Programajánló: vintage vásár, kézműveskedés és egy feledhetetlen színházi előadás, amit látni kell

Forrás: Facebook / Budapest Christmas Fair‎ -
újszínház2019 ujszinhaz2019 kultúra programajánló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha szívesen készülődsz és hangolódsz az ünnepre már novemberben, akkor ezeknek a hétvégi programoknak különösen örülni fogsz. Adunk néhány tippet ajándékkészítéshez, illetve -beszerzéshez, de ha lelkileg is hangolódnál, ne hagyd ki az Újszínház Csíksomlyói passióját sem. 

Gyönyörű gondolatok szépségesen egyszerűen: Csíksomlyói passió az Újszínházban

A Csíksomlyói passió eredeti, XVIII. században született szövegei évtizedekig rejtőztek a kegyhelynél, a Szűz Mária-szobor alatti dobogóban. 1980. augusztus 22-én egy felújítás során, teljesen ép állapotban találtak rájuk. Egy évvel később Kerényi Imre, Balogh Elemér és Rossa László közreműködésével megszületett a darab, amely hatással volt a színháztörténet további alakulására. Az Újszínház Nagy Viktor rendezésében vitte színre a darabot. Az előadásban nagyszerű színészek vállaltak szerepet, többek között Viczián Ottó, aki szerint ez a darab résztvevőt, nézőt egyaránt mélyen megérint. Részletekért kattins ide!

Időpont: november 18, 19.00

Helyszín: Új Színház, Nagyszínpad
1061 Budapest, Paulay Ede u. 35.

Csíksomlyói passió az Újszínházban Forrás: ujszinhaz.hu

Ady Endre előtt tisztelegnek: Makám lemezbemutató koncert a Fonóban

Idén 35 éves a Krulik Zoltán vezette legendás Makám zenekar, akik évtizedek óta meghatározó szereplői a hazai világzenei életnek. Akkor kezdtek el világzenét játszani, amikor ez a fogalom - ha úgy tetszik, műfaj -, még nem volt ismert. Idén az éppen 100 esztendeje eltávozott Ady Endre előtt tisztelegnek műsorukkal és új lemezükkel. „Ady volt az, akiben teljes lett az idő, aki megfordította a világot, a magyar glóbuszt, aki köré gyűlt a századforduló új nemzedéke, s akihez viszonyulva mindenki tudta a helyét – írták kor- és eszmetársai, pályatársai, mivel volt bátorsága írni az addig ki nem mondott tabukról, a lét szörnyű zavaros és véres élményeiről. Ady klasszikussá vált „nagy" versei mellett, mint a A föl-földobott kő, Párisban járt az Ősz, Őrizem a szemed, Adja meg az Isten – rejtőző kincseket is bemutatva megidézzük a költő és korának szellemét a szó, az ének és zene eszközeivel" – vallják az alkotók a lemezen.

Időpont: november 16. 20.00

Helyszín: Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest Sztregova u 3.

A Makám zenekar a 100 éve elhunyt Ady Endre előtt tisztelegnek műsorukkal és új lemezükkel Fotó: Krulik Marcell/Facebook/Makám

Az ünnepre hangolódva: megnyílt a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár

Magas minőségű termékekkel, színvonalas kulturális- és gyerekprogramokkal találkozhatnak az érdeklődők az Európa 10 legszebb vására között jegyzett Vörösmarty téri Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásáron. Ha te is szívesen hangolódsz az ünnepre már novemberben, akkor ideje belevetned magad a vásári forgatagba. Vásárolj egy pohár forralt bort, és járd körbe a már hagyományosan szakmai zsűri által kiválasztott kiállítókat: kézműveseket és gasztronómiai egységeket.

Időpont: vasárnaptól csütörtökig: 10.00-20.00, péntek-szombat:10.00-21.00

Helyszín: Vörösmarty tér

Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren Forrás: Facebook / Budapest Christmas Fair‎

Kézműveskedésre fel: Apacuka ceramics agyagozós nyitott műhely

Ha szeretsz kézműveskedni, vagy már előre gondolsz a karácsonyi ajándékozásra, látogass el az Apacuka ceramics nyitott műhelyére, ahol szebbnél szebb, ráadásul személyre szabott termékeket készíthetsz, legyen szó tányérról, bögréről, pohárról, kínálóról, fakanáltartóról, házszámtábláról, kaspóról, szappantartóról, vázáról, vagy amit csak szeretnél. Te készítheted elő az agyagot, választhatod ki a formát, megkomponálhatod a formát, és színezheted is. A hétvégi program regisztrációhoz kötött, részleteket itt találsz!

Időpont: november 15-16-17

Helyszín: Kicsicake, Cupcake-bolt

1066 Budapest, Jókai utca 1.

Csodás saját készítésű karácsonyi ajándékot készíthetsz az Apacuka ceramics agyagozós nyitott műhelyén Forrás: Facebook/Apacuka ceramics

A vintage stílus szerelmeseinek: Vintage Piac és otthon design

Stílust váltasz? Vagy csak kiegészítőket keresel? Te magad kreatívkodsz, és ehhez szeretnél eszközöket találni? Ha a vintage stílus szerelmese vagy, akkor jó helyen jársz! A Vintage Piacon a lakberendezési kiegészítők, a kisbútorok, a DIY kellékek és hazai design termékek vására, ahol a vintage, shabby chic, indusztriális, skandináv stílus szerelmesei biztosan megtalálják a számításaikat. Egyedi alkotók, kézzel készített termékei, kreatív kiegészítők és workshopok várnak.

Időpont: november 17. 10.00-17.00

Helyszín: Makadám Mérnök Klub

1024 Budapest, Lövőház u. 37.

A vintage stílus szerelmeseinek ott a helyük a Vintage Piac és otthon design eseményen Forrás: Facebook/Vintage Piac és otthon design 11. 17.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.