetűs verseket, de közben bírja a kortárs irodalmat, mindenképp jó ajándék lehet a fa alá.

Cs. Nagy Anikó, Dr. Life rovatvezető

Forrás: libri.hu

Kurt Vonnegut: Macskabölcső

Tartalom: „Ebben ​​a könyvben egyetlen szó sem igaz" – így kezdődik Kurt Vonnegut számtalan kiadásban és nyelven megjelent, nevezetes regénye. Viszont minden egyes szavát elhisszük – tehetnénk hozzá. A zárt szerkezetű, feszes ritmusú történet fatális véletlenek szükségszerűen egymásra következő sorozata. Felix Hoenikker otromba különc, ám zseniális tudós, aki játékos kedvében feltalálja a földi életet pillanatok alatt kioltó szuperjeget. A veszedelmes anyag szilánkjait a torzszülött, ám a maguk módján szintén zseniális Hoenikker-gyerekek juttatják el a távoli San Lorenzo szigetére. A sziget államformája a totális diktatúra, vallása az emberek tökéletes testvériségét meghirdető, sőt megvalósító bokononizmus. A vallás gyakorlására a hívek talpainak összeérintésével kerülhet sor, de az egyéb hittételekkel is részletesen megismerkedhetünk. A szuperjég pusztító erejének Bokonon próféta teremtő tanaival is szembesülnie kell. E találkozás „naplója" a különös, egyszerre mulatságos és megrendítő történet, amely Vonnegut írásművészetének teljes gazdagságával bilincseli le az Olvasót.

Amiért ajánlom: Vonnegut abszurd agymenésein első reakcióként hatalmasat nevetsz, aztán hirtelen fejbe kólint a felismer, és lefagy az arcodról a mosoly. De nyugi, nem szomorkodsz sokáig, hamarosan megint jön a vigyorgás - az újabb felismerésig. Elsőre könnyednek tűnő, de fergeteges humorú és keményen odamondó, már-már pesszimista könyv ez, amiben Vonnegut nyelvet ölt a világra, a társadalomra, a vallásra, az igazságra, görbe tükröt tart eléd, amiből az emberi butaság határtalansága néz vissza rád. Ezt a könyvet nem lehet elmesélni, el kell olvasni, át kell élni és akkor a végén talán számodra is kiderül majd, hogy: "Hol itt a macska? Hol itt a bölcső?"

Botás Enikő, Család és Otthon rovatvezető

Forrás: libri.hu

Cheryl Strayed: Vadon

Tartalom: Se szeri, se száma az olyan könyveknek, amelyek a középosztály középkorú tagjainak életválságáról szólnak. Többnyire önmagukat keresik, és e célból hosszú, fáradságos utakra is vállalkoznak. Első pillantásra a Vadon hasonló krónikának tűnik. Ám a szerző se nem középosztálybeli, se nem középkorú. Anyja hirtelen jött betegsége után Strayed élete viharos sebességgel hullott szét. Családi kötelékei meglazultak és eltűntek, házassága megromlott. Egyedül maradt mindenféle értelemben. Egy sportboltban esett pillantása a legjelentősebb amerikai túraútvonalról szóló útikönyvre. A túra teljesítése először csak homályos ötlet volt, majd egyre inkább alakot öltött, végül világos célként rajzolódott ki előtte. Zarándoklata 1100 mérföldön és három hónapon át tartott, mégpedig igen zord körülmények között. Szánalmasan felkészületlen volt erre a megpróbáltatásra, testileg és lelkileg egyaránt. Kötetében kiváló láttató erővel idézi fel a hosszú gyaloglás keserves és magasztos pillanatait. A külső utazás, a távolság, a természet és a test meggyötörte, a belső viszont felemelte. Újfajta tisztelet és csodálat ébredt benne: útja végigjárása elsöprő és alapvető élményt jelentett számára.

Amiért ajánlom: A filmet nem láttam, de a könyvet nem tudtam letenni a kezemből. A főszereplő sokszor rettentően idegesítő tud lenni, ennek ellenére (vagy éppen emiatt?) abszolút azonosulni tudtam vele. Egyre jobban foglalkoztat, hogy hosszabb és hosszabb túrákra induljak el, és azt hiszem én is pont ennyire lennék "felkészülve" mondjuk egy zarándokútra. Mindenki, aki végig megy egy ilyen úton, megváltozik, közelebb kerül önmagához és ezt én is nagyon szeretném átélni.

Faluhelyi Fanni, képszerkesztő

Forrás: libri.hu

Jane Austen: Büszkeség és balítélet

Tartalom: Jane Austen vidéki papleány volt, akár csak a Brontë-nővérek. Hat teljes regény maradt utána és néhány töredék. Ennek a viszonylag kis életműnek legismertebb és sok kritikus szerint a legjelentősebb darabja a Büszkeség és balítélet. Mint Austen többi regényét, ezt is feszes szerkezete, klasszikus stílusa, szellemes dialógusai, pompás pszichológiája és nem utolsósorban írónőjének csillogó okossága teszik ma is élvezetes olvasmánnyá.

Amiért ajánlom: Jane Austen klasszikusát még akkor olvastam, amikor Colin Firth még nem ugrott be abba a bizonyos tóba. Rajongtam a könyvért, jól emlékszem, 13 éves lehettem, amikor egy éven belül kétszer is elolvastam Mr. Darcy és Elizabeth Bennett évődését. Azóta is mindig előveszem, ha kicsit rossz a kedvem, vagy ha nem találom a helyem a világban. Vicces, humoros remekmű, szerintem ez az egyik legjobb könyv nőknek, de persze a férfiakat is arra buzdítom, hogy ha tanulnának egy kicsit az udvarlásról, olvassák csak el bátran!

Menyes Barbara, hírszerkesztő

Forrás: libri.hu

Márai Sándor: Az igazi

Tartalom: Lehet-e az érzelmeket az értelem segítségével megsemmisíteni, teszi fel a kérdést Márai e mélylélektani drámában. A válasz: nem, mert az érzéseket néha, szerencsés esetben meg lehet szelídíteni és el lehet sorvasztani, de az értelem soha nem győzheti le. Az 1941-es regény egy zátonyra futott házasság monológja; Márai előbb a feleség, aztán a férj szemszögéből avatja be olvasóit a bonyolult szerelmi háromszögbe; a kettősség és a párhuzamok látszólag kusza egyvelege bravúros pontossággal metszi át a viszonyokat és a viszonyulásokat.

Amiért ajánlom: Mint ahogy a lányok általában, én is szeretem a szerelmes történeteket, de az a könyv számomra többről szól, mint egy klasszikus szerelmi háromszögről. Azért fogott meg, mert főként a lelkekben zajló folyamatokat mutatja be Márai, egy igazi dráma, amiben mindenki magára ismerhet, aki volt már valaha szerelmes. Azon túl, hogy mint minden Márai mű, ez is egy gyönyörűen megírt könyv, nagyon szerettem a regény szomorkás hangulatát, valamint azt, hogy a nő és a férfi szemszögét is megismerhetjük, ami a való életben igen ritka.

Szakadát Fanni, hírszerkesztő

Forrás: libri.hu

Paul Auster: New York trilógia

Tartalom: Paul ​​Auster amerikai regényíró, esszéista, költő és műfordító a 80-as évek közepén vált szélesebb körben ismertté kísérleti detektívregény-sorozatával, a New York trilógiával. Ennek első darabja, az Üvegváros egy Quinn nevű, álnéven publikáló író története, akit felbérelnek, hogy kövesse Stillmannt, a börtönből szabadult filozófust, hátha az meg akarja ölni a fiát. Ahogy Quinn elmélyed az ügyben, egy olyan labirintusba téved, amelyben a szereplők kiléte egyre zavarosabb lesz, s már-már szétválaszthatatlan, mi tény és mi fikció. A Kísértetek című második regény a detektívtörténet lecsupaszított váza, amelyben végül csak arra a kérdésre kapunk választ, hogy ki kicsoda és miben sántikál, arra azonban nem, hogy mit is jelent ez az egész. A bezárt szoba főszereplőjének egyes szám első személyű története a hasonmás-téma variációja. A narrátor egy eltűnt és halottnak hitt író, Fanshawe kéziratának birtokába jut, amelynek publikálása valóságos irodalmi szenzáció. Oly mértékben azonosul ezzel az íróval, hogy még a feleségét is elveszi, holott tudja – egyedül ő tudja –, hogy Fanshawe valójában él. Ez a nyomozás, melynek során irodalmi alakok kopírozódnak egymásra, az önazonosság-keresés parabolájaként olvasható, s mint ilyen, nemcsak a trilógiát zárja le, hanem továbbmutat a későbbi – magyarul ugyancsak egytől egyig megjelent – Auster-regények felé.

Amiért ajánlom: "Sötéten, titokzatosan érik a múltban a jelen, jelenben a jövő." - írja Paul Auster, és ezzel a mondatával zseniálisan foglalja össze regényének nyomasztó hangulatát. A detektívregények koronázatlan királyának első kötete három kisregényt foglal magában, amelyek egyikéből sem hiányzik a szövevényes történet, a David Lynch-szerű groteszk és szürreális képi világ illetve az austeri hősökre jellemző identitászavar. Imádok belecsöppenni a regényeinek introvertált világába, ami az első mondatok olvasása után azonnal magával ragad. Nem is tudom, hányadjára olvasom ezt a kötetet, de mindig felfedezek benne valami újat.

Vadas Judit, főszerkesztő-helyettes

Forrás: libri.hu



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.