A napokban ünnepelte jubileumi, negyvenedik születésnapját Tom Hardy, aki angol szépfiúból lett hollywoodi sztár, és aki hiába szeret minden szerepében morcosan morogni, mégis a legkülönfélébb figurákat képes eljátszani, ráadásul emlékezetes módon. A jeles alkalomból a legfontosabb szerepeiből válogattunk, videók kíséretében.

Csini Bob - Spíler (2008)

Tom Hardyn már egészen fiatalon látszott, hogy nagy tehetség, és ígéretes szerepeket is kapott: többek között Az elit alakulat sorozatban, vagy A sólyom végveszélyben és a Star Trek: Nemezis című filmekben. A hirtelen jött népszerűséget azonban nem igazán tudta kezelni, súlyos alkohol- és drogproblémákkal küzdött, így persze a karrierjében sem igazán jutott feljebb. Kellett neki néhány év, mire lenyugodott, és 2008-ban két fontos filmmel is jelentkezett. Ebből az egyikben, Guy Ritchie gengsztermozijában, a Spílerben egy olyan rosszfiút játszott, aki a börtönbe menése előtti éjszakán vallja be, hogy meleg, és csak egyetlen kérése van a legjobb barátja felé...

Charles Bronson/Michael Peterson - Bronson (2008)

A másik fontos 2008-as filmjében már főszerepet is játszott Hardy, méghozzá egy valóban létező személyt alakítva, aki Anglia legagresszívabb börtöntöltelékeként tett szert hírnévre, és aki felvette a dutyiban a Charles Bronson(!) nevet. A dán kultrendező, Nicolas Winding Refn szabálytalan filmjében Hardy elképesztő átalakulást produkált, és az elemi erejű játékával felhívta magára a figyelmet.

Bane - A sötét lovag: Felemelkedés (2012)

Nem meglepő módon Hollywood is foglalkoztatni kezdte Hardyt egyre nagyobb szerepekben, és a Batman-trilógia egyik részének főgonoszaként végleg csatlakozott az A kategóriás sztárok közé. Az ebben a filmben a karakteréhez tartozó robusztus termet és morgó hang pedig szinte a védjegyévé lett, sőt még olyan is sokszor előfordult vele azóta, hogy a szája előtt szintén valamilyen maszkot viselt a filmjeiben.

Ivan Locke - Locke – Nincs visszaút (2013)

Tom Hardy azonban a hollywoodi sztárrá válás után sem feledkezett meg a kisebb, különlegesebb filmekről, és időről időre elvállal egy-egy ilyet is. A Locke című filmben például valós időben, egyetlen helyszínen figyelhettük, ahogy az általa játszott férfinak egy autóút alatt teljesen megváltozik az élete.

Max Rockatansky - Mad Max – A harag útja (2015)

Ha már emlegettük a morgást és a maszkokat: a Mad Max újragondolásában nem kisebb feladat várt Hardyra, mint hogy Mel Gibson utódja legyen egy kultikus történetben és világban. Ő pedig a maga eszközeivel parádésan megoldotta a feladatot, sőt mintha mindig is őrá szabták volna ezt a szerepet.

John Fitzgerald - A visszatérő (2015)

Az eddigi egyetlen Oscar-jelölését (de jó eséllyel nem az utolsót...) A visszatérő mellékszerepéért kapta Tom Hardy, amiben Leonardo DiCaprio nagy ellenfelét, egy kapzsi és kegyetlen prémvadászt játszott a vadnyugati erdőségekben. De hát neki nem is állnának jól a tiszta jófiú szerepek, még pozitív figurák esetében is mindig szeret valami sötétséget belevinni az általa alakított karakterekbe.

James Keziah Delaney - Tabu (2017)

A listánk utolsó tétele rendhagyó módon egy tévésorozat, de mindenképpen itt a helye, mert Tom Hardy nemcsak a főszereplője, de az egyik alkotója és írója volt ennek a kosztümös szériának. Ilyen módon igazi személyes történet ez számára, benne pedig egy olyan, a gyarmatokról Angliába visszatérő, rejtélyes férfit játszik, aki ugyan pozitív szereplő, de rejlik benne épp elég sötétség is közben...