Ezt az újítást vezeti be az amerikai filmakadémia a legjobb film kategóriában

kategória újítás filmakadémia legjobb film MTI
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia kedden nyilvánosságra hozta új szabályait, amelyekkel a legjobb film díjára pályázó filmek sokszínűségét akarja elősegíteni. Az új szabályozás 2024-től lép élebe.

Az amerikai filmakadémia sok kritikát kapott, amiért kevés olyan filmet díjaz, amelynek alkotója valamilyen kisebbséghez, színes etnikai csoporthoz tartozik. A most bejelentett új szabályok a kamera előtt és mögött dolgozók sokszínűségének érvényesülését támogatják - írja az MTI.

Az új szabályozás 2024-től lép élebe Forrás: AFP

Az új szabályozás négy körre terjed ki. Arra, hogy

a színészek vagy színésznők egy része valamilyen etnikai kisebbséghez tartozzon,

például ázsiai vagy spanyol származású legyen.

Egy másik kritérium tartalmi vonatkozású:

a film foglalkozzon olyan témával, amely a nőkkel, a kisebbségekkel, a fogyatékkal élőkkel vagy az LMBT-közösséggel kapcsolatos.

További lehetséges szabványként a filmakadémia sokszínűségi kvótákat fogadott el az egész szereplőgárdára vagy a produkciós csapatra.

A szabályok előírják, milyen százalékban kell részt vennie egy film elkészítésében különböző etnikumú, női, valamilyen fogyatékkal élő vagy LMBT-közösséghez tartozó alkotóknak, színészeknek, szakembereknek és közreműködőknek.

"Hisszük, hogy ezek az inklúziót, elfogadást elősegítő szabályok az ágazat hosszútávú, alapvető változásának katalizátorai lesznek" - hangsúlyozta David Rubin, a filmakadémia elnöke és Dawn Hudson, a testület igazgatója közös közleményében.

A következő Oscar-gálán még nem érvényesülnek az új szabályok, de

azoknak a filmeknek, amelyek részt akarnak venni a 2024-es Oscar-díjakért folyó versengésben, a négy új szabályból legalább kettőt teljesíteni kell.

A filmakadémiát érintő bírálatok 2016-ban erősödtek fel, miután egymást követő két évben csak fehér színészek szerepeltek az Oscar-jelöltek között. Idén nyáron pedig az Amerikában fellángolt rasszizmusellenes mozgalom is ráirányította a figyelmet egyes hollywoodi anomáliákra.

2015 óta a filmakadémia megduplázta női és nem fehér tagjainak számát a tagság meghívásos bővítésével. Jelenleg több mint 9000 főből álló tagság dönt az Oscar-díjakról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.