Rembrandt Éjjeli Őrjárat című festménye több mint 300 év után eredeti nagyságában látható az amszterdami Rijks múzeumban.

Amikor Rembrandt 1642-ben elkészítette a világhírű festményt, az jóval nagyobb volt, mint ma. Amikor az Éjjeli Őrséget 1715 körül áthelyezték az amszterdami új városháza egyik szobájába, jelenleg a Dam téren lévő királyi palotába, a festmény túl nagynak bizonyult, ezért széleit levágták: a bal széléből 64 centimétert, a jobb oldalából 7 centimétert, az aljából 11 centimétert, a tetejéből pedig 23 centimétert vágtak le. Ezek a csonkolt részek azóta sem kerültek elő - írja az NL Times.

Az Éjjeli Őrjáratot Rembrandt 1642-ben festette.Forrás: AFP/hemis.fr/Nicolas José

A múzeum csapata alaposan tanulmányozta Rembrandt évek óta leghíresebb festményét, különös tekintettel a festékre és a technikára. A Rijksmuseum tudományos vezetője, Robert Erdmann vezette restaurációs projekt során három különálló neurális hálózatot tanítottak be a feladatra: a mesterséges intelligencia összehasonlította Rembrandt eredetijét a fennmaradt másolattal, és miután kitanulta a művész stílusát, nekiállt kiegészíteni a hatalmas festményt, a részleteket kisebb csíkokban kinyomtatva.

Az így kapott négy panel mérete bal oldalon 64,4 centiméter, felül 23,3 cm, jobb oldalon 7 cm, alul 11,3 cm. Ezzel a festmény több, mint 16 százalékkal szélesebb és 3,5 százalékkal magasabb lett.

Ennek a rekonstrukciónak köszönhetően most láthatjuk, hogy a Rembrandt által festett kompozíció még dinamikusabb volt. Csodálatos, hogy a saját szemünkkel láthatjuk az Éjjeli Őrséget, ahogy Rembrandt megalkotta."

Az Éjjeli őrség kibővített változata őszig látható a Rijksmuseumban. Akkor megkezdődik a festmény restaurálásának következő szakasza és az ideiglenes paneleket eltávolítják majd.

 Ez is érdekelhet: Nézd meg a világ legdrágább festményeit! - Galéria