Ezért nem dőlt még össze a pisai ferde torony

Forrás: Polesz Ábel -
tudomány kutatás építészet pisai ferde torony Pisa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kutatókat sem hagyta nyugodni az a tény, hogy a pisai ferde torony a mai napig áll a földrengések ellenére is. Épp ezért most kiderítették, mi állhat ennek hátterében.

A pisai ferde torony nem sokkal az építése után, már 1200 környékén elkezdett dőlni a laza talajréteg és a rosszul lefektetett alapok miatt. Dőlésszöge elérte az 5,5 fokot is, ám az épület képes volt túlélni 4 nagyobb földrengést is, és a mai napig áll.

Pisai ferdetorony Forrás: Polesz Ábel

A DailyStar egy tudományos portálra hivatkozva azt írja, a kutatók most utánajártak, mi lehet az oka annak, hogy az építmény nem dőlt össze a természeti katasztrófák során sem. Kiderült, hogy pont amiatt áll még, ami miatt dől: az úgynevezett dinamikus talajszerkezet-kölcsönhatás jelenség az oka.

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a torony szerkezete, valamint a talaj között egyfajta kölcsönhatás alakul ki, amely lágy rezgést eredményez. Ez a rezgés pedig földrengéskor megakadályozza azt, hogy kár essen a toronyban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.