Ma is élnek olyan emberek, akiknek a feje a Neander-völgyiekére hasonlít

Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Federico Gambarini -
agy Neander-völgyi ember genetika fej képesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Max Planck Intézet friss kutatása arról számol be, hogy még mindig élnek olyan emberek, akiknek fej- és agyformája a Neander-völgyiekére emlékeztet. 

Kevesen gondolnák, de az utóbbi évek felfedezéseiből tudható, hogy a kihaltnak hitt Neander-völgyi DNS még ma is megtalálható az emberiségben. Kiderült, hogy a Neander-völgyiek és a modern ember párosodtak egymással, így vannak olyan emberek, akik génállományának 2 százaléka is a kihalt emberfajtól származik.

A lapított fejforma sok embernél jelen lehet Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Federico Gambarini

Az Index cikke szerint a Max Planck Intézet kutatásából kiderült, milyen hatása van a génnek. A klasszikus fej- és agyforma felfedezhető náluk. Ennek kiderítésére 4500 európai emberről készült MRI-felvételt használtak. Ezért két gén, az UBR4 és a PHLPP1 felelősek. Ezek a gének a tanulásra és a koordinációs képességekre lehetnek hatással, ám a kutatók hangsúlyozták, hogy a kognitív képességekre nem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.