Ezen a héten kerül a hazai mozikba az év tán legjobban várt filmje, a Star Wars-széria legújabb darabja, vagyis Az utolsó Jedik. Összegyűjtöttünk egy nagy adag különleges információt a filmről, természetesen spoilerektől mentesen!

1.A film kapcsán Mark Hamillről az első címlapfotó egy magyar magazinon volt látható, amire a színész Twitteren reagált is, méghozzá magyarul —-igaz a Google fordító révén „fedőfiú"-nak titulálta magát.

2.A film címe az angol eredetiben Star Wars: The Last Jedi, ami elég sok gondot okozott világszerte a fordításnál. A Jedi szónak ugyanis nincs többesszáma az angolban, illetve ugyanaz az egyes és többesszám alakja, azaz a cím jelenthetett 'utolsó Jedit' és 'utolsó Jediket' is.

3.A rendező Rian Johnson a következő filmeket nevezte meg fő inspirációul Az utolsó Jedik megalkotásához: Szahara (1943), Szárnyaló bátorság (1949), Híd a Kwai folyón (1957), El nem küldött levél (1960), Gunga Din (1939), valamint a Sanbiki no samurai című japán mozi 1964-ből.

4.Majdnem pontosan egy évvel ezelőtt, 2016. december 27-én elhunyt a film és az egész Star Wars-univerzum egyik legfontosabb színésze. a Leiát alakító Carrie Fisher. Az utolsó Jedik forgatása addigra már befejeződött, így nem kellett a tragédia miatt módosítani a filmen. Ugyanakkor az eredeti tervek szerint a trilógia utolsó darabjában fontos szerepet játszott volna Leia, erről kénytelenek lettek lemondani az alkotók, és az elmondásuk szerint semmilyen digitális úton-módon sem hozzák már vissza Leiát.

5.A filmben szerepel Carrie Ficher lánya is: a szőke Billie Lourd a lázadók Connix hadnagyát alakítja.

6.Egy cameoszerepben maga Tom Hardy is felbukkan a filmben: sisakos rohamosztagost játszik, így az arca nem felismerhető.

7.A forgatást meglátogatta az angol királyi családból William és Harry herceg is. Ezután szárnyra kapott a pletyka, hogy rohamosztagosként ők is beugottak poénból egy jelenetbe, de ezt egyelőre nem erősítette meg a produkció.

Forrás: YouTube

8.Ez az első Star Wars-film, amiben nem Kenny Baker bújt a kis droid, R2-D2 jelmezébe, ugyanis a színész a közelmúltban elhunyt. Helyette egy másik kisnövésű kollégája, Jimmy Vee kapta meg az ikonikus szerepet.

9.A filmben Rose Ticót játszó ázsiai-amerikai Kelly Marie Tran titokban tartotta mindenki előtt, hogy szerepelni fog az új Star Wars-filmben. A forgatás idején még a szüleinek is azt mondta, hogy Kanadába megy egy független filmet készíteni, sőt még juharszirupot is hozott nekik álcázásul ajándékba.

10.Az utolsó Jediket a világ számos pontján forgatták: többek között a horvátországi Dubrovnikban, Bolíviában, Angliában, Luke Skywalker rejtekhelyét pedig Írország egyik kis szigete játszotta.

11.Ennek a szigetnek a környékén őshonosak a lundák: ez a madárfaj lett az egyik ihletője a filmben látható új, cuki kis szárnyas élőlényeknek, a porgoknak.

Forrás: YouTube

12.Mivel a film története közvetlenül onnan veszi fel a fonalat, ahol Az ébredő Erő befejeződött, így Luke és Rey találkozásának jelenetbeli folytatását már az előző film forgatásának végén felvették.

13.A forgatást meglátogatta a Reyt játszó Daisy Ridley édesapja is, és amikor Mark Hamillel találkozott, megkérdezte tőle, ő kit alakít a filmben. Daisy Ridley nem volt biztos benne, hogy csak viccel-e.

14.A maga 152 perces játékidejével ez minden idők leghosszabb Star Wars-filmje.

Forrás: YouTube

15.Eddig minden Star Wars-moziban sárga volt a logó — ez az első, amiben piros. Ennek köze lehet ahhoz is, hogy épp 40 éves a Star Wars-filmszéria, így afféle „különleges jubileumi csomagolás" a piros.

16.A Star Wars producerei olyannyira elégedettek Az utolsó Jediket író és rendező Rian Johnson munkájával, hogy megbízták egy leendő, új Star Wars-filmtrilógia kidolgozásával, ami teljesen új történetet is hoz majd, immár végleg elszakadva a Skywalker család sorsától.

17.Előbb azonban még jön a mostani trilógia záródarabja, azaz a IX. epizód, amit az eredeti tervek szerint Colin Trevorrow (Jurassic World) vezényelt volna le, de őt kirúgták már az előkészítés során, és a helyére visszatér Az ébredő erő direktora, J. J. Abrams.