Elképesztő: mesterséges intelligencia segítségével rekonstruálták Rembrandt híres festményét

Forrás: AFP/hemis.fr/Nicolas José -
renoválás Rembrandt múzeum Éjjeli őrjárat mesterséges intelligencia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rembrandt Éjjeli Őrjárat című festménye több mint 300 év után eredeti nagyságában látható az amszterdami Rijks múzeumban.

Amikor Rembrandt 1642-ben elkészítette a világhírű festményt, az jóval nagyobb volt, mint ma. Amikor az Éjjeli Őrséget 1715 körül áthelyezték az amszterdami új városháza egyik szobájába, jelenleg a Dam téren lévő királyi palotába, a festmény túl nagynak bizonyult, ezért széleit levágták: a bal széléből 64 centimétert, a jobb oldalából 7 centimétert, az aljából 11 centimétert, a tetejéből pedig 23 centimétert vágtak le. Ezek a csonkolt részek azóta sem kerültek elő - írja az NL Times.

Az Éjjeli Őrjáratot Rembrandt 1642-ben festette. Forrás: AFP/hemis.fr/Nicolas José

A múzeum csapata alaposan tanulmányozta Rembrandt évek óta leghíresebb festményét, különös tekintettel a festékre és a technikára. A Rijksmuseum tudományos vezetője, Robert Erdmann vezette restaurációs projekt során három különálló neurális hálózatot tanítottak be a feladatra: a mesterséges intelligencia összehasonlította Rembrandt eredetijét a fennmaradt másolattal, és miután kitanulta a művész stílusát, nekiállt kiegészíteni a hatalmas festményt, a részleteket kisebb csíkokban kinyomtatva.

Az így kapott négy panel mérete bal oldalon 64,4 centiméter, felül 23,3 cm, jobb oldalon 7 cm, alul 11,3 cm. Ezzel a festmény több, mint 16 százalékkal szélesebb és 3,5 százalékkal magasabb lett.

Az Éjjeli őrség kibővített változata őszig látható a Rijksmuseumban. Akkor megkezdődik a festmény restaurálásának következő szakasza és az ideiglenes paneleket eltávolítják majd.

Ez is érdekelhet: Nézd meg a világ legdrágább festményeit! - Galéria

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.