Rovatunkban minden hónapban összegyűjtjük azokat a mozis és televíziós bemutatókat, amelyek a legfontosabb eseménynek számítanak, és amiket szerintünk mindenképpen érdemes lesz megtekinteni olvasóinknak az adott időszakban. Jöjjenek hát november legjobban ajánlott filmjei és sorozatai!

Bohém rapszódia (Bohemian Rhapsody)hazai mozis premier: november 1.

A Queen együttes legendás énekesének, Freddy Mercurynak élettörténete a Zanzibár szigetén töltött gyerekkorral, a szupersztárságig jutó karrierrel és egy szörnyű betegség miatt az egész világot megdöbbentő véggel valóban filmre kívánkozik, pláne azokkal a szenzációs dalokkal együtt, amiket évtizedek óta dúdol mindenki Magyarországon is. És noha a Bohém rapszódia elkészítése nem volt zökkenőktől mentes (például egy rendezőcserével a forgatás felénél), a végeredmény pont akkora siker lett, mint ahogy azt a téma ígérte. A főszerepben Rami Malek (Mr. Robot, Pillangó) pedig elképesztő átalakulást produkál.

 

Egy nagyon angolos botrány (A Very English Scandal) hazai televíziós premier: november 2. (HBO)

 Az a bizonyos nagyon angolos botrány a hatvanas-hetvenes évek egyik ismert brit politikusa kapcsán robbant ki, akit megvádoltak azzal, hogy megpróbálta eltetetni láb alól a korábban hosszú időn át eltitkolt meleg szeretőjét. A valós eseményekből készült háromrészes miniszéria alkotói a legjobbak közül kerültek ki: a rendezői székbe Stephen Frears (Veszedelmes viszonyok, A királynő) ült, a főszerepekben pedig Ben Whishaw-t és a korábbi filmjeihez képest most valami nagyon mást mutatva a remek Hugh Grantet láthatjuk. 

 

Egy nap hazai mozis premier: november 8.

Egyetlen nap egy háromgyerekes családanya életében: ez elevenedik meg ebben a filmben a mozivásznon, és noha ez elsőre talán nem hangzik annyira különlegesnek, a gyakorló családanyák pontosan tudják, hogy legalább annyi izgalom szorulhat belé, mint a legfeszültebb thrillerekbe. A többiek pedig majd ennek a filmnek a megnézése után tudják meg! Az Egy nap folytatja az idén ősszel sorban érkező kiváló magyar filmek sorát, legfőképp két Zsófia: a rendező Szilágyi Zsófia és a főszereplő Szamosi Zsófia együttműködésének köszönhetően.

 

Legendás állatok: Grindelwald bűntettei (Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald) hazai mozis premier: november 15.

Minden idők egyik legsikeresebb regény- és filmszériája azután is folytatódik, hogy véget ért: Harry Potter ugyan már végleg (?) elhagyta a mozivásznat, de az egykori iskolai tankönyve a legendás állatokról új filmeket ihletett. Ebből a szériából kapjuk meg most a második részt, ismét a bolondos lényvadászt alakító Eddie Redmayne-nel a középpontban, de ezúttal Johnny Depp jelentős főgonoszkodásával,és Jude Law-val a fiatal Dumbledore szerepében.

 

A ház, amit Jack épített (The House that Jack Built) hazai mozis premier: november 29.

Cikkünk írásának pillanatában még nem tudjuk, mennyire kiemelkedő film Lars von Trier új rendezése (a külföldi kritikák alapján nagyon), de az biztos, hogy különleges darab, amire nem lehet majd nem odafigyelni. A nézőket előszeretettel sokkoló dán rendező ezúttal egy sorozatgyilkosról forgatott filmet, mégpedig olyan életszerűt, hogy a vetítésein rendszeresen otthagyják páran közben a termet felháborodásukban vagy rosszullétükben. A hatásosság tehát garantált, reméljük, nem öncélúan!