Agafja Likova a női Robinson Crusoe: egyedül harcol a tajga szélsőséges körülményeivel

Forrás: Youtube/RT Documentary -
remete tajga Agafja Likova
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugyan lenne rá lehetősége, Agafja Likova nem akar emberek közé költözni. A 74 éves remete egész életében elszigetelve élt, és ezen nem akar változtatni.

Körülbelül 40 évvel ezelőtt a tajga fölött repülve figyeltek fel egy rozoga kunyhóra a geológusok. Kiderült, hogy egy család él ott, teljesen elvágva a civilizációtól. Egy apa négy felnőtt gyermekével harcolt a szélsőséges körülményekkel minden évben: a veszélyes vadon élő állatokkal, a kemény fagyokkal és a derékig érő hóval. Kiderült, hogy annak idején a hitük miatt üldözték őket, ezért menekültek a vadonba, és szép lassan mindenki elfeledkezett a családról.

Annak idején még népesebb volt a család, ám a szélsőséges körülményekkel nem tudtak megküzdeni. Anyjuk 1961-ben hunyt el, miután hetekig éhezett, hogy a gyermekeinek jusson elég élelem. A geológusok felfedezése után a Likov család híressé vált, ám amikor 1982-ben egy tudósító ismét meglátogatta őket, akkora már csak Agafja Likova élt és az édesapja. 1988-ban az apa is elhunyt, Agafja pedig nem volt hajlandó a civilizációba költözni.

Agafja Likova egész életében elszigetelve élt, és ezen nem akar változtatni Forrás: Youtube/RT Documentary

A most 74 éves remete az elmúlt éveket magányban töltötte,

bár tett egy kísérletet arra, hogy emberek között éljen, végül mégis visszatért a vadonba. A nőt sokan támogatják, a közeli önkormányzat küld neki élelmet, és sokan meg is látogatják, főként újságírók és filmesek. Életéről dokumentumfilm is készült.

Néhány évre ugyan lett egy szomszédja is, az egyik a családot felfedező geológusok közül költözött 100 méterre a nő kunyhójától. Nem volt felhőtlen a viszonyuk, de a nő sokszor segített a férfinak. 2015-ben azonban Jerofej Szedov is elhunyt, így a nő ismét egyedül maradt. Agafja csak az orvosi vizsgálatok miatt utazik a városba – írja az NLCafé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.