Úttörő eredményeket ért el az Amerikai Egyesült Államokban egy magyar fizikusnő, Telkes Mária, azonban nevét itthon alig ismeri valaki. Az ő tervei alapján építették meg az első télen-nyáron napelemekkel fűthető házat. 

Hetven éve építették meg az első napenergiával fűtött házat. Korábban is terveztek már hasonlót, azonban a hőtárolás probélma maradt. 1948-ban azonban megépült az első ház, amelyet télen-nyáron  napenergiával fűtöttek az alig 6 ezer lelkes Doverben - írja a Qubit.hu.

Míg a házat Eleanor Raymond építész tervezte, addig a napelemekért egy magyar fizikusnő, Telkes Mária felelt. A tudós nevét itthon alig ismeri valaki, az USA-ban viszont elismerték munkáját. 25 évesen, 1925-ben hagyta el az országot, akkor már a zsebében volt egy fizikai kémia doktorátus. És bár itthon már járhattak egyetemre a nők, még mindig korlátozott volt a pályán az előrejutásuk, így az emigráció mellett döntött. 

Hazánkban a Telkes-életművet Papp Katalin fizikus, a Szegedi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára dolgozza fel. Telkes Mária elvándorlása 70. évfordulóján látogatott Magyarországra 1995-ben, ám úgy tűnik, ez nem rázta fel az országot, pedig a rendelkezésre álló információk szerint meghalni tért haza.

Íme ő, akit Amerikában Napkirálynőnek is neveztek: