Elhunyt Kruza Richárd lengyel származású dzsessz zenész

halál zenész Kruza Richard
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt Kruza Richárd lengyel származású dzsessz zeneszerző, vibrafonos, zongorista, a Zeneakadémia jazz tanszakának korábbi tanára. A több mint ötven éve Magyarországon alkotó művész 80 éves volt.

Kruza Richárd csütörtökön hunyt el, hosszan tartó betegségben - közölte felesége, Kruzáné Kovács Katalin és egykori növendéke, Weisz János pénteken az MTI-vel. Ryszard Ludomir Kruzaként született 1939-ben a lengyelországi Chojnicében. Édesanyja zongoraművész volt,

hatéves korától tanult zongorázni, tizennégy évesen már klubokban játszott saját zenekarral.

A hatvanas években a lengyel kultúra egyik legfontosabb centruma, a gdanski Zak központ egyik fő közreműködője volt, itt több avantgárd műhöz, kabarékhoz, színházi darabokhoz írt zenét.

1967-ben költözött Magyarországra, ahol évtizedeken át volt a dzsesszélet egyik meghatározó szereplője.

A zenekritikusok és közönség egyaránt a legjobb európai vibrafonművészek közé sorolta Kruzát, aki vendégművészként játszott az Interbrassban és a Deseő együttesben.

80 évesen távozott az élők sorából Kruza Richárd lengyel származású dzsessz zenész Forrás: Shutterstock

1972-ben egy időre Kanadába költözött, ahol zeneszerzéssel és zenerendezéssel foglalkozott.

Több éven át tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Főiskola jazz tanszakán, illetve a Béla Bartók Konzervatóriumban.

Önálló szerzői lemeze Oui címmel 1988-ban jelent meg, zenélt Berki Tamás első albumán, az Igazi paradicsomon (1984), a Gonda-Kruza-Pleszkán trió Keyboards című korongján (1986), Deseő Csaba The Swinging Violin című lemezén (1993).

Számos zenei tankönyvet írt, évtizedeken át fejlesztette saját találmányát, egy új típusú vibrafont.

A multifunkcionális elektroakusztikai hangszert, a polyvibe-ot a budapesti Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára ünnepélyes megnyitásán mutatták be. Fő zeneművei közé tartozik a Rövid pogány mise szimfonikus zenekarra és jazz négyesre, A király meghal című alkotás (ez Ionesco darabjának pantomim feldolgozásához készült), a Bluesology trilógia (az EBU Big-Band számára). Kvartettjével 1964-ben a wroclawi Jazz nad Odra Fesztiválon két első díjat nyert, a Gonda-Kruza Quartettel második helyezést ért el a székesfehérvári Interjazz Fesztiválon (1969).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.