A 3. Magyar Filmdíj gálaestjén Rudolf Péter vehette át a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat, de nemcsak itthon, Berlinben is elismerték az 1945 című filmet, és a benne játszó színészt, ennek ellenére elmaradtak a gratulációk.

Rudolf Péter nagyot alakított az 1945 című filmben, ő játszotta a falu jegyzőjét. A karakter hiteles alakításához nemcsak lelkileg próbált átalakulni, a külsejét is megváltoztatta.

Nem ismerték fel Rudolf PétertFotó: Szabó Gábor - Origo

„Fontosnak éreztem, hogy a karaktert fizikailag is magamra öltsem. Felvetettem a hízás ötletét az operatőr Ragályi Elemérnek, és ő, valamint a film rendezője, Török Ferenc is egyetértett velem abban, hogy jót tehet ennek a történetnek, ha ez a jegyző nem az én akkori külsőmet kapja, hanem egy maga körül mindent fölzabáló, a szó átvitt és valóságos értelmében is ragadozó ember benyomását keltő hedonista fickó alakját" – árulta el a BorsnakRudolf Péter.

Rudolf Péter az 1945 című filmbenForrás: Katapult Film

Ezért a 3. Magyar Filmdíj gálaestjén meg is kapta a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat, de nemcsak itthon értékelték a filmet, és benne Rudolf Péter alakítását, Berlinben közönségdíjas lett a produkció, Rudolf Péternek azonban senki nem gratulált: nem ismerték fel! „Berlinben mellettem állt a filmben ugyancsak szerepet játszó feleségem, neki gratuláltak és szorongatták a kezét, közben érdeklődtek, hogy én, aki mellette állok, milyen módon kapcsolódom a filmhez. Senki nem ismert fel, miután leadtam a filmhez felszedett tíz kiló súlyfelesleget. Amikor megtudták, persze nagy volt a meglepetés" – mesélte el a vicces történetet a színész.