Bill Gates, a világ egyik leggazdagabb embere ma ünnepli 65. születésnapját. Bár szinte minden ember ismeri a Microsoft cég alapítójának nevét, sokan nem tudják, Gates mekkora összegeket fektet a jótékonysági alapítványokba, és azt sem, hány éves volt, amikor élete első számítógépes programját írta.

Bill Gates 1987 óta szerepel a Forbes magazin világ leggazdagabb embereit felvonultató listáján. A Microsoft cég alapítója 2000-ben köszönt le a vezérigazgatói posztról, elnöki pozíciójáról pedig 2014-ben, idén márciusban pedig úgy döntött, kilép az igazgatótanácsból is, és ideje nagy részében humanitárius tevékenységekkel foglalkozik.

Bill Gates már iskolás korában megírta az első számítógépes programját egy General Electric számítógépen. A program az amőba egyik megváltoztatott verziója volt, amiben a játékosnak a gép ellen kellett játszania. Miután az iskolában felfedezték Bill programozó képességeit, megengedték neki, hogy egy ütemezési programot írjon a diákok számára. Érdekesség, hogy a program Gates-t - valószínűleg nem véletlenül – szinte csak olyan tanórákra osztotta be, ahova a saját elmondása szerint sok érdekes lány járt...

1. Bill Gates otthagyta az egyetemet

Bill Gates a Harvardra járt, azonban az egyetemet nem fejezte be, 1976-ben ugyanis úgy döntött, minden idejét a Microsoftnak szenteli. A programozó matematika szakos volt, az egyetemen ismerte meg Steve Ballmert, aki a Microsoft egyik későbbi vezérigazgatója volt. Bill Gates később sem szerzett diplomát.

Bill Gates a Harvardra járt, azonban az egyetemet nem fejezte be, 1976-ben ugyanis úgy döntött, minden idejét a Microsoftnak szenteliForrás: Getty Images/Joe McNally/Joe Mcnally

2. Fiatal korában letartóztatták

Két évvel azután, hogy otthagyta az egyetemet, letartóztatták Új-Mexikóban, ugyanis Gates jogosítvány nélkül vezetett és áthajtott egy piros lámpán.

3. Nem akar sok pénzt hagyni gyermekeire

Gates összvagyonát 103 milliárd dollárra becsülik, így azt gondolhatnánk, gyerekeinek életük végéig más dolguk sincs, mint felélni az édesapjuk által keresett dollár milliárdokat. Ő mégsem így gondolkodik: gyerekeire "csak" 10-10 millió dollárt fog hagyni, ugyanis úgy véli, ha nagyobb vagyont hagyna rájuk, az nem tenne jót velük.

4. Veszélyesnek tartja a mesterséges intelligenciát

Bill Gates korábban azt nyilatkozta, hogy ha nem sikerült volna sikereket elérnie a Microsofttal, a mesterséges intelligencia kutatásával foglalatoskodott volna. Bár nagyon foglalkoztatja ez a téma, úgy véli, a mesterséges intelligencia "ígéretes és veszélyes is egyben".
Egy korábbi interjúban így fogalmazott:
„Annak érdekében, hogy hasznát vegyük, minél előbb az egészségügy és az oktatás fejlesztésére kellene fordítani."5. A koronavírusnál sokkal pusztítóbb jövő vár az emberiségre

Bill Gates egyetért abban, hogy borzalmas, amit a koronavírus-járvány tett a világgal, ugyanakkor úgy gondolja, ennél sokkal pusztítóbb válsággal kell szembenéznie az emberiségnek.
„2060-ra a klímaváltozás ugyanolyan halálos lehet, mint a covid-19, 2100-ra pedig ötször olyan halálos" -írta blogjában Gates.

Bill Gates úgy véli, a mesterséges intelligencia "ígéretes és veszélyes is egyben"Forrás: Getty Images/2018 Chesnot/Chesnot

Szerinte az évszázad végére, ha ugyanolyan ütemben nő a széndioxid-kibocsátás mint most, a globálisan növekvő hőmérséklet rengetegen fognak meghalni. Gates úgy véli, 20 éven belül a klímaváltozás miatt kialakult gazdasági kár ugyanolyan rossz lesz, mintha minden évtizedben lenne egy Covid-19 járvány. Ettől függetlenül ő is segíti a koronavírus-járvány megfékezését: 100 millió dollárt ajánlott fel a küzdelemre.

6. Bill Gates a jótékonykodás nagykövete

Gates az 1990-es évek óta folyamatosan adományoz mind saját, mind mások alapítványainak. A feleségével közös, Bill & Melinda Gates Alapítvány a világ egyik leggazdagabb és legaktívabb jótékonysági szervezete. Ha sikerül, akkor biztosan nekik köszönhetjük majd, hogy a malária eltűnik a földről, emellett eszméletlen magas összegeket költenek az édesvízi válság megoldásának kutatására, illetve számtalan nagy pénzigényű globális kutatást és fejlesztést finanszíroznak.

Gates nevéhez fűződik az évszázad legnagyobb adománya is. A techvállalat részvényeinek 5 százalékát birtokolta, azonban ezt az arányt 1,3 százalékra csökkentette. A fennmaradó részt, azaz a 4,6 milliárd dollárt érő 64 millió (ez átszámolva körülbelül 1200 milliárd ft) részvényt június 6-án a milliárdos eladományozta. Bill&Melinda Alapítvány 1994-es fennállása során körülbelül 35 milliárd dollárt és készpénzt jótékonykodott el.

A feleségével közös, Bill & Melinda Gates Alapítvány a világ egyik leggazdagabb és legaktívabb jótékonysági szervezeteForrás: Getty Images/2017 Frederic Stevens/Frederic Stevens

7. Mikor először randira hívta a feleségét, Melinda lerázta őt

Bill életében a felesége, Melinda kulcsfigura. Ő is ugyanannyira elhivatott, mint ő, és egyenrangú partnerként kezelik egymást, ráadásul ugyanaz érdekli mindkettőjüket. Nagyon fontos a humor a kapcsolatukban, az első találkozásuk azonban különösen alakult. Melinda új volt a cégnél, és elment egy termékbemutató estre, majd megérkezett Bill is, aki mellé ült. Az este végén Bill elhívta őt táncolni, Melinda azonban azt mondta, dolga van, és nem ér rá. Hónapok teltek el, mire újra találkoztak: véletlenül egymás mellé parkoltak, és váltottak pár szót.

„Bill így szólt: Lenne kedved elmenni valahova két hét múlva pénteken? Mire én: két hét múlva pénteken? Hát ez nem volt túl spontán. Majd hívj fel két nappal előtte, és meglátjuk. Erre felhívott a lakásomon úgy egy órával később, és beleszólt: ez már elég spontán neked? Azt gondoltam, na jó, randizom vele egyszer, talán kétszer, de nagyon meglepett..."
-mondta Melinda a Netflix Inside Bill's Brain: Decoding Bill Gates című sorozatában.

8. Gates rendszeresen elvonul a világ elől 

Bill gondolkodóheteket tart. Ekkor elvonul a világ elől, és mindent elolvas, ami érdekli. A könyvek nagy része az egészségügyről, energiáról, éghajlat változásról szól, ezekből bármennyit elolvas. A komplexitás a lételeme, és ha elvonul egy csendes helyre, ahol csak a gondolataival foglalkozik, olyan megoldásokkal áll elő, ami másnak eszébe sem jutna. A gondolkodóhetet a 90-es években találta ki: elutazott a Hood Canalhoz, ahol egy hétig csak olvas, jegyzetel, és igyekszik megérteni a jövőt.

9. Bill Gates imádja A nagy Gatsbyt

„Melindával mindketten nagyon szeretjük A nagy Gatsbyt. Amikor randizni kezdtünk, volt egy zöld lámpája az irodájában, amit felkapcsolt, amikor egyedül volt az irodában, és azt akarta, hogy átmenjek (...) Annak mintájára, ahogy Daisy csónakdokkjában kigyúlnak a fények. Az idézet így szól: „Messziről érkezett erre a kék párákba burkolt pázsitra, és olyan közel jutott álmának megvalósulásához, hogy szinte elérte a kezével."

-mondta Bill a róla készült dokumentumfilmben.