Bizony, a mai napon már a mindig fitt, kőkemény arcélű és borostájú brit akciósztár is betölti az 50. életévét, mi pedig ebből az alkalomból sorra vettük az egymásra a legtöbb esetben meglehetősen hasonlító, a karrierje szempontjából meghatározó mozis karaktereit.

Bacon – A ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső (1998)

A korábbi műugróból és fürdőnadrágmodellből Guy Ritchie csinált először színészt, és Statham karrierjének első szakaszát alaposan meg is határozta az akkor csúcson lévő rendezővel közös együttműködés. Az első filmjében simlis utcai csirkefogót játszott, a saját fiatalkori tapasztalatait is hasznosítva.

Török – Blöff (2000)

Egy újabb Guy Ritchie-film, amiben ezúttal már nemzetközi sztárokkal körülvéve állta meg a helyét Jason Statham, a történet központi figurájaként. Az alábbi, Brad Pittel közös párbeszéde pedig kultikussá vált, magyar szinkronnal is.

Frank Martin – A szállító 1-3. (2002, 2005, 2008)

A szállító-mozikkal kezdett bele igazán Jason Statham azoknak a filmeknek a sorozatgyártásába, amik azóta a védjegyei lettek: ütős akciófilmek, gyakrabban a második, időnként az első vonalból, marcona, magányos, fanyar humorú és keményöklű hőssel a főszerepben. Sőt azt is itt mutatta meg először, mennyire jól áll neki az autózás is.

Chev Chelios – Crank 1-2. (2006-2009)

Statham pályafutásának legpörgősebb és legőrültebb akciófilmjeit a Crank-mozik hozták el, amiben a pörgés ráadásul a sztori alapkövetelménye volt, mivel a főhősnek folyamatosan magasan kellett tartania az adrenaliszintjét, hogy ne haljon meg. Ezt pedig akár egy kiadós numerával is el lehetett érni:

Lee Christmas – The Expandables – Feláldozhatók 1-3. (2010, 2012, 2014)

Hogy az évek során mekkora akciósztárrá nőtte ki magát Jason Statham, azt jól mutatja az a tény is, hogy amikor Sylvester Stallone összetrombitálta a műfaj régi nagyágyúit egy közös film erejéig, őt is meghívta a csapatba. A közös filmből végül három lett, mindegyikben fontos Statham-szereppel.

Deckard Shaw – Halálos iramban 6-8. (2013, 2015, 2017)

Említettük már, hogy milyen jól áll Stathamnek az autós száguldozás, és erre a jelenkor legsikeresebb akció-popcorn-szériája, a Halálos iramban alkotói is felfigyeltek. Így aztán Jason Statham csatlakozott Vin Dieselékhez, egészen pontosan szembeszállt velük, hisz főgonoszt alakított (egy korábbi főgonosz, Luke Evans bátyjaként).

Rick Ford – A kém (2015)

Ha arról van szó, Jason Statham szívesen kifigurázza saját magát is, és komikusnak sem utolsó - ezt leginkább a nálunk forgatott. A kémben tapasztalhattuk meg, ahol szinte egy Statham-paródiát adott elő. És még a Balatonnal is volt egy emlékezetes találkozása.