Az Egy nap nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját

Forrás: MTI/Kallos Bea -
film Egy nap Szamosi Zsófia filmfesztivál
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Első magyar filmként Szilágyi Zsófia alkotása, az Egy nap nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a filmfesztivál idei válogatásában 65 játékfilmet vonultatott fel a közép- és kelet-európai régió filmjeiből. A díjakról filmes szakemberekből álló nemzetközi zsűri döntött, Fliegauf Bence elnökségével.

Szilágyi Zsófia a Filmalap Inkubátor programjában készítette el alkotását, főhőse egy háromgyerekes anya. A cselekmény nagy része a hétköznapok rutinjára épül, a háttérben a házasság válsága húzódik. A film női alkotócsapata - Szilágyi Zsófia forgatókönyvíró-rendező, Szamosi Zsófia főszereplő, Kenesei Edina és Pataki Ági producerek - arra vállalkozott, hogy bemutassa egy kisgyerekes anya percekre beosztott idejét. A közlemény kitér arra is, hogy hat európai elsőfilmes, köztük Szilágyi Zsófia alkotása szerepel a legjobb elsőfilmeseket elismerő Európai Filmdíj jelöltjei között. Az Európai Filmakadémia (EFA) elismerését minden évben egy fiatal rendező veheti át első nagyjátékfilmjéért. A győztest az EFA több mint 3500 fős tagsága választja ki decemberben.

A filmalap az Egy nap gyártását 62 millió forinttal támogatta. Szilágyi Zsófia filmje a Partnersfilm produkciójában készült, az operatőr Domokos Balázs, a vágó Szórád Máté volt. A film a belföldi mozikban novemberben 8-tól lesz látható a Vertigo Média forgalmazásában.

Meghalt Otis Rush blues zenészhttp://www.life.hu/kult/20180930--meghalt-otis-rush-blues-zenesz-84-eves-volt.htmlA legendás chicagói blues gitáros, Otis Rush 84 éves volt. Kult--Meghalt Marty Balin zenész, a Jefferson Airplane egyik alapítójahttp://www.life.hu/kult/20180929-meghalt-marty-balin-zenesz-a-jefferson-airplane-egyik-alapitoja.htmlMeghalt 76 éves korában Marty Balin énekes-gitáros, a hatvanas évek legendás rockegyüttese, a Jefferson Airplane egyik alapítója.Kult--Meghalt Kiss Péntek József, a Jókai Színház egykori igazgatójahttp://www.life.hu/kult/20180922-meghalt-kiss-pentek-jozsef-a-jokai-szinhaz-egykori-igazgatoja.htmlHatvanhat éves korában elhunyt Kiss Péntek József, a komáromi Jókai Színház egykori igazgatója - írja a Paraméter.Kult--Akinek minden forgatás életveszély: Tom Cruise legőrültebb kaszkadőrmutatványaihttp://www.life.hu/kult/20180818-tom-cruise-legorultebb-kaszkadormutatvanyai-mission-impossible.htmlMár látható a mozikban az új Mission: Impossible-film, amely többek között ismét azzal híresült el, hogy Tom Cruise micsoda veszélyes akciókat hajt végre benne - és ezeket a forgatáson élesben, dublőr nélkül csinálta meg. Az örökifjú filmsztár nem először művel ilyesmit, mi pedig összegyűjtöttük a legemlékezetesebb eseteket. KultOrigoElhunyt Spindler Béla, a kaposvári Csiky Gergely Színház színészehttp://www.life.hu/kult/20180901-elhunyt-spindler-bela-a-kaposvari-csiky-gergely-szinhaz-szinesze.htmlEgészen váratlanul, 63 éves korában elhunyt Spindler Béla, a kaposvári Csiky Gergely Színház színésze.Kult--Elhunyt Ferenczy Erika Alice író, kritikus, történészhttp://www.life.hu/kult/20180811-elhunyt-ferenczy-erika-alice-iro-kritikus-tortenesz.htmlHetvenkilenc évesen elhunyt Ferenczy Erika Alice író, kritikus, történész, forgatókönyvíró szerdán - tudatta a család pénteken az MTI-vel.Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.