17 érdekesség a Star Wars: Az utolsó Jedikről

Forrás: YouTube -
Star Wars film sorozat mozi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ezen a héten kerül a hazai mozikba az év tán legjobban várt filmje, a Star Wars-széria legújabb darabja, vagyis Az utolsó Jedik. Összegyűjtöttünk egy nagy adag különleges információt a filmről, természetesen spoilerektől mentesen!

1.

A film kapcsán Mark Hamillről az első címlapfotó egy magyar magazinon volt látható, amire a színész Twitteren reagált is, méghozzá magyarul —-igaz a Google fordító révén „fedőfiú"-nak titulálta magát.

2.

A film címe az angol eredetiben Star Wars: The Last Jedi, ami elég sok gondot okozott világszerte a fordításnál. A Jedi szónak ugyanis nincs többesszáma az angolban, illetve ugyanaz az egyes és többesszám alakja, azaz a cím jelenthetett 'utolsó Jedit' és 'utolsó Jediket' is.

3.

A rendező Rian Johnson a következő filmeket nevezte meg fő inspirációul Az utolsó Jedik megalkotásához: Szahara (1943), Szárnyaló bátorság (1949), Híd a Kwai folyón (1957), El nem küldött levél (1960), Gunga Din (1939), valamint a Sanbiki no samurai című japán mozi 1964-ből.

4.

Majdnem pontosan egy évvel ezelőtt, 2016. december 27-én elhunyt a film és az egész Star Wars-univerzum egyik legfontosabb színésze. a Leiát alakító Carrie Fisher. Az utolsó Jedik forgatása addigra már befejeződött, így nem kellett a tragédia miatt módosítani a filmen. Ugyanakkor az eredeti tervek szerint a trilógia utolsó darabjában fontos szerepet játszott volna Leia, erről kénytelenek lettek lemondani az alkotók, és az elmondásuk szerint semmilyen digitális úton-módon sem hozzák már vissza Leiát.

5.

A filmben szerepel Carrie Ficher lánya is: a szőke Billie Lourd a lázadók Connix hadnagyát alakítja.

6.

Egy cameoszerepben maga Tom Hardy is felbukkan a filmben: sisakos rohamosztagost játszik, így az arca nem felismerhető.

7.

A forgatást meglátogatta az angol királyi családból William és Harry herceg is. Ezután szárnyra kapott a pletyka, hogy rohamosztagosként ők is beugottak poénból egy jelenetbe, de ezt egyelőre nem erősítette meg a produkció.

Forrás: YouTube

8.

Ez az első Star Wars-film, amiben nem Kenny Baker bújt a kis droid, R2-D2 jelmezébe, ugyanis a színész a közelmúltban elhunyt. Helyette egy másik kisnövésű kollégája, Jimmy Vee kapta meg az ikonikus szerepet.

9.

A filmben Rose Ticót játszó ázsiai-amerikai Kelly Marie Tran titokban tartotta mindenki előtt, hogy szerepelni fog az új Star Wars-filmben. A forgatás idején még a szüleinek is azt mondta, hogy Kanadába megy egy független filmet készíteni, sőt még juharszirupot is hozott nekik álcázásul ajándékba.

10.

Az utolsó Jediket a világ számos pontján forgatták: többek között a horvátországi Dubrovnikban, Bolíviában, Angliában, Luke Skywalker rejtekhelyét pedig Írország egyik kis szigete játszotta.

11.

Ennek a szigetnek a környékén őshonosak a lundák: ez a madárfaj lett az egyik ihletője a filmben látható új, cuki kis szárnyas élőlényeknek, a porgoknak.

Forrás: YouTube

12.

Mivel a film története közvetlenül onnan veszi fel a fonalat, ahol Az ébredő Erő befejeződött, így Luke és Rey találkozásának jelenetbeli folytatását már az előző film forgatásának végén felvették.

13.

A forgatást meglátogatta a Reyt játszó Daisy Ridley édesapja is, és amikor Mark Hamillel találkozott, megkérdezte tőle, ő kit alakít a filmben. Daisy Ridley nem volt biztos benne, hogy csak viccel-e.

14.

A maga 152 perces játékidejével ez minden idők leghosszabb Star Wars-filmje.

Forrás: YouTube

15.

Eddig minden Star Wars-moziban sárga volt a logó — ez az első, amiben piros. Ennek köze lehet ahhoz is, hogy épp 40 éves a Star Wars-filmszéria, így afféle „különleges jubileumi csomagolás" a piros.

16.

A Star Wars producerei olyannyira elégedettek Az utolsó Jediket író és rendező Rian Johnson munkájával, hogy megbízták egy leendő, új Star Wars-filmtrilógia kidolgozásával, ami teljesen új történetet is hoz majd, immár végleg elszakadva a Skywalker család sorsától.

17.

Előbb azonban még jön a mostani trilógia záródarabja, azaz a IX. epizód, amit az eredeti tervek szerint Colin Trevorrow (Jurassic World) vezényelt volna le, de őt kirúgták már az előkészítés során, és a helyére visszatér Az ébredő erő direktora, J. J. Abrams.

Premierajándék - egy darab, amit nem bírsz ki nevetés nélkülhttp://www.life.hu/kult/20171205-premierajandek-proba-thalia-szinhazban.htmlA Thália színészei eljátsszák Oscar Wilde Lady Windermere legyezője című vígjátékát. És a teljes próbafolyamatot. És önmagukat. És egymást. Minden, amin nevetsz, és amin ők nevetnek – és ami a jelenlévő rendezőt, Csányi Sándort ihleti és bolondítja. A darab egyik próbáján jártunk. KultAkikre a világ nem tudja, hogyan nézzen: megrázó filmek torz arcú főhősökkelhttp://www.life.hu/kult/20171211-megrazo-filmek-torz-arcu-fohosokkel.htmlDecember 14-től játsszák a hazai mozik Az igazi csoda című filmet, melyben Julia Roberts egy olyan, arcdeformitásban szenvedő kisfiú édesanyját játssza, aki először megy iskolába, és néz szembe minden ezzel kapcsolatos kihívással. Az ő megható története kapcsán listára gyűjtöttük azokat a filmhősöket, akiknek hozzá hasonlóan torz arccal kellett megpróbálniuk boldogulni az emberek között. KultOrigoSzemben a leggyilkosabb kórral: 7 emlékezetes film az AIDS-rőlhttp://www.life.hu/kult/20171127-het-emlekezetes-film-az-aids-rol.htmlMár játsszák a hazai mozik a remek 120 dobbanás percenként című filmet, melynek aktivista hősei a 90-es évek elején az AIDS veszélyeire hívják fel a figyelmet, drámai személyes érintettséggel kísérve. Ebből az alkalomból úgy éreztük, itt az ideje listára gyűjtenünk a téma legfontosabb mozgóképes alkotásait. Kult--81. születésnapja alkalmából összegyűjtöttük Müller Péter legszebb gondolataithttp://www.life.hu/kult/20171201-81-szuletesnapja-alkalmabol-osszegyujtottuk-muller-peter-legszebb-gondolatait.htmlMa, azaz december 1-jén ünnepli Müller Péter a 81. születésnapját. Ezúton is sok boldogságot küldünk sztárszerzőnknek, akivel tavaly ilyenkor egy átfogó interjút készítettünk életének legszebb pillanatairól. Az interjút ITT olvashatod. Ezúttal pedig e jeles nap alkalmából összegyűjtöttük a kedvenc idézeteinket tőle. Fogadjátok szeretettel! Kult--Miért kell tabukat döntögetni?http://www.life.hu/kult/20171120-beszelgetes-a-tabukrol-makai-gabor-pszichologussal-es-domszky-laszloval-a-ferfimuszak-kapcsan.htmlAz elmúlt napokban bemutattuk riporterünk, Domszky László könyvét, a Férfiműszakot, ami a férfi luxusprostituáltak életét mutatja be. De ahogy a könyv szerzőjétől megtudtuk, egyáltalán nem könnyű egy ilyen feltárt témát az emberekhez eljuttatni. A tabudöntögetés elutasításáról és annak pszichológiájáról a szerző, Domszky László, valamint a könyv klinikai szakpszichológusa, Makai Gábor adott interjút. Kult--Harcos környezetvédő amazonokhttp://www.life.hu/kult/20171109-harcos-kornyezetvedo-vilagsztarok.htmlNégy gyönyörű színésznő, akik nemcsak a filmvásznon, hanem a magánéletben is harcolnak. Mi a közös Julia Robertsben, Stana Katicban, Natalie Portmanben és Daryl Hannahban? Mindannyian lelkes és elkötelezett környezetvédők. Összeállításunkból most megtudhatod, a négy amazon hogyan harcol a környezetünk megóvásáért. KultNorthfoto

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.