Újra itt a galád család, tizenöt érdekesség az Addams Family-filmekről

képregény Barry Sonnenfeld Chas Addams mozi Addams Family premier képregényfilm
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hiába néznek ki és viselkednek időnként úgy, mint akiknek egy horrorfilmben lenne a helyük gonosz szerepben, az Addams család tagjai nagyon is szeretik egymást, és iszonyú viccesek. Ezt pedig már számos formában bebizonyították, amikről az új mozifilmjük október végi premierje kapcsán összegyűjtöttünk néhány érdekességet.

1.

Az Addams család 1938-ban lépett először a világ elé, méghozzá a New Yorker magazin egyoldalas képregényeként.

2.

A kitalálójuk és megalkotójuk Chas Addams képregényművész volt, aki olyannyira közel érezte magához az újdonsült teremtményeit, hogy a saját vezetéknevét adta a családnak.

3.

Chas Addams rengeteg saját mániáját beleépítette az Addams Family világába. Imádta a gótikus stílust, többek között egy páncélokkal és számszeríjakkal telezsúfolt házban és egy „Mocsár" nevű birtokon is élt, egyik esküvőjét egy állattemetőben tartotta, a feleségei (összesen három volt) pedig erősen hasonlítottak külsőben és stílusban a képregénybeli Morticiára.

Chas Addams (balra) rengeteg saját mániáját beleépítette az Addams Family világába, a feleségei pedig erősen hasonlítottak külsőben és stílusban a képregénybeli Morticiára (jobbra) Forrás: Wikipedia

4.

Az egyik felesége nem csak viccesen szeretett gonoszkodni, a válóperben megszerezte tőle az Addams Family tévés és mozis jogait is.

5.

Ennek akkor lett igazán jelentősége, amikor 1964-ben fekete-fehér tévésorozat készült az Addams Family-ből, aminek révén immár nem csak a képregénykedvelők, hanem a teljes (persze ekkoriban még főleg inkább amerikai) közönség körében ismert lett a galád család.

6.

A képregényekben még nem volt neve a család tagjainak, azokat a tévésorozathoz találták ki.

7.

Gomez és Morticia Addams volt az első házaspár az amerikai televíziózás történetében, akiknél egyértelműen utaltak rá a képernyőn, hogy nemi életet is élnek.

8.

A klasszikus tévésorozatban Fester bácsit az a Jackie Coogan játszotta, aki néhány évtizeddel korábban Chaplin partnere volt A kölyök című filmtörténeti remekműben – kölyökként.

9.

Az első Addams Family tévésorozat mindössze két évadot és 64 epizódot élt meg, majd ezt követte 1973-ban egy szintén két évadig tartó animációs széria, amiben a család utazós kalandjait követhették végig a tévénézők.

10.

Az Addams Family-mozifilm ötlete úgy született, hogy a 20th Century Fox stúdió marketingfőnökének gyereke egy filmbemutató utáni hazaút alatt elkezdte dúdolni a tévésorozat főcímzenéjét, és spontán mindenki csatlakozott hozzá a kocsiban. Ha pedig valamit ennyire ismer és szeret mindenki, az tuti siker lesz, nem igaz?

1991-ben érkezett a mozikba az Addams Family, többek között Christina Ricci szereplésével, hazánkban is gyorsan népszerűvé vált Forrás: KPA/Northfoto/Orion

11.

Az is lett. 1991-ben érkezett a mozikba az Addams Family – A galád család egész estés film, ami többek között Anjelica Huston, Christina Ricci, Raoul Julia és Christopher Lloyd szereplésével világszerte ismertté tette Addamséket. A magyar premier 1992. március 13-án volt, és hazánkban is gyorsan népszerűvé vált ez a bizarr családi komédia.

12.

Ez a film volt Barry Sonnenfeld első rendezése, aki azóta olyan mozikat jegyzett, mint a Men in Black-trilógia, a Szóljatok a köpcösnek, vagy a Kilenc élet.

13.

Az első Addams Family-mozifilm olyan népszerű lett, hogy nem csak a jegyeladásokban tarolt, de még a belőle készült flippergép is minden rekordot megdöntött a maga kategóriájában. Nem csoda hát, hogy hamar érkezett a folytatás, az Addams Family 2. – Egy kicsit galádabb a család 1993-ban, amiben a nagymamát játszó színésznő kivételével visszatért minden fontosabb alkotó és szereplő is.

Az első Addams Family-mozifilm nagyon népszerű lett, nem csoda hát, hogy hamar érkezett a folytatás, az Addams Family 2. Forrás: HIP/ Northfoto/Hip

14.

A rendező Barry Sonnenfeld mindkét filmben látható egy aprócska cameoszerepben. Az első részben a játékvonat egyik utasát alakítja, a másodikban pedig Wednesday udvarlójának apját.

15.

Az utóbbi 26 évben készült egyből videón kiadott Addams Family-film, Broadway-előadás és kanadai spinoff-sorozat is, de újabb mozifilm nem. Most viszont itt az új Addams Family – A galád család, ami animációs formában mesél a sötét kedélyű, de mégis vicces famíliáról – és ami az alkotók ígérete szerint minden eddigi változatnál hűségesebb az eredeti képregényekhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.