Ma van a magyar nyelv napja: Így ünnepelheted!

Fotó: Polyák Attila - Origo -
magyar nyelv ünnep Magyarország magyar nyelv napja anyanyelv
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma van a magyar nyelv napja, ebből az alkalomból gálaműsort tart az Anyanyelvápolók Szövetsége, az M5 kulturális csatorna a nap folyamán bejátszásokkal, este pedig stúdióműsorral hívja fel a figyelmet az anyanyelv fontosságára – közölte az MTI.

Az Anyanyelvápolók Szövetsége 2011 óta nyolcadik alkalommal emlékezik meg ünnepi gálával arról, hogy 1844. november 13-án fogadták el a magyar nyelvet hivatalossá, azaz államnyelvvé tévő törvényt. A Pesti Vigadóban tartandó gálán adják át a szervezet 2019-es elismeréseit, a Lőrincze Lajos-díjat, az Arany Kazinczy-díjat, a Maróti István-emlékérmet és a Deme László-ösztöndíjat. Szintén kihirdetik a Magyar Nyelv Múzeuma Írj levelet Kazinczy Ferencnek!, valamint az Anyanyelvápolók Szövetsége országos pályázatának elismeréseit.

Ma van a magyar nyelv napja (Nemzeti ünnep, 1848-ra emlékezve) Fotó: Polyák Attila - Origo

A Benedek Elek és Kányádi Sándor emlékének szentelt gálán a Mátyás király-emlékév mesemondó versenyének kiemelkedő magyarországi és határon túli szereplői, valamint a Cédrus Táncegyüttes és a Zagyva banda zenekar lép fel.

Az M5 kulturális csatorna napközben több olyan 4 perces anyagot sugároz, amelyben külhoni és anyaországbeli kulturális szereplők vallanak a magyar nyelvhez fűződő kapcsolatukról.

A csatorna 19 órakor 26 perces stúdióműsorral jelentkezik, amelyben a magyar nyelv történetével, nyelvjárásaival, valamint a nyelvújítással foglalkozik ismert kulturális szereplők részvételével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.