Az Elijah Wood és Melanie Lynskey főszereplésével készült I Don't Feel at Home in This World Any More című akcióvígjáték nyerte el szombaton a Robert Redford alapította Sundance Filmfesztivál fődíját.

A Netlfix által készített film, amely Macon Blair rendező első nagyjátékfilmje, a zsűri fődíját kapta meg az amerikai drámai filmek kategóriájában. A kritikusok szerint a véres bűnügyi komédia Quentin Tarantino, Guy Ritchie, a Coen testvérek és Paul Thomas Anderson legjobb hagyományait tükrözi. A film egy depressziós nőről szól, aki életének új célját abban leli meg, hogy felkutassa azokat, akik kirabolták őt.

Melanie Lynskey és  Elijah WoodForrás: AFP/2017 Getty Images/Rich Polk

Az amerikai drámai filmek kategóriájában Matt Ruskin Crown Heights című alkotása nyerte el a fesztivál második legjelentősebb díját, a közönségdíjat. A film egy férfi történetét meséli el, aki megpróbálja tisztára mosni a nevét az után, hogy elítélték őt egy olyan bűncselekményért, amelyet nem követett el.

A legjobb amerikai dokumentumfilm díját Dan Sickles és Antonio Santini Dina című filmje nyerte el, a nem hagyományos szerelmi történet egy fura külvárosi nő és egy szupermarket alkalmazottja között kibontakozó romantikus kapcsolatot kísér végig. E kategóriában a közönségdíjat a Chasing Coral című film kapta.

A világ filmterméséből a zsűri Tarik Saleh svéd thrillerét a The Nile Hilton Incident című filmet találta az legjobbnak. Az egyiptomi forradalom idején játszódó film egy rendőrtisztről szól, aki egy nő meggyilkolásának ügyét próbálja meg felderíteni.

A külföldi dokumentumfilmek közül Fera Fajjád és Steen Johannessen rendezők által a szíriai polgárháborúról forgatott Last Men in Aleppo című filmnek ítélték oda a fődíjat.

Az utahi Park Cityben évente megrendezett független filmfesztivál 32 éves történetében általában mellőzte a politikát, idén azonban jóval több politikai témájú film szerepelt a bemutatott több mint 120 alkotás között - hívták fel a figyelmet a kritikusok.

A rövidfilmes versenymezőnybe beválogatták Bucsi Réka LOVE című rövid animációját is. Kategóriájában egy japán film, a Nagahisza Makoto rendezte And so we put goldfish in the pool című film nyerte el a zsűri fődíját.