Sosem volt tipikus hollywoodi színésznő, de különleges annál inkább, és nem is a tipikus szerepek találták meg, hanem a különlegesek: a kerek születésnapját ünneplő Glenn Close karrierje talán ennek köszönhetően is bővelkedik az emlékezetes alakításokban. Mi pedig összegyűjtöttük a kedvenceinket tőle.

Jenny Fields - Garp szerint a világ (1982)

A szüleinek köszönhetően gyermekkora nagy részét egy kommunában töltötte Glenn Close, így az egyetem és a színészkedés számára az ebből való kitörést is jelentette. És így fordulhatott elő az is, hogy egészen későn kezdődött a hivatásos színészi karrierje: a színpadon 27, a kamerák előtt 35 évesen. Az első filmszerepét a Garp szerint a világban játszotta, méghozzá Robin Williams anyját alakítva, miközben csak négy évvel volt idősebb nála.

Alex Forrest - Végzetes vonzerő (1987)

A nyolcvanas években jóformán minden filmszerepéért Oscarra jelölték Glenn Close-t, de egyszer sem kapta meg a díjat, azóta sem (összesen hat jelölésnél tart, amivel csúcstartó). Természetesen a Végzetes vonzerő után is hivatalos volt a gálára a Michael Douglasszel alkalmi kalandba keveredő, majd őt a végletekig zaklató Alex Forrest megformálásáért. Meglepő módon viszont ez volt az első olyan szerepe, amiben domináns és manipulatív nőt játszott - később ez vált a védjegyévé.

Merteuil márkiné - Veszedelmes viszonyok (1988)

Karrierje talán leghíresebb szerepében hidegszívű, számító márkinéként játszott emberek érzéseivel és vágyaival a John Malkovich alakította Vicomte tettestársaként – hogy aztán kettejük legmerészebb akciójába beletörjön a bicskájuk. Mert végül mindenkiről kiderül, hogy vannak érzései és vágyai, ezt pedig Glenn Close-nál senki sem tudja jobban érzékeltetni a hideg felszín alatt.

Szörnyella de Frász - 101 kiskutya (1996) és 102 kiskutya (2000)

Karrierje első, rendkívül sikeres szakasza után Glenn Close-nak kicsit újra ki kellett találnia magát a kilencvenes években, és ennek egyik állomása lett az a szerep, amit mintha neki találtak volna ki: a 101 kiskutya élő szereplős verziójának főgonosza, az excentrikus külsejű és viselkedésű, cuki kiskutyák ellen mesterkedő Szörnyella bőrébe bújva egy Disney-filmben is brillírozni tudott.

Patty Hewes - A hatalom hálójában (2007–2012)

Az ezredforduló után a tévésorozatok elképesztő felfutása és minőségbeli ugrása azt eredményezte, hogy rengeteg korábbi filmsztár kipróbálta magát a kisképernyőn. Így tett Glenn Close is, aki több sorozatban is játszott fontos epizódszerepet, de volt egy, ami teljesen rá épült: A hatalom hálójában című szériában olyan rideg, intrikus ügyvédnőt alakított, aki közben jó célokért küzd, a szegények oldalán a hatalmasok ellen.

Albert Nobbs – Albert Nobbs (2011)

Glenn Close sosem volt szépségideál, és noha a szexepiljét ettől függetlenül senki sem vonta kétségbe, a vonásait gyakran titulálták férfiasnak. Ebben a (szintén Oscar-jelölést hozó) filmjében pont azt használta ki: a 19. századi Írországban játszódó történetben egy olyan elegáns szállodai inast alakít, aki férfiként él, de valójában nő.

Dr. Caroline Caldwell - Kiéhezettek (2016)

A tavalyi év egyik legeredetibb filmje a zombis zsánert értelmezte újra, Glenn Close hathatós közreműködésével: ő játszotta azt a kutatóorvost, aki az emberiséget élőhalottá változtató kórokozó ellenszerén dolgozik, méghozzá fertőzött (és így emberi húsra éhes), de nem átváltozott gyerekeken kísérletezve. Mások az ártatlan gyereket szeretnék látni bennük, ő viszont csak és kizárólag a célt tartja fontosnak, így sokáig főgonosznak hisszük – és mint végül kiderül, valamiképp neki lesz igaza.