Ma van a nemzetközi Pí-nap: ezt érdemes tudnod a matematika egyik legismertebb számáról

Forrás: Shutterstock -
matematika világnap magazin szám
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Manapság már szinte mindennek van világnapja, így nem meglepő, hogy a pínek is. De mégis honnan ered a matematika egyik leghíresebb száma, mi mindent érdemes tudni róla, és miért van világnapja?

A pí ünnepe, és a világnap eredete

A nemzetközi π-nap a matematika egyik leghíresebb számának, a Pínek az ünnepe. Ezt a napot 1988 óta március 14-én ünneplik, ugyanis ennek a napnak a számjegyei két tizedesjegyig megegyeznek a matematikai pí értékével: 3,14.

Ez alkalomból világszerte különböző rendezvényeket és konferenciákat szerveznek, az USA Képviselőháza 2009-ben nyilvánította március 14-ét nemzeti Pí-napnak. Joggal merül fel a kérdés, mégis miért van világnapja egy matematikai számnak.

Az ünnep ötletadója egy fizikusprofesszor, Larry Shaw, akit sokan csak „a pí hercegének" hívnak.

Larry Shaw, a San Franciscó-i Exploratorium nevű természettudományi múzeum munkatársa és kollégái ezen a napon körbejárják a múzeum kör alakú csarnokát, elfogyasztják az ünnepi alkalomra készített gyümölcsös pitéket, amiket rendszerint feliratkoznak is. A cél, hogy a π minél több tizedesjegye kiférjen az ínycsiklandó süteményekre. Ha ezt olvasva felmerül valakiben, miért pont pite, a válasz egyszerűbb, mint gondolnád: a pite angolul pie.

A nemzetközi Pí-napot sok helyen pitével ünneplik Forrás: Shutterstock

A 2004-ben tartott pí-napi ünnepen Daniel Tammet 22 514 tizedesjegyig írta a pít, Haragucsi Akira két évvel később viszont ezt a csúcsot is jócskán megdöntötte, és 100 000 tizedesjegyet sorolt fel 16 óra alatt.

Mi az a pí valójában?


A pí nem egy újkeletű szám, ugyanis már az ókorban is sokat szerepelt a különböző összefüggésekben. Sőt, már az i.e. 2000 körüli időkből származik egy egyiptomi Rhind papiruszon található képlet, ami a pí kiszámítását célozta meg.

A pí egy transzcendes szám, amit nemcsak a matematikában, de a fizikában is használnak. A π 3,1415926535...-tel kezdődik és a végtelenségig tart. Anélkül, hogy belemennénk az összefüggésekbe, elárulunk néhány érdekességet a píről:

  • ha összeadjuk az első húsz tizedesjegyét, pont 100-at kapunk
  • ha összeadjuk az első (6+6) x (6+6), tehát 144 tizedesjegyet, 666-ot kapunk
  • 1879-ben ezen a napon (március 14.) született Albert Einstein
  • 2018-ban ezen a napon halt meg Stephen Hawking
  • 2015-ben óriási ünnepség volt, hiszen ekkor a π (3,1415) megegyezett a dátummal: 3/14/15
03.14. a nemzetközi Pí-nap Forrás: Shutterstock

Ez minden, amit a nemzetközi Pí-napról és a π-ről tudni érdemes, de ha valaki szeretné megjegyezni a 3,14 utáni tizedesjegyeket is, íme egy pí vers.

Érdekessége, hogy a szavak annyi betűből állnak, amennyi a következő tizedesjegy:

Szász Pál - Pi vers:

„Nem(3) a (1) régi(4) s(1) durva(5) közelítés(9),
Mi(2) szótól(6) szóig(5) így(3) kijön(5)
betűiket(8) számlálva(9)
Ludolph eredménye már,
ha itt végezzük húsz jegyen.
De rendre kijő még tíz pontosan,
azt is bízvást ígérhetem."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.