Hatvanöt éves lett a hollywoodi cowboy

Forrás: FilmMagic/2019 Axelle/Bauer-Griffin/Axelle/Bauer-Griffin -
George Bush Oscar-díj Kevin Costner Richard Burton Ronald Reagan Baseball álmok Farkasokkal táncoló Hollywood Whitney Houston Harrison Ford születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogy egy repülőútnak köszönheti a karrierjét? Hogy nagyon sokszoros apuka? Hogy szerepelt pornófilmben? Hogy kik voltak a leghíresebb golfpartnerei? Ezeket és még sok minden mást is megtudhatsz cikkünkből a születésnapos Kevin Costnerről.

1.

A kaliforniai születésű Kevin Costner egyszerű családból származik, az édesapja villanyszerelőként és útépítő munkásként, az édesanyja szociális munkásként dolgozott.

Hatvanöt éves lett a hollywoodi cowboy, Kevin Costner Forrás: FilmMagic/2019 Axelle/Bauer-Griffin/Axelle/Bauer-Griffin

2.

Az apja foglalkozása miatt gyakran költöztek kiskorában, és Costner szerint emiatt lett belőle nagyon sokat álmodozó gyerek. A sok álmodozás vezette el a művészetekhez, ez kamaszkorában még versírást és a templomi kórusban való éneklést jelentett.

3.

1978-ban szerezte meg az egyetemi diplomáját, de egyáltalán nem művészi területen, hanem üzleti szakon. Ugyanebben az évben vette el az iskolában megismert első feleségét, akitől aztán tizenhat évnyi házasság alatt három gyermeke született.

4.

Noha már az egyetem alatt is járt színjátszó órákra, de nem mert belevágni hivatásszerűen a színészetbe egészen sokáig. Ez akkor változott meg, amikor egy repülőúton találkozott a legendás Richard Burton-nel, aki azt tanácsolta neki, hogy kövesse az álmait.

Egészen sokáig nem mert belevágni hivatásszerűen a színészetbe Forrás: Getty Images/2004 Getty Images/Hulton Archive

5.

Costner ezután Hollywoodba költözött, és mindenféle kétkezi munkát (teherautósofőr, halász, idegenvezető) elvállalt, miközben próbált befutni. Ez viszont sokáig nem jött össze neki, és egy alkalommal évekre fel is hagyott a színészkedéssel.

6.

A sok kétkezi munka között egy igazán pikáns is akadt, pénzszűkében egyszer szerepet vállalt egy pornófilmben is.

7.

Az áttörést A nagy borzongás című film hozta el számára, de ne keressük egyetlen jelenetben sem Kevin Costnert, ugyanis kivágták az összes felbukkanását. A rendező Lawrence Kasdan viszont a forgatáson megjegyezte a tehetséges színészpalántát, és komoly szerepet adott neki a Silveradóban.

A Silveradóban már komoly szerepet kapott a rendezőtől Forrás: Columbia Pictures

8.

A Silverado lett így Costner első filmsikere és első westernje, amit még jó néhány követett. A vadnyugati műfaj olyannyira a személyéhez tapadt, hogy még a legutóbbi jelentős alakításában, a Yellowstone tévésorozatban is egy 21. századi cowboyt játszik.

9.

A karrierje legnagyobb sikere is egy westernhez kapcsolódik. A Farkasokkal táncolókért megkapta a Legjobb film és a Legjobb rendező Oscar-díját is, a főszereplői alakítását pedig jelöléssel honorálták.

10.

Az 1991-ben bemutatott Waterworld – Vízivilág sok tekintetben törést jelentett az életében. A Costner által megálmodott, a maga idejében a világ legdrágább filmjének számító alkotás forgatását rengeteg balszerencse kísérte, majd a pénztáraknál is csúfosan megbukott. Minderre pedig többek között ráment a színész házassága, a filmbe fektetett 22 millió dollárja, és a korabeli szupersztár státusza is.

Az 1991-ben bemutatott Waterworld – Vízivilág sok tekintetben törést jelentett az életében Forrás: Getty Images

11.

A 2004 óta tartó második házasságából is három gyereke született, ezen kívül pedig egy korábbi barátnőjétől is van gyereke, így összesen hétszeres apuka.

12.

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a kedvenc sportja a baseball, hiszen négy olyan filmben is szerepelt (Baseball bikák, Baseball álmok, A pálya csúcsán, Apátlan anyátlanok), amiben ez a játék fontos szerepet kap.

13.

A karrierje sokszor keresztezte Harrison Fordét. A Szitakötő, Az elnök különgépe és a JFK – Nyitott dosszié főszerepeiben is egymást váltották az eredetileg kiszemelt másik helyett.

A JFK – Nyitott dosszié főszerepét Harrison Fordnak szánták, de végül ő kapta meg Forrás: Warner Bros.

14.

Két amerikai elnöknek is golfpartnere volt, idősebb George Bush és Ronald Reagan is rendszeresen játszott vele.

15.

Az egyik leghíresebb romantikus filmjében, a Több mint testőrben a tragikus sorsú énekesnő, Whitney Houston volt a partnere. A két sztárt olyan különleges kapcsolat fűzte össze, hogy Costner beszédet mondott Whitney Houston temetésén is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.