Árverésre kerül a Mona Lisa egy elhíresült, megtévesztésig élethű másolata

Forrás: RMN-Grand Palais/RMN-Grand Palais / Musée du Louvre / Michel Urtado/Michel Urtado -
Mona Lisa árverés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Árverésre kerül a Mona Lisa egy elhíresült, megtévesztésig élethű másolata, amelyről néhai tulajdonosa mindvégig azt állította, hogy az eredeti remekmű, míg a Louvre-ban lévő csak egy másolat.

A Hekking-féle Mona Lisát a Christie's árverezi el június 11. és 18. között egy online aukción. A becsüsök 200-300 ezer euró körüli leütési árral számolnak.

Forrás: RMN-Grand Palais/RMN-Grand Palais / Musée du Louvre / Michel Urtado/Michel Urtado

Leonardo da Vinci remekművének a 17. század elején készült másolatát egy Dél-Franciaországban élő szenvedélyes műgyűjtő, Raymond Hekking vásárolta egy Nizza környéki régiségkereskedőtől.
Hekking az 1960-as években nagy feltűnést keltett azzal, hogy saját változatát nyilvánította a valódi Mona Lisává, és ezt a tézisét olyan állhatatossággal képviselte és hirdette, hogy az állítólagos festménycsere szóbeszéd tárgya lett a fél világon.

Leonardo da Vinci remekműve, amely a világ egyik leghíresebb festménye, 1517-ben került I. Ferenc francia király gyűjteményébe. Az 1600-as évek elejétől több másolat is készült róla, köztük az, amelyet Raymond Hekking birtokolt.

A műgyűjtő azt állította, hogy amikor 1911-ben az olasz Vincenzo Perugia ellopta a Mona Lisát a párizsi Louvre-ból, hogy azt visszaadja hazájának, 1914-ben az olaszok az eredeti helyett egy másolatot adtak vissza a franciáknak, és a valódi Gioconda került az ő birtokába. Hekking volt az, aki felszólította a Louvre-t, hogy bizonyítsa a festmény eredetiségét.
Hekking 1977-es halála után az ismeretlen alkotótól származó festmény a család birtokában maradt, és az most áruba bocsátja.

A Christie's szakértője szerint ez a történet is tökéletesen illusztrálja azt a varázserőt, amelyet a Mona Lisa az emberekre gyakorol "a mai napig és egyre inkább".



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.