Eladó az a londoni ház, amely Arthur Rimbaud és Paul Verlaine francia költők szenvedélyes kapcsolatának egyik színhelye volt a 19. században.

A két francia költő csupán néhány hónapot élt együtt az észak-londoni Camdenben lévő házban, amely az egyetlen ma ismert címük a brit fővárosban. Ebben az épületben lett vége a kapcsolatuknak, miután Verlaine arcul csapta Rimbaud-t egy hallal. Szenvedélyes viszonyuk történetéből Leonardo DiCaprio főszereplésével készült film Teljes napfogyatkozás címmel. A ház 1,75 millió fontért (697 millió forint) került a piacra, annak ellenére, hogy a jelenlegi tulajdonos, Michael Corby korábban támogatta az ötletet, hogy egy ingyenesen látogatható és kulturális eseményeknek otthont adó művészeti központtá, a "Költészet házává" alakítsák az ingatlant. A házat októberben hirdettek meg, a hirdetés szövege azonban nem tesz említést a két francia költőhöz való kötődésről.

Eladó a londoni ház, ahol egykor Arthur Rimbaud és Paul Verlaine együtt éltForrás: Wikipedia/Graham from Adventco

Graham Henderson, a Rimbaud és Verlaine Alapítvány vezetője szerint Corby nem egyeztetett velük a ház eladásával kapcsolatos terveiről. A brit szervezet rendszeresen szervez művészeti eseményeket a házban és honlapja szerint arra számít, hogy az ingatlant idővel adományként megkapja.

A Royal College Streeten álló épületet korábban le akarták bontani, hogy több kisebb házat emeljenek a helyén. Számos híresség, köztük Patti Smith amerikai énekesnő és Julian Barnes angol író is kampányolt a megmentéséért.