Pély Barna már közel 20 éve a magyar könnyűzenei élet egyik sokszínű és meghatározó alakja. Számtalan fellépése van Magyarországon, de külföldre is gyakran hívják fesztiválra vagy akár önálló fellépőként is. Januárban jelent meg a legújabb nagylemeze Blue Heart címmel. Barnával az albumról, tehetségkutatásról és magánéletről is beszélgettünk.

A korábbiakhoz képest több magyar nyelvű dal található az új lemezeden. Minek köszönhető a változás?

Sokat koncertezem, és úgy érzem, a közönségem igényli, hogy az anyanyelvünkön szóljak hozzájuk, de tulajdonképpen nekem is jólesik. Már volt is fellépésem, ahol az új dalokat játszottam, és nagyon jól fogadták. Többen odajöttek gratulálni, és annak ellenére cím szerint emlegettek dalokat, hogy először hallották. Jó érzés volt.

Pély Barna: „Úgy érzem, a közönségem igényli, hogy az anyanyelvünkön szóljak hozzájuk”Fotó: Hevesi Norbert/ H1 Photo Studio

Van személyes kedvenced az albumról?
Igen, sok, de ha kiemelnék valamit, az a Lépj tovább! lenne. Nagyon tetszik az üzenete, amely szerint nem érdemes olyan harcokat vívnod, amelyeket nem nyerhetsz meg, vagy amelyek nem vezetnek sehova. Sokszor az elengedés és a továbblépés a kapu a boldogabb élet felé.

Milyen volt a karácsonyi dalod, a Varázslat fogadtatása?
Nem igazán írtam eddig karácsonyi dalt, de szerettem volna az adventi fellépéseimen egy olyan saját dalt is énekelni, ami az ünnepről szól. Az is motivált, hogy kevés a magyar nyelvű, tempósabb dal, amit a karácsonyfa alatt lehet énekelni. Most már eggyel több van.

Rengeteget játszottál külföldön. Mennyiben mások ezek a fellépések, mint a hazaiak?
Teljesen változó, de alapvetően mindig pozitív a fogadtatás. Az internetes jelenlétem miatt már jól tudja mindenki, hogy körülbelül mit kap tőlem a színpadról. Természetesen más egy klub és más egy jazzfesztivál. Üzbegisztánban például egy 400 fős termet kellett megtöltenem, akkor azért kicsit berezeltem. Azután csodák csodájára megtelt a terem üzbégekkel, ráadásul egy csomó dalomat énekelték angolul. Fantasztikus dolog az internet.

„Nem érdemes olyan harcokat vívnod, amelyeket nem nyerhetsz meg”Fotó: Hevesi Norbert/ H1 Photo Studio

Egykor a Megasztár zsűritagja voltál... Hogy látod, mennyiben változtak az évek során a tehetségkutatók? Tényleg van annyi tehetség, akikre évről évre új műsort lehet építeni? 
Mindig lesznek újabb és újabb tehetségek, akik megmérettetik magukat. Ez az élet rendje. Sok változást nem látok ahhoz képest, ami 14 évvel ezelőtt volt, amikor elkezdődtek a tehetségkutató tévéműsorok. Kicsi ahhoz a magyar zenei piac, hogy ennyi embert jó életszínvonalon eltartson, így érdemes a zenészeknek, énekeseknek több lábon állni.


Májusban jelentettétek be, hogy Galambos Dorina énekesnővel a kapcsolatotok nem működik tovább, elváltok. Milyen a viszonyotok most? Hogy telt az első külön töltött karácsony?
Jó viszonyban maradtunk, kommunikálunk egymással, de mivel egy ideje nagyon másképp láttuk a dolgokat, egyértelmű volt, hogy el kell engednünk egymást. Az ünnepek természetesen kicsit furcsán teltek nélküle, az évek során hozzászoktam, hogy velem van, de mivel a családommal töltöttem a karácsonyt, minden rendben volt. Kicsit a 20 évvel ezelőtti karácsonyokhoz hasonlított.

„Egy ideje nagyon másképp láttuk a dolgokat, egyértelmű volt, hogy el kell engednünk egymást”Fotó: Hevesi Norbert/ H1 Photo Studio

Sokat olvasni, hogy eladtátok a közös lakásotokat.
Ez csak azért lehet, mert összevissza írogat mindenki, úgy, hogy meg sem kérdeznek, tisztelet a kivételnek persze. A lakásról csak annyit, hogy aki beköltözik, az egy gyönyörű otthont tudhat majd a magáénak, ahol rengeteg dalt írtam, és rengeteget nevettem együtt a szeretteimmel. Kívánom, hogy valami hasonlóan pozitívat éljen át az új tulajdonos is.

Hogy érzed, mi vár rád 2019-ben?
Nagyon büszke vagy a január 9-én megjelent nagylemezemre, a Blue Heartre, amelyet a kijelölt MOL-töltőállomásokon lehet megvásárolni. Remélem, hogy a közönség is olyan szeretettel fogadja, ahogyan készült.