Minden idők legnagyobb olimpiai botrányai

dopping legnagyobb ötkarikás játékok csalás botrány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ötkarikás játékok története nemcsak megrendítő győzelmekkel van tele, hanem számos megdöbbentő vagy éppen elszomorító botránnyal is, amelyek jelentős mértékben beszennyezték a sport ünnepének tisztaságát. Mi most összegyűjtöttük a legnagyobb botrányokat.

Az ötkarikás játékokat sem kerülték el a botrányok, és az évtizedek alatt volt belőlük bőven. Elképesztő csalások, túszdráma, pofátlan átverések, doppingolás, érthetetlen pontozás, de még egy hamis nemi identitásról is lehullt a lepel évtizedekkel később.

Nézd meg összeállításunkat a legdurvább ötkarikás játékok botrányairól, amelyek megrázták az egész világot.

Elképesztő csalás - 1904

Az 1904-es olimpiát St. Louis-ban rendezték meg. Itt került sor a modern kori ötkarikás játékok első komoly botrányára, amely Frederick Lorz nevéhez kötődik. Az amerikai hosszútávfutó a maratoni futás során elfáradt, és 14 kilométer után egy autóban tette meg a táv hátralévő részét, majd a célegyenesbe megint futva érkezett. Aranyérmet nyert, de később bevallotta az igazságot, és azt állította, hogy mindezt viccnek szánta. Eltiltották, de egy évvel később amnesztiát kapott, az 1905-ös bostoni maratont pedig már csalás nélkül nyerte meg.

Frederick Lorz Forrás: Wikipedia

Hamis nemi identitás -1932

Stella Walsh lengyel futónő az 1932-es Los Angeles-i olimpián aranyérmet nyert 100 méteres futásban. Négy évvel később Berlinben ezüstérmet szerzett, míg riválisa, Helen Stephens állhatott a dobogó legfelső fokára. Walsh rajongói ekkor azzal álltak elő, hogy Stephens egy nőhöz képest túl gyors – az orvosi vizsgálat viszont kimutatta, hogy valóban nő. A sors iróniája, hogy amikor Walsh 1980-ban egy fegyveres rablás során az életét vesztette, a halottkémi vizsgálat kimutatta, hogy kromoszómái szerint valójában férfi volt.

Stella Walsh Forrás: Wikipedia

Az első doppingbotrány - 1960

Az első, doppingszer által okozott haláleset az 1960. évi nyári ötkarikás játékokon, Rómában történt, ahol Knud Enemark Jensen dán kerékpáros lebukott a kerékpárjáról, és később elhunyt. A halottkém vizsgálatából kiderült, hogy amfetamin hatása alatt állt. Az 1960-as évek közepétől a sportszervezetek kezdték tiltani a teljesítménynövelő szerek alkalmazását.

Ben Johnson – Szöul 1988

Kanada egy emberként ünnepelte Ben Johnsont, amikor a sprinter saját eredményén javítva 9,79 mp-es új világrekorddal lett a 100 méteres síkfutás bajnoka.
Három nappal később az ünneplést csalódás váltotta fel, amikor kiderült, hogy a futó doppingolt. Stanozolol használatáért azonnal kizárták, visszavették tőle az aranyérmet és az új világrekordot.

Ben Johnson Forrás: AFP

Érthetetlen pontozás - 1988

Az 1988-as szöuli játékok egyik legfurcsább esete az amerikai Roy Jones Jr. és a koreai Si-Hun Park bokszolók döntője volt. A meccs során az amerikai sportoló fölényesen vezetett: 86 ütést vitt be ellenfelének, akinek mindössze 32-szer sikerült megütnie Jones-t. A nyilvánvaló diadal ellenére a bírók 3:2-es pontozással Si-Hun Parknak adták az aranyérmet. A három bírót négy hónappal később két évre eltiltották, Jones pedig kárpótlásul megkapta az ötkarikás játékok legjobb bunyósának járó díjat – az aranyérem viszont Si-Hun Parknál maradt.

A mérkőzés fináléját ITT tudod megnézni.

A müncheni mészárlás – 1972

Úgy hirdették, hogy a béke és öröm olimpiája lesz az 1972-es. Ezzel szemben a játékok történetének legsötétebb napjait hozta el.

Az izraeli atléták szállására támadt szeptember 5-én, a hajnali órákban a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorista csoport. 12 túszt ejtettek, akiket fél napig tartottak fogva. Egyik foglyuk elmenekült, egy másik meghalt, mikor szökni próbált. A harmadik halálát a vérveszteség okozta, miután rálőttek és megcsonkították.

A müncheni mészárlás izraeli áldozatainak kétnyelvű emléktáblája az olimpiai faluban Forrás: Wikipedia/High Contrast

A túszdráma ellenére a sportversenyek folytatódtak. Sokan bírálták emiatt a müncheni szervezőket, és a rendőrség lassú reagálását sem hagyták szó nélkül. Amikor megérkeztek a helyszínre, nehezítette dolgukat, hogy a terroristák minden megmozdulásukról értesültek az élő tévéműsorokból.
A túszejtők 234 palesztin fogoly, valamint Andreas Baader és Ulrike Meinhof német terroristák szabadon engedését követelték.

A rendőrségi szabadító akció közben kivégezték a többi túszukat is. Összesen 11 izraeli sportolót és egy német rendőrt öltek meg. A nyolc támadóból ötöt lőttek le.

Parki robbantás – Atlanta 1996

Az ötkarikás játékok első hetében bomba robbant a nyári játékokhoz kapcsolódó parkban, egy ember meghalt, százan megsérültek. Egy menekülő szívrohamot kapott, és életét vesztette. A támadás után a rendőrség kezdetben sötétben tapogatózott a merénylő személyét és indítékát illetően.

Az ötkarikás játékok első hetében bomba robbant a nyári játékokhoz kapcsolódó parkban, egy ember meghalt, százan megsérültek Forrás: AFP/Joe Traver

A legfrissebb botrány: A Tokió 2020 egyik szervezője megerőszakolt egy diáklányt

A tokyoreporter nevű oldal számolt be arról, hogy a japán rendőrség letartóztatta Davronbek Rahmatullayevet pénteken este, aki a 2020. évi nyári olimpiai játékok szervezésén dolgozott részmunkaidőben. A 30 éves üzbég férfi egy húszas éveiben járó diáklányt erőszakolt meg a Japán Nemzeti Stadionban a vádak szerint.

A rendőrök helyszínre érkezésekor az üzbég férfi tagadta az ellene felhozott vádakat, szerinte a hölgy nem ellenezte az aktust. Az áldozat szintén a Tokió 2020 szervezésén dolgozott, és együtt tekintette meg a feltételezett elkövetővel az ötkarikás játékok záróceremóniájának próbáját a stadionban. Az erőszak azután történt, hogy a próbát követően az azt megnéző alkalmazottak elhagyták a lelátókat.


További sport érdekességekért kattints az Origo Sportoldalára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.