Az ötkarikás játékok története nemcsak megrendítő győzelmekkel van tele, hanem számos megdöbbentő vagy éppen elszomorító botránnyal is, amelyek jelentős mértékben beszennyezték a sport ünnepének tisztaságát. Mi most összegyűjtöttük a legnagyobb botrányokat.

Az ötkarikás játékokat sem kerülték el a botrányok, és az évtizedek alatt volt belőlük bőven. Elképesztő csalások, túszdráma, pofátlan átverések, doppingolás, érthetetlen pontozás, de még egy hamis nemi identitásról is lehullt a lepel évtizedekkel később.

Nézd meg összeállításunkat a legdurvább ötkarikás játékok botrányairól, amelyek megrázták az egész világot.

Elképesztő csalás - 1904

Az 1904-es olimpiát St. Louis-ban rendezték meg. Itt került sor a modern kori ötkarikás játékok első komoly botrányára, amely Frederick Lorz nevéhez kötődik. Az amerikai hosszútávfutó a maratoni futás során elfáradt, és 14 kilométer után egy autóban tette meg a táv hátralévő részét, majd a célegyenesbe megint futva érkezett. Aranyérmet nyert, de később bevallotta az igazságot, és azt állította, hogy mindezt viccnek szánta. Eltiltották, de egy évvel később amnesztiát kapott, az 1905-ös bostoni maratont pedig már csalás nélkül nyerte meg.

Frederick LorzForrás: Wikipedia

Hamis nemi identitás -1932

Stella Walsh lengyel futónő az 1932-es Los Angeles-i olimpián aranyérmet nyert 100 méteres futásban. Négy évvel később Berlinben ezüstérmet szerzett, míg riválisa, Helen Stephens állhatott a dobogó legfelső fokára. Walsh rajongói ekkor azzal álltak elő, hogy Stephens egy nőhöz képest túl gyors – az orvosi vizsgálat viszont kimutatta, hogy valóban nő. A sors iróniája, hogy amikor Walsh 1980-ban egy fegyveres rablás során az életét vesztette, a halottkémi vizsgálat kimutatta, hogy kromoszómái szerint valójában férfi volt.

Stella WalshForrás: Wikipedia

Az első doppingbotrány - 1960

Az első, doppingszer által okozott haláleset az 1960. évi nyári ötkarikás játékokon, Rómában történt, ahol Knud Enemark Jensen dán kerékpáros lebukott a kerékpárjáról, és később elhunyt. A halottkém vizsgálatából kiderült, hogy amfetamin hatása alatt állt. Az 1960-as évek közepétől a sportszervezetek kezdték tiltani a teljesítménynövelő szerek alkalmazását.

Ben Johnson – Szöul 1988

Kanada egy emberként ünnepelte Ben Johnsont, amikor a sprinter saját eredményén javítva 9,79 mp-es új világrekorddal lett a 100 méteres síkfutás bajnoka.
Három nappal később az ünneplést csalódás váltotta fel, amikor kiderült, hogy a futó doppingolt. Stanozolol használatáért azonnal kizárták, visszavették tőle az aranyérmet és az új világrekordot.

Ben JohnsonForrás: AFP

Érthetetlen pontozás - 1988

Az 1988-as szöuli játékok egyik legfurcsább esete az amerikai Roy Jones Jr. és a koreai Si-Hun Park bokszolók döntője volt. A meccs során az amerikai sportoló fölényesen vezetett: 86 ütést vitt be ellenfelének, akinek mindössze 32-szer sikerült megütnie Jones-t. A nyilvánvaló diadal ellenére a bírók 3:2-es pontozással Si-Hun Parknak adták az aranyérmet. A három bírót négy hónappal később két évre eltiltották, Jones pedig kárpótlásul megkapta az ötkarikás játékok legjobb bunyósának járó díjat – az aranyérem viszont Si-Hun Parknál maradt.

A mérkőzés fináléját ITT tudod megnézni.

A müncheni mészárlás – 1972

Úgy hirdették, hogy a béke és öröm olimpiája lesz az 1972-es. Ezzel szemben a játékok történetének legsötétebb napjait hozta el.

Az izraeli atléták szállására támadt szeptember 5-én, a hajnali órákban a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorista csoport. 12 túszt ejtettek, akiket fél napig tartottak fogva. Egyik foglyuk elmenekült, egy másik meghalt, mikor szökni próbált. A harmadik halálát a vérveszteség okozta, miután rálőttek és megcsonkították.

A müncheni mészárlás izraeli áldozatainak kétnyelvű emléktáblája az olimpiai falubanForrás: Wikipedia/High Contrast

A túszdráma ellenére a sportversenyek folytatódtak. Sokan bírálták emiatt a müncheni szervezőket, és a rendőrség lassú reagálását sem hagyták szó nélkül. Amikor megérkeztek a helyszínre, nehezítette dolgukat, hogy a terroristák minden megmozdulásukról értesültek az élő tévéműsorokból.
A túszejtők 234 palesztin fogoly, valamint Andreas Baader és Ulrike Meinhof német terroristák szabadon engedését követelték.

A rendőrségi szabadító akció közben kivégezték a többi túszukat is. Összesen 11 izraeli sportolót és egy német rendőrt öltek meg. A nyolc támadóból ötöt lőttek le.

Parki robbantás – Atlanta 1996

Az ötkarikás játékok első hetében bomba robbant a nyári játékokhoz kapcsolódó parkban, egy ember meghalt, százan megsérültek. Egy menekülő szívrohamot kapott, és életét vesztette. A támadás után a rendőrség kezdetben sötétben tapogatózott a merénylő személyét és indítékát illetően.

Az ötkarikás játékok első hetében bomba robbant a nyári játékokhoz kapcsolódó parkban, egy ember meghalt, százan megsérültekForrás: AFP/Joe Traver

A legfrissebb botrány: A Tokió 2020 egyik szervezője megerőszakolt egy diáklányt

A tokyoreporter nevű oldal számolt be arról, hogy a japán rendőrség letartóztatta Davronbek Rahmatullayevet pénteken este, aki a 2020. évi nyári olimpiai játékok szervezésén dolgozott részmunkaidőben. A 30 éves üzbég férfi egy húszas éveiben járó diáklányt erőszakolt meg a Japán Nemzeti Stadionban a vádak szerint.

A rendőrök helyszínre érkezésekor az üzbég férfi tagadta az ellene felhozott vádakat, szerinte a hölgy nem ellenezte az aktust. Az áldozat szintén a Tokió 2020 szervezésén dolgozott, és együtt tekintette meg a feltételezett elkövetővel az ötkarikás játékok záróceremóniájának próbáját a stadionban. Az erőszak azután történt, hogy a próbát követően az azt megnéző alkalmazottak elhagyták a lelátókat.


További sport érdekességekért kattints az Origo Sportoldalára.