A mai napon ünnepli a 75. születésnapját az a színész, akit választottak már meg minden idők legnagyobb mozisztárjának, aki eljátszott a filmtörténet legikonikusabb figurái közül hármat is, és akinek a pályafutása immár hatodik évtizede tart, nem csökkenő lendülettel. Harrison Fordot a jubileumi alkalomból a legjelentősebb szerepeinek felidézésével köszöntjük.

Bob Falfa - American Graffiti (1973)

Harrison Ford filmszínészi karrierje még a hatvanas években indult, de sokáig csak egészen kicsi szerepeket kapott, így mellette mást is dolgozott: kitanulta az ácsmesterséget, és a The Doors zenekar road-jaként is tevékenykedett. Az áttörést a kultfilmmé váló generációs mozi, az American Graffiti hozta el számára, amelyben George Lucas őt választotta a kisvárosban menőző, nagyszájú idegen szerepére, aki alaposan pórul jár az utcai autóversenyzéssel.

Han Solo – Star Wars-filmek (1977, 1980, 1983, 2015)

George Lucas és Ford között megmaradt a jó kapcsolat később is, így mikor a rendező egy nagyszabású sci-fi kalandfilm készítésébe fogott, hősünké lett az egyik főszerep: egy távoli galaxisban menőző, nagyszájú csempészé, akinek azonban helyén a szíve, és végül sosem jár pórul. Han Solo figurája a klasszikus Csillagok háborúja-trilógiában szupersztárt csinált Fordból, és bő két évtizeddel később is visszatért hozzá egy érzelmes búcsú erejéig.

Indiana Jones – Indiana Jones-filmek (1981, 1984, 1989, 2008)

George Lucas ezúttal csak producer volt, a rendezői székben pedig Steven Spielberg ült akkor, amikor Harrison Ford megteremtette a filmtörténet egy újabb legendás mozihősét, a kalandor régészprofesszor Indiana Jonest. A nyolcvanas évekbeli trilógia után ezt a szerepét is újra eljátszotta jóval később, immár nyugdíjaskorúan, sőt tervban van egy ötödik rész is 2020-ra! Amikor Ford és Indy már majdnem 80 évesek lesznek...

Rick Deckard – Szárnyas fejvadász-filmek (1982, 2017)

Legközelebb ősszel láthatjuk majd Harrison Fordot a vásznon, méghozzá ismét csak egy ikonikus szerepét felelevenítve. Persze ezúttal már Ryan Gosling lesz az igazi fejvadász, de azért Deckard is felbukkan majd minden idők egyik legmeghatározóbb filozofikus, neo-noir sci-fijének a várva várt folytatásában.

John Book – A kis szemtanú (1985)

Noha vitán felül áll, hogy Harrison Ford mennyire fontos alakja a mozitörténelemnek, és hogy mekkora filmsztár, a színészi képességeit kevésbé ismerték el az idők során díjakkal. Például Oscart sosem kapott, sőt jelölni is csak egyszer jelölték: A kis szemtanúban egy kollégája gyilkossági ügyében nyomozó, a cél érdekében az amish közösségbe is beépülő, és egy kisfiúval speciális kapcsolatot kialakító detektívet játszott emlékezetes módon.

Dr. Richard Kimble - A szökevény (1993)

A kilencvenes évek kevésbé hoztak nagy, kultikussá váló szerepeket Harrison Ford számára, ugyanakkor ebben az évtizedben is végig a legnagyobb hollywoodi sztárok egyikének számított, számos kiváló filmben bizonyítva ezt. Ilyen volt többek között Az ártatlanságra ítélve, Az elnök különgépe, Az ördög maga — vagy A szökevény, amiben a felesége meggyilkolásával vádolt orvosként menekült a törvény és Tommy Lee Jones elől.

Mike Pomeroy - Ébredj velünk (2010)

Ahogy azt már említettük is, az utóbbi években Harrison Ford inkább a régi híres karaktereihez való visszatéréssel volt elfoglalva, de azért akadt pár figyelemreméltó felbukkanása egyéb szerepekben is. Mint például embergyűlölő tévés bemondóként, akit a visszavonultságából egy reggeli műsorba rángatnak vissza akarata ellenére, a szerződése apróbetűs részével. Az Ébredj velünk pedig már csak azért is helyet kapott a listánkon, mert így legalább egy film képviseli Ford vígjátékait és romantikus mozijait is (lásd még a Hat nap, hét éjszakát, a Sabrinát, A dolgozó lányt, vagy a Rabbi a vadnyugatont), hisz a születésnaposunk nem csak a kalandozáshoz bír kiváló érzékkel.