Magyarérettségi: József Attilát és Radnótit kell összehasonlítaniuk a vizsgázóknak

Forrás: MTI/Balázs Attila -
József Attila magyar érettségi Radnóti Miklós
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Országszerte megkezdődtek a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgák, a diákok emelt és középszinten adnak számot tudásukról hétfőn. A szövegértési feladat után novellaelemzés és összehasonlító elemzés közül választhatnak.

Magyar nyelv és irodalomból középszinten 1150 helyszínen 70 412, emelt szinten 49 helyszínen 1608 vizsgázó tesz érettségit. A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy középszintű írásbelije 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk, az elsőre 90, a másodikra 150 perc áll rendelkezésre. Az I. feladatlap egy szövegértési és egy szövegalkotási feladatot tartalmaz, a második lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése. A választott feladat megoldásának elvárt terjedelme 400–800 szó.

József Attilát és Radnótit kell összehasonlítaniuk a diákoknak az érettségin Forrás: MTI/Balázs Attila

Az Eduline információi szerint a műelemző feladat egy Mándy Iván-novellához, az összehasonlító elemzés pedig egy ismert József Attila-vershez és egy Radnóti Miklós-költeményhez kapcsolódik. A két feladat közül a diákok választhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.