Az egyetlen, aki legyőzte Chuck Norrist - 15 érdekesség a 80 éve született Bruce Lee-ről

Forrás: Getty Images/FilmPublicityArchive/United Archives via Getty Images/FilmPublicityArchive/Filmpublicityarchive -
Chuck Norris érdekesség Bruce Lee születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amerikában született, de Hongkongban lett belőle ismert gyerekszínész, majd veszélyes utcakölyök. Legyőzte Chuck Norrist is, egy ujjal nyomta a fekvőtámaszokat, és imádta a szappanoperákat. 80 éve született Bruce Lee, aki nélkül bizonyosan másképp alakult volna a filmtörténelem,. Íme néhány érdekesség a születésnapos Bruce Leeről.

1.
Lee Jun-Fan (magyaros átírással Li Csen-fan) néven született 1940. november 27.- én San Franciscóban. Az édesapja a kantoni opera előadóművészeként tevékenykedett, de filmekben is szerepelt. Félig kínai, félig német édesanyja Hongkong egyik legelőkelőbb családjából származott.

2.
Egész életét meghatározta a sárkány szimbóluma. A kínai asztrológia szerint a sárkány évében és a sárkány órájában született, gyerekszínészként Kis Sárkány néven szerepelt, később pedig A sárkány útja és A sárkány közbelép számítottak a filmes karrierje legnagyobb sikereinek.

3.
Egyéves korában a családja visszaköltözött Hongkongba. Szakmabeli édesapja révén egészen korán elkezdett gyerekszínészként szerepelni, 17 éves koráig több mint 20 filmben játszott.

4.
Tizenéves korában balhés srácnak számított, saját utcai bandát is alakított. Amikor pedig az egyik rivális társaság tagjai jól elverték, elkezdett harcművészetekkel foglalkozni, és a legendás Yip Man tanítványa lett.

80 éve született Bruce Lee Forrás: Getty Images

5.
Nem csak a kungfuban számított tehetségesnek, hanem a táncban is. 18 évesen megnyerte partnerével a hongkongi csacsacsa-bajnokságot.

6.
Az utcai bunyókból idővel rendőrségi ügyek lettek, és a szülei inkább Amerikába küldték Bruce Lee-t. 1958-ban 100 dollárral a zsebében hajózott át az óceánon, miközben az első osztály utasainak adott táncleckékből keresett pénzt magának.

7.
Kezdetben az amerikai rokonai éttermében dolgozott, és egyetemre járt filozófiát hallgatni, majd a kungfu jelentette számára a kitörést. Edző vált belőle, idővel saját iskolákat nyitott, sőt kifejlesztette a saját harcművészeti stílusát, a Jeet Kune Dót.

8.
Egy idő után fél Hollywood hozzá járt az ekkoriban divatossá váló keleti harcművészeteket tanulni. Többek között Steve McQueen, James Coburn, Kareem Abdul-Jabbar és a James Bond-színész George Lazenby is a tanítványai közé tartozott, de Roman Polanski tragikus sorsú feleségét, Sharon Tate-et is ő készítette fel a Bontóbrigád című filmjének verekedési jeleneteihez.

9.
Az első jelentősebb kamerák előtti szerepét A Zöld Darázs tévésorozatban kapta, ahol a szuperhős testőrét-segítőjét, Katót alakította. A sorozat mindössze egy évadon át futott, de a végére Bruce Lee már népszerűbbnek számított, mint a főszereplő.

10.
Néhány adat Bruce Lee legendás harcművészeti és fizikai képességeiről: képes volt egy 120 kilós emberrel a hátán fekvőtámaszokat nyomni, mindössze egy ujjával tartva magát fekvőtámaszozni, vagy úgy kikapni a másik összezáruló tenyeréből egy pénzdarabot, hogy közben másikra cserélte ki. A filmjeiben pedig sokszor le kellett lassítani utólag a rúgásait és ütéseit, hogy egyáltalán lássák a nézők.

11.
Azon kevés emberek közé tartozik, akik legyőzték Chuck Norrist, és ez még láthatjuk is! A küzdelem végkimenetelét persze a forgatókönyvírók döntötték el, hiszen A sárkány útjában Bruce Lee a főhőst, Chuck Norris pedig az egyik rosszfiút játszotta, de ők ketten a valóságban is rendszeresen edzettek együtt.

12.
Noha elsőre nem gondolnánk ezt róla, de Bruce Lee fanatikusan imádta a szappanoperákat. Például napokig tartott kihevernie, ha nem tudta megnézni a General Hospital kórházas sorozat aktuális epizódját.

13.
A filmjei nagy részét Hongkongba visszatérve forgatta, sőt igazából egyetlen hollywoodi mozis produkció akadt a karrierjében, a legutolsó. A sárkány közbelép utómunkálatai közben ugyanis hőgutát kapott, és agyödéma következtében elhunyt. Mindössze 32 éves volt.

14.
1964-től haláláig Linda Cadwell-lel élt házasságban. Két gyerekük született, Shannon és Brandon Lee. Mindketten színészek lettek, és Brandon az apjához hasonlóan tragikusan korán hunyt el, egy forgatási baleset következtében.

15.
Bizarr módon még halála után is szerepelt filmben. A Halálos játszma mintegy öt évvel az elhunyta után került mozikba, és korábban vele felvett akciójeleneteket kombináltak benne egy dublőr snittjeivel, meg persze mindenféle vizuális trükkökkel. A film nagyot bukott a mozikban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.